*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

søndag 28. december 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten digitalt

Digitalt - i samarbejde med

lydogbillede.dk
Gratis på SMS: Send JPBREAK til 1218 | Få nyheden på mail
TV og Foto 06.08.2010 kl. 10:31

Test: Hybridkamera truer spejlrefleks

Af LASSE SVENDSEN, magasinet Lyd & Bilde

Samsung NX10 er et hybridkamera, som vil spise markedsandele. Billedkvaliteten er fin.

Midt mellem kompaktkameraer og spejlreflekskameraer finder vi hybridkameraet, som kombinerer spejlrefleksets funktionsniveau og udskiftelige optik med kompakte mål.

Hidtil har Olympus og Panasonic været alene i dette marked med deres PEN- og Lumix G-kameraer. Siden har Ricoh meldt sig på banen med et modulbaseret hybridkamera kaldet GXR. Med Samsungs- og nu også Sonys indtræden i det voksende hybridsegment, kan meget tyde på, at hybridkameraerne vil tage markedsandele fra spejlreflekskameraer fra Canon og Nikon.

For hybriderne frister med små kamerahuse, kompakt optik, relativt gode priser og lige så god billedkvalitet, som tilsvarende prissatte spejlreflekskameraer. Snart er det kun argumentet for eller imod elektronisk søger kontra optisk søger, som er relevant for diskussionen om spejl kontra hybrid.

Samsung NX10 byder på de samme funktioner som de fleste spejlreflekser og hybridkameraer. Stillbilleder kombineret med 720p HD-video, levende søgebilleder på skærm og i søger, højt funktionsniveau og fysisk størrelse midt mellem kompakt og spejlrefleks.

Billedkvalitet og ydelse

Skudhastigheden er moderate 3 billeder per sekunder – nok for de fleste – men bufferen er alt for træg. Skyder man billedserier, skal man vide, at NX10 stopper efter tre eksponeringer med råfiler og 10 jpeg-filer. Så må man vente – specielt på råfiler – til bufferen har tygget sig færdig, før næste billedserie kan tages. Fokushastigheden er langt bedre, end vi er vant til fra hybridkameraer, med hurtig og næsten lydløs fokus, også i relativt svagt lys, men autofokusen fungerer ikke under videooptagelse.

Der er ikke meget at udsætte på billedkvaliteten. Kameraet leverer meget god og mættet farvegentivelse, lysmåler og hvidbalancen er helt klart i top, og billedsensoren plager dig ikke med megen billedstøj heller. Opløsningen er også udmærket, dog ikke væsentlig meget bedre end fra de fleste 12 megapixels spejlrefleks- eller hybrikkameraer.

Billedstøj er ikke noget tema, før man passerer 800 ISO lysfølsomhed. Da kan man se småkornet støj på forstørrelser, som bliver tydeligere ved 1600 ISO og relativt grovkornet – og med synlig farvestøj – på 3200 ISO. Dette er fuldt på højde med resultaterne fra de fleste hybridkameraer, og de billigste spejlreflekskameraer, og absolut acceptabelt for et kamera i denne klasse, om end ikke klasseledende.

Videokvaliteten i 720 HD-opløsning holder rigeligt for alle, som ikke skal optage en spillefilm. Den indbyggede mikrofon fanger en del vindstøj, men farvegengivelsen og opløsningen på optagelserne er meget god.

Den optiske kvalitet fra det medfølgende zoomobjektiv er måske kameraets svageste punkt. Objektivet er langt fra dårligt, men sammenlignet med hvad Olympus og Panasonic får ud af tilsvarende optik, er der meget fortegning og tab af hjørneskarphed fra Samsungs 18-55 mm på korteste brændvidde.

Konklusion

Samsung NX10 er et friskt pust i markedet. Kameraet er aggressivt prissat og fyldt med funktioner. Med meget kompakte mål, en rigtig god skærm og udmærket ergonomi, er det en leg at bruge selv for en nybegynder. Billedkvaliteten er meget god, og de færreste vil blive utilfredse med NX10, som helt klart har det, som skal til for at slås om markedsandele i det voksende hybridmarked. Zoomobjektivet som følger med trækker kvalitetsindtrykket lidt ned, når man går billederne igennem, men billeder taget med Samsung 30mm f2,0 viser, at Samsung har ramt plet med NX10. Så mangler vi bare at se, om markedet mener det samme.

Plus:

 • God detaljeopløsning
 • Meget let håndterligt
 • Udstyrsniveau
 • HD-video
 • Meget kompakt

Minus:

 • Bleg søger
 • Optisk fortegning
 • Træg bufferhastighed
 • Ingen AF på videooptagelse

Læs også: Test: Kameraerne til eventyrferien

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
Annonce
Annonce
Annonce
Digitalt lige nu
Tophistorie

Her er årets fem bedste mobilspil

Mængden og kvaliteten af spil til mobiltelefoner er eksploderet. Her kan du finde årets bedste.
forsiden lige nu

Fly fra AirAsia forsvundet

Et passagerfly med 155 passagerer om bord meldes savnet på vej fra Indonesien til Singapore.

Mand er uden for livsfare efter dødsulykke

Politiet undersøger stadig, hvad der førte til trafikulykke, hvor kvinde blev dræbt.

Melding om brand i færge ud for Korfus kyst

Der er gået ild i en græsk færge med 411 passagerer og 55 besætningsmedlemmer.

Betjente vendte ryggen til under begravelse

Mange politibetjente fra New York lavede en stille protest mod byens borgmester under kollegas begravelse.

15.000 biler strandet i kraftigt snefald

En meldes dræbt efter voldsomme snemasser har ramt det østlige Frankrig.

Søndag kommer vinteren for alvor

Frost og op til 10 centimeter sne er i vente mod slutningen af weekenden, beretter DMI.
Annonce
Mobil på Guide.dk
Test af Sony Xperia M2 Aqua

Anmeldelse: Bevæger man sig meget i det våde element, så kan man godt blive lun på Sony Xperia M2 Aqua

Annonce
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce