*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

JP mener: Agenten bag fodnoterne

Dommen bekræfter, at det var en KGB-agent, der stod bag 1980’ernes fodnotepolitik.

Østre Landsrets frifindelse af professor Bent Jensen er meget andet og mere end afgørelse af en strid mellem to enkeltpersoner. Det er intet mindre end en officiel bekræftelse af det faktum, at det var en KGB-agent, der stod bag  1980’ernes ødelæggende fodnotepolitik, som truede Danmarks forhold til Nato.

Hvad der i sit udgangspunkt var et forsøg på at få væltet en regering, udviklede sig hurtigt til et storpolitisk drama, da Schlüter-regeringen mod dansk politsk sædvane ikke trådte tilbage efter at være kommet i mindretal i Folketinget. Den økonomiske genopretningspolitik var vigtigere, og derfor tålte Schlüter-regeringen de for Nato-alliancen belastende fodnoter lige indtil det skelsættende atomvalg i 1988.

Hvad der skete bag kulisserne, og hvem der støbte kuglerne til denne højspændte, internationale sikkerhedssituation, er der nu åbnet en ny dør til forståelse af.

En fremtrædende sikkerhedspolitisk skribent og en gruppe socialdemokratiske folketingsmedlemmer støbte i fælleskab fundamentet til fodnotepolitiken, og det kan nu siges åbent, at den ene af disse arkitekter var KGB-agent.

Under retssagen er det dokumenteret, at journalist Jørgen Dragsdahl havde endog meget tætte forbindelser til KGB, og det er blevet oplyst, at Politiets Efterretningstjenestes aflytning af Jørgen Dragsdahls telefon tillige afslørede taktiske samtaler med socialdemokratiske folketingsmedlemmer, herunder Lasse Budtz.

Da Østre Landsret tillige har besluttet at offentliggøre dommen i sin helhed, herunder også de afhøringer, der er foregået, og de dokumenter, der er fremlagt for lukkede døre, er der basis for en grundig granskning af de dramatiske år, da centralt placerede danskere satte Danmarks sikkerhed på spil i et indenrigspolitisk forsøg på at få væltet en regering.

Dommen er tillige en cadeau til ytringsfriheden. Til retten til at vide besked om, hvem der svigtede.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: DR bør slankes
P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
JP mener: Et nyt våben mod kriminalitet
Forretningsdrivende får mulighed for at udstille forbrydere på politiets hjemmeside.
JP mener: Ren bananrepublik
Det er simpelthen ikke en retsstat værdigt
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
21:00

JP mener: DR bør slankes

P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
12.10

JP mener: Ren bananrepublik

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt.

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her