*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Imam på dansk

Domprovst Anders Gadegaard, formand for Danske Kirkers Råd, har foreslået en statsfinansieret dansk uddannelse af imamer, og dette forslag er straks blevet mødt med en vis velvilje fra politisk hold. Forslaget blev lanceret i Kristeligt Dagblad, som ved en rundringning konstaterede, at det støttes af regeringspartierne samt Enhedslisten og Liberal Alliance.

Baggrunden for forslaget forekommer egentlig ganske konstruktivt og sympatisk, for domprovsten mener, at man med en sådan uddannelse vil kunne modvirke den ekstremistiske form for islam, som man i vid udstrækning ser udfolde sig i også danske moskeer.

»Jeg synes, at det er vigtigt, at den forkyndelse, som muslimer modtager i Danmark, bærer præg af det samfund, som de lever i,« har han udtalt til Jyllands-Posten, og uddyber: »Ellers er forkyndelsen ikke relevant, så bliver den fremmedgørende. De imamer, der er her nu, bliver uddannet i udlandet og hentet hertil. De forkynder ofte en korantolkning, som passer til det land, som de kommer fra, men som ikke passer til det moderne danske liv.«

Hvis domprovstens dybeste ønske således er at gennemføre en vestliggørelse af den islam, som prædikes her i landet, så den bringes i overensstemmelse med moderne vestlig kultur og levevis, er det et smukt og ædelt ærinde, han er ude i.

Men det er også et naivt ærinde, for der er mange hindringer for en sådan udvikling. Som Thomas Hoffmann, ph.d. og professor ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet, har påpeget, bygger eksempelvis sunniislam og shiaislam på så vidt forskellige skrifter og traditioner, at de aldrig har kunnet enes om en fælles uddannelse.

Alene løsningen af dette problem ville kunne føre en religionskrig til landet i stedet for den fred og fordragelighed, som ser ud til at være domprovst Gadegaards ideelle mål.

Skulle man etablere en ny statsfinansieret uddannelse inden for islam, måtte man som minimum stille de krav til fri og lige adgang, som gælder ifølge dansk lov. Det vil sige, at kvinder skulle have samme adgang til uddannelsen som mænd. Endelig er der grund til at minde om, at danske universiteter ikke uddanner præster. De uddanner teologer, som efter at have erhvervet en akademisk grad i teologi kan tage en overbygningsuddannelse på et af landets to pastoralseminarer og uddanne sig til folkekirkepræster.

Teologiuddannelsen tager naturligvis primært sigte på kristendommen, men rummer også lære om andre religioner, og ligesom der ikke er noget krav om, at man skal være kristen for at tage teologiuddannelsen, er der heller ikke noget forbud mod at være muslim på teologiuddannelsen.

Dertil kommer rent praktiske forhold, som at man skulle have et vist volumen på en sådan uddannelse, for at den kunne give mening. Men alene den skarpe skelnen mellem de forskellige retninger inden for islam taler for, at danske muslimer fortsat ville rekruttere imamer fra de lande, hvor islam er den dominerende religion. Der er kort sagt ingen garanti for, at der ville være et dansk arbejdsmarked til at aftage danskuddannede imamer.

Der er således flere gode grunde til, at en dansk imamuddannelse har meget lange udsigter, men det overordnede formål - at bevæge den her i landet repræsenterede islam i en mere moderne og vestlig retning - må støttes efter bedste evne. Her er vi nok bedre hjulpet af generelt veluddannede og moderne orienterede unge generationer af muslimer.

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: DR bør slankes
P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
JP mener: Et nyt våben mod kriminalitet
Forretningsdrivende får mulighed for at udstille forbrydere på politiets hjemmeside.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
17.10

JP mener: DR bør slankes

P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
12.10

JP mener: Ren bananrepublik

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her