*

Pittelkow

Bandekrig og kultur

Unge muslimske bandemedlemmer har en kulturel bagage, der er ubrugelig i Danmark. Ændres det ikke, kommer man ikke langt.

Politisk kommentator Ralf Pittelkow. Foto: Lars Krabbe

Onsdag fremlagde justitsminister Brian Mikkelsen en pakke mod bandekrigen. Den rummer blandt andet strengere straffe, flere politiressourcer og udvidede redskaber for politiets efterforskning.

Der er brug for skrappere midler for at bekæmpe bandekrigens anarki, som er en fuldkommen utålelig tilstand for et civiliseret samfund. Nogle af forslagene vil sikkert kun have beskeden virkning, men andet kan gøre en reel forskel.

Respekt for udvisning

Således synes det brugbart, at pakken giver nye muligheder for at udvise udenlandske statsborgere, der er i besiddelse af våben. Som en dommer engang sagde til mig: ”Udvisning er det eneste de typer har respekt for.”

Samtidig får politiet bedre chancer for at gennemføre den nultolerance over for voldskriminalitet, som man har haft succes med andre steder, for eksempel New York.

Men det er klart, at indsatsen mod selve bandekrigen ikke kan stå alene. Der ligger en kæmpeopgave med at forhindre, at unge mennesker overhovedet ender som gadekæmpere.

Forskelsbehandling

Denne forebyggende indsats må tage højde for, at man ikke kan behandle rockere og indvandrere, som om de var ens. Indsatsen over for rockerne skal næppe ændres, men intensiveres. Derimod er der brug for at tage helt anderledes fat i forhold til indvandrerne.

Bandekrigen har bragt et nyt begreb frem: ”vagter”. Det vil sige unge muslimske indvandrere, der fungerer som en slags alternativt politi, der overvåger og behersker deres bandeterritorium. Det giver dem en følelse af selvhævdelse over for fremmede og over for det danske samfund.

Mønsteret findes endnu mere markant i andre europæiske lande, hvor unge muslimer etablerer, hvad briterne kalder ”no-go areas” – altså områder, hvor fremmede, herunder politiet, ikke må komme ind.

Hos de unge indvandrere er dette mønster forbundet med stærke træk i deres kulturelle baggrund, som de så kører ud i det ekstreme.

Offer for samfundet

Til denne kulturelle baggrund hører blandt andet følgende: Man er offer for de vestlige samfund. Man skal værne om en identitet, der angiveligt er rigtigere og bedre end den, som vestlige værdier kan tilbyde. Man skal vinde respekt, og det gør man ved ydre autoritet, det vil sige ved at være stærk og kampberedt. Disse unge er opdraget med kontant ydre autoritet.

Psykologen Nicolai Sennels har ud fra sine professionelle erfaringer leveret fremragende beskrivelser af disse mekanismer i bogen ”Blandt kriminelle muslimer”. Men da hans analyser er politisk ukorrekte, er det ikke ham, tv-journalisterne interviewer.

Hvis man skal komme nogen vegne, så er man nødt til at få brudt dette mønster, så de unge begynder at få smag for en anden identitet – for eksempel ved at få lyst til at uddanne sig. Men det kræver, at forældre, pædagoger og lærere ikke render rundt og bekræfter de unge i deres offermentalitet og nedrakning af det danske samfund.

Det drejer sig med andre ord ikke bare om en social indsats. Det drejer sig i allerhøjeste grad om en kulturel indsats. En indsats mod kulturnormer, der ikke dur i det danske samfund.

De unge muslimer skal opdrages til positive og konstruktive deltagere i det danske samfund. Hvis ikke forældre og pædagoger kan bringes til at påtage sig denne opgave, kommer man ikke langt.

Tv: De er bange på Nørrebro

null

Flemming Lassen

 • Flemming Lassen (1902-1984) var en dansk funktionalistisk arkitekt, bror til arkitekten Mogens Lassen.
 • 'Den trætte mand' var oprindeligt tegnet til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 og er produceret i et halvt hundrede eksemplarer. Det var Flemming Lassens mål, at man skulle sidde »så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen« ifølge Bruun Rasmussen.
 • Min egen stol er Flemming Lassens egen stol, kun produceret i det ene eksemplar.
 • Flemming Lassen arbejdede sammen med arkitekten og designeren Arne Jacobsen i 1930'erne, men fik aldrig den store anerkendelse, da han levede.
 • Men nu er hans hyggelige og bamsede udtryk noget af det hotteste i udlandet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
 • Har du spørgsmål? Find svaret her
De 50 største arkæologiske fund
Forsiden lige nu
Afstemningen

Sådan stemmer du

  Du kan afgive din stemme fra den 29. januar til og med den 5. februar, da afstemningen slutter. Du kan kun afgive én stemme på det fund, som du mener er det største. Det fund, der får flest stemmer, bliver offentliggjort i avisen og på vores site søndag den 12. februar. De tre fund, som får flest stemmer, vil også blive særligt omtalt på vores site, hvor vi offentliggør de tre kapitler fra bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, som fortæller om de kårede fund.

Her kan du stemme

Om temaet

Hvad er verdens største arkæologiske fund. Er det f.eks. Den kinesiske terrakottahær? Grauballemanden? Tutankhamons grav? Eller en anden spektakulær bygning, genstand eller person?

Jyllands-Posten inviterer i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag læserne med til at kåre verdens største arkæologiske fund. Det fund, som er mest banebrydende. Fundet der måske fortæller den væsentligste historie om vores fortid, og hvordan vi har levet. Eller som bare er så storslået og fascinerende, at vi bliver slået omkuld af dets storhed og af bar begejstring over, hvad mennesket i virkeligheden er i stand til at skabe eller bygge.

Kåringen tager udgangspunkt i bogen ”50 fund - højdepunkter i arkæologien”, der er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Alle, der stemmer, vil modtage ”50 fund - højdepunkter i arkæologien” som e-bog, og vi trækker desuden lod om 20 fysiske eksemplarer af den flotte bog blandt de læsere, der har stemt på det fund, der kåres som det allerstørste.

JP Anbefaler
Køb bogen

Køb bogen: "50 fund - højdepunkter i arkæologien"

  Hardback: 350 sider, rigt illustreret med farvefotos Redaktion: Vinnie Nørskov og Peter Pentz
  Forlag: Aarhus Universitetsforlag
  Pris: 349,95 kr. JP-abonnenter: 299 kr.
  Er udkommet og er fjerde bind i serien ”50 højdepunkter”. der tidligere har fortalt om de største opdagelser, ideer og opfindelser.

Køb bogen her

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her