Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
torsdag 24. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten digitalt

Digitalt - i samarbejde med

lydogbillede.dk
TV og Foto 01.02.12 kl. 22:36
Foto: Datatid

Kom nemt i gang med video

Af PETER HYLDAHL, Datatid

Du behøver ikke være teknisk ekspert for at skabe en film, og det behøver ikke være dyrt.

Optag en film, som er så velgjort, at du og vennerne eller familien kan holde ud at se den på fladskærmen hjemme i stuen eller endda på et stort lærred, hvis du har hjemmebioprojektor. Det er i dag en drøm, som kan realiseres, uden at du har gået på en filmskole eller har udstyr i millionklassen – med en investering på nogle få tusinde kroner og en ganske almindelig computer.

Men først gælder det kameraet, og her kan man godt blive lidt forvirret, for hvorfor er det lige, at specifikationerne på et kamera til 2.000 kroner ligner dem på en model til 30.000 kroner?

Vælg det rigtige format

Svaret er, at de mest almindelige specifikationer ikke siger alt. De meget dyre modeller kan optage i såkaldt broadcastkvalitet (MPEG2), hvilket er ”overkill” ved hjemmebrug. Du skal i stedet gå efter et kamera, der håndterer AVCHD eller MPEG4.

Det er gode formater til privat brug og er også til at håndtere, når der skal redigeres. De professionelle formater fylder rigtig meget og er tunge for computeren at håndtere.

Ellers gælder de samme ”regler”, som når der handles digitalt fotokamera. Vælg en model, der ligger godt i hånden, har godt og stort optisk zoom. Gerne mere end 10x. Der skal være indbygget billedstabilisator, og kameraet skal helst reagere hurtigt, når du vil zoome eller filme. Desuden skal du sørge for, at kameraet kan ordne stort set alle indstillinger automatisk, så du kun skal tænke på at filme, beskære, zoome og panorere.

Redigering på pc

Heldigvis kan man pynte på et ikke super-vellykket resultat, og man kan sætte scenerne sammen, så videoen får et professionelt præg. Redigering på pc er ikke så svært, som det lyder. De fleste programmer har intuitive funktioner, hvor du kan flytte optagelser mellem hinanden med drag and drop-princippet og nemt indsætte start- og sluttekster.

Det gælder for eksempel Microsoft Live Moviemaker eller de simple programmer, der som regel følger med videokameraet. Du kan ofte redigere direkte på videokameraet ved at sætte den til din pc. Eller du kan overføre fra optagelserne fra videoens harddisk eller hukommelseskort til pc’en før redigering. Begrænsninger er der ikke så mange af længere.

Mere avanceret brug

Et af de bedre programmer til mere avanceret videoredigering er Adobe Premiere Elements. Det er let at bruge, da du groft sagt blot hiver de forskellige filmklip ind i bokse og sætter dem sammen, og du klipper, som du vil. Det er også meget let at tilføje musik, glidende overgange med mere.

Adobe Premiere Elements, som er en nedskaleret version af det professionelle Adobe Premiere, kan hentes online lidt billigere, end hvis du køber det som cd med boks.

artiklen fortsættes...
1 - 2
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Digitalt lige nu
Tophistorie

OnePlus One - det store overblik

En af de mest interessante smartphones lige nu er OnePlus One. Her får du det fulde overblik.
forsiden lige nu

Putin: Ukraines handlinger vil få følger

Ifølge Ruslands leder er det en alvorlig forbrydelse, hvis Ukraines hær er sat ind mod eget folk.

Ups: 110.000 børn fik brev fra Skat

Endnu engang har der været rod i Skats systemer.

F1-lånets popularitet i frit fald

Til gengæld er der dødt løb mellem F3-F5-lånene og de fastforrentede lån.

Disse biler er bare bedst

Forhandlere og værksteder har forbedret deres kundeservice.

Stor sølvskat fundet af amatørarkæolog

Skatten kan være gravet ned af et medlem af berømt fynsk familie.

Forfatter: Sønderjylland bør være tysk

Sønderjylland har ikke noget ud af at være en del af Danmark, mener kendt dansk forfatter.
Annonce
Annonce
Tempo
  • Træk rullegardinet ned på nettet

    Det kan være svært at vide, hvem der opfanger ens oplysninger i det skjulte pånettet og hvor de ender, men en række programmer kan hjælpe dig med at give dig lidt privatliv online. 
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce