Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
fredag 25. april 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten digitalt

Digitalt - i samarbejde med

lydogbillede.dk
Lyd 24.05.12 kl. 20:24

Test: Ny superforstærker fra Naim

Af AUDUN HAGE, magasinet Lyd & Billede/Gear

Efter stor succes med Uniti-serien har Naim valgt at følge op med en ny topmodel.

Naim SuperUniti

Pris:

  • 31.600 kr.

Plus:

  • Ekstremt underholdende
  • Hurtig og præcis

Minus:

  • Ingen dybdemester

Uniti-konceptet går ud på at tilbyde alt, en musikelsker behøver – iPod-tilslutning, internet-radio, rigelig med digitale og analoge indgange, streaming-muligheder og indbygget forstærker – i en og samme boks.

Næsten som en surroundreceiver, bare med to kanaler, og rippet for alt, som ikke gavner lyden. SuperUniti henter meget teknik fra de separate produkter fra Naim; forstærkeren SuperNait og D/A konverteren Naim DAC. Med større strømforsyning og 80 watt per kanal (8 ohm), har den reserver nok til at drive store højttalere. Hvilket er musik i mine ører, for det eneste, vi egentlig savnede med de mindre Unitier, var mere krudt under panseret.

Indbygget DAC og streaming

SuperUniti har totalt seks digitale indgange, som gør det let at forbedre lydkvaliteten fra digitale kilder som tv og Blu-ray. Streaming-delen er også opgraderet med muligheden for at afspille højopløste 192 kHz/24 bit musikfiler.

Musikken kan sendes trådløst eller via kabel, og selv om SuperUniti ikke støtter Apples trådløse AirPlay-standard i øjeblikket, rygtes det, at en kommende software-opgradering fra Naim vil gøre den tilgængelig. Så kan du i teorien sende alt lydindhold – iTunes, YouTube eller Spotify – fra iPhone trådløst til anlægget.

Lydkvalitet

SuperUniti lyder meget anderledes sammenlignet med meget af dagens hi-fi. Den har noget spændstigt og livligt over sig, og måden den leverer lyden på, får umiddelbart hårene i nakken til at rejse sig. Netop hvad der sker, er i grunden vanskeligt at beskrive, men subjektivt set oplever jeg lyden som ”hurtig”.

Trommer, bas og vokal virker til at ramme øregangene nøjagtigt, når de skal, ikke et millisekund senere, således som jeg er vant til. Resultatet er, at det bliver påfaldende let at få fat i melodien og fremdriften i musikken.

Hovedindtrykket, efter at have gennemlyttet en meget varieret spilleliste, er i alle tilfælde, at Naim har kontrol over det med timing! Og denne karakter er til stede, enten man lytter til 24 bits FLAC musikfiler over netværket eller 320kbps streaming fra Spotify (Sonos) via digitalindgangen.

Usminket lyd

Dermed ikke sagt, at den altid lyder lige pænt. Usminket og korrekt er en bedre beskrivelse, og de, der er vant til varm og indsmigrende lyd, må regne med en aha-oplevelse, første gang de lytter til Naim-forstærkeren.

Her er der ikke gjort noget forsøg på at pynte eller forfine lyden. Et eksempel på det er, at overtonerne er ganske energiske, på grænsen til fremadrettet, næsten PA-agtige. Mellemtonen er også vældig direkte, uden kunstig sødme.

Fordelen ved det er, at en lilletromme lyder som en lilletromme og ikke som en kedelig kopi, og aggressiv vokal bliver ikke tæmmet. Klassisk rock og heavy metal, Dylan, Clapton, Knopfler og Springsteen, Maiden, Motörhead – you name it, de lyder alle meget hårdt via Naim-forstærkeren. Klassisk musik kan derimod virke lidt kaotisk til tider. Lydbilledet er tætpakket og har ikke udpræget perspektiv eller dybde.

artiklen fortsættes...
1 - 2
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Digitalt lige nu
Tophistorie

Disse mobiler ønsker konfirmanden sig

Særligt tre smartphones er interessante for konfirmanderne i år. Her er inspiration til smartphone-købet
forsiden lige nu

Så ofte gik Skat på kontrol i haver

For første gang afslører Skat, hvordan man bruger en række kontroversielle metoder.

Meningsmåling: Danskerne ser Rusland som en trussel mod freden i Europa

Næsten halvdelen af danskerne peger på Rusland som hovedansvarlig for krisen i Ukraine.

Ombudsmanden pudset på Sass

Folkebevægelsen mod EU står bag.

Efter 125 år: Forsvundet skib fundet ved et tilfælde

Forskere ledte egentlig efter et skib, der sank i 1952, men stødte på et meget ældre vrag.

"Millionæren uden ansigt" granskes efter skibsforlis

Mystisk kultleder og chef for det ulykkesramte sydkoreanske katastrofeskib har en broget fortid.
Annonce
Computer på Guide.dk
Sådan ved du, om din smartphone er inficeret med virus

Har du en mistanke om, at din smartphone er blevet ramt af virus? Her er syv tegn, der kan hjælpe dig med at identificere faren.

Annonce
Tempo
  • Træk rullegardinet ned på nettet

    Det kan være svært at vide, hvem der opfanger ens oplysninger i det skjulte pånettet og hvor de ender, men en række programmer kan hjælpe dig med at give dig lidt privatliv online. 
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce