*

Prøv vores tablet-udgave

Vi kan se, at du er på en tablet. Kunne du tænke dig at læse Jyllands-Posten på vores tablet-app?

Privacy Policy Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her
mandag 14. juli 2014
Jyllands-Posten Jyllands-Posten digitalt

Digitalt - i samarbejde med

altomdata.dk
Computer 13.04.2012 kl. 21:39

Få maksimal power for pengene

Af PETER HYLDAHL, Datatid

Vil du have masser af pc-kræfter og stor skærm, får du mest for pengene ved en stationær.

Salgstallene taler deres tydelige sprog: Vi vil have bærbare computere. Det er bekvemt og mobilt. Og i takt med at den bærbare computer har fået flere og flere kræfter, uden at du skal betale mere, overvejer færre end nogensinde en stationær pc.

En stor skærm og et eksternt tastatur er heller ikke noget argument for den stationære, for det kan man jo bare tilslutte den bærbare computer. Eller man kan få sig en dockingstation til notebooks, sådan at den bærbare blot skal klikkes på plads, og så er du tilsluttet alt det periferiudstyr, du kan drømme om. Hvorfor så meget som overveje en stationær?

Kraft til video og billeder

Det er der et særligt godt argument for: mere power for pengene. Det er derfor, den stationære computer – hvad enten det er en pc eller Mac – stadig trives i mange professionelle miljøer.

Her tænker vi ikke så meget på bogholderier, banker og lignende, hvor man kan vælge en billig stationær, fordi almindelig ”talknusning” ikke kræver den allernyeste processor. Vi tænker på den grafiske branche, filmbranchen og andre steder, hvor der er brug for masser af computerkraft til grafik, video og billeder.

Også kræfter til spil

Også gamere foretrækker en stationær pc. De har brug for masser af grafikregnekraft, og de løber ikke rundt med maskinen, mens de spiller. De sidder helt stille i timevis (undtagen når de skal hente pizza og cola) – foran en skærm, som ikke kan være stor nok, med et headset på hovedet plus en specialmus og et tastatur til formålet.

Desuden har gameren mulighed for – ganske som den professionelle bruger – at udvide computeren, efterhånden som behovet opstår. Det kan være med et mere avanceret lydkort, et nyt grafikkort eller noget tredje.

Vælg skærm efter behov

Når du køber en stationær pc, følger der ikke nødvendigvis nogen skærm med. Det skal du have med i kalkulen, før du bliver alt for begejstret over, hvor billig en stationær computer kan være.

Til gengæld får du friheden til selv at vælge skærm: en 24-tommers-skærm eller måske en kæmpe på 30 tommer, hvor sidstnævnte fås med højere opløsning end dit tv (en 30 tommer har typisk 2.560x1.600 pixels opløsning mod 1.920x1.080 på en tv-skærm).

Du får masser af plads og detaljer på den store skærm, og de fleste stationære pc’er vil uden problemer kunne trække hele to 30-tommers-skærme i højeste opløsning. Det kan være rart i for eksempel tegne- og videoredigeringsprogrammer, hvor du kan have alle paletter på den ene skærm og billedet på den anden. Denne mulighed bliver man også glad for som gamer. Det er ren luksus og en fed fornemmelse!

Gå efter tilbud

Selv billige stationære computere har meget at byde på, som testen her på siden viser. Men hvis du vælger en computer til 2.000-3.000 kroner, skal du unde dig selv en god 20-24-tommers-skærm, som ligger i prisniveauet 1.500-2.000 kroner. Det valg vil du blive glad for. Så den samlede pris løber op i 3.500-5.000 kroner.

Kig efter tilbud. I takt med at de bærbare computere vælter markedet, er mange butikker begejstrede for at slippe af med deres lager af stationære computere og skærme. Også en gylden chance, hvis du har ”pruttegenet” i dig.

Vi har testet Lenovo Thinkcenter Edge 71, for at se hvor meget computer du får for 3.500 kroner. Læs testen hos Datatid.

LÆS OGSÅ: Computeren rykker ind i tv’et

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Annonce
Digitalt lige nu
Tophistorie

Find alle filer hurtigt

Er dine filer spredt ud over pc, eksterne drev og netværk? Se hvordan du hurtigt finder dem.
forsiden lige nu

Tyske medier er i VM-ekstase

Sejren over Argentina i VM-finalen bringer for fjerde gang fodboldguldet til Tyskland.

Forsvundne indere deltog i gudstjeneste

Et bestyrelsesmedlem i templet ringede til politiet, da han så de unge mænd.

Israel skyder med tungt skyts mod Libanon

Der er flere gange blevet affyret raketter fra Libanon mod Israel. Nu svarer Israel igen.

Brøndby får ny hovedsponsor

Klubben har indgået en aftale med en endnu unavngivet sponsor.

Her kan aktieguldet ligge gemt

Med et C20-indeks på højt niveau, kan investorerne kigge i en retning, der ellers ikke har imponeret.

Dansk landbrug er igen blevet en del af det gode selskab

Bemærkelsesværdigt kursskifte over for landbruget på Christiansborg. Sektoren jubler.
Annonce
Lyd på Guide.dk
Test: Syv prisrimelige stereoforstærkere

En hjemmebiografreceiver bruges ofte mest til musiklytning i stereo. Måske skulle løsningen så også være en stereoforstærker?

Annonce
Tempo
  • Find din rette hyldeplads

    En ny amerikansk tjeneste forsøger at gøre for små erhvervsdrivende hvad Airbnb har gjort for rejsende og finde kortvarige butikslejemål i den virkelige verden frem for på nettet. 
Søg i vejviseren
Annonce
Annonce