*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Tankens fabrik

Det burde ikke komme bag på nogen, at den faglige standard på universiteterne har lidt skade ved den såkaldte taksameterordning.

Det dokumenteres nu ved den storstilede undersøgelse, denne avis har gennemført med svar fra nær ved 500 undervisere fra landets fire universiteter. Talrige lektorer og professorer melder tilbage, at de regelmæssigt devaluerer kravene til deres studerende for at udstyre flere med en eksamen.

Taksameteret blev slået til i 1993, og det lader de enkelte institutters økonomi afhænge direkte af, hvor mange kandidater, de producerer. Også tidligere var der naturligvis en sammenhæng mellem lærerstabens størrelse på et institut og dets antal af studerende, men dengang på mindre dramatisk facon. Man absorberede udsving i antallet af studerende uden pludselige ansættelser eller fyringer. På år med stor søgning kunne der blive trangt på holdene, men situationen rettede sig i reglen hurtigt ved netop det naturlige frafald, som man nu kunstigt forsøger at blokere for i bevillingernes navn. Var der tale om en vedholdende stigning i søgning eller om støt faldende tilgang, fik det naturligvis også dengang konsekvenser. Sund økonomisk fornuft herskede i harmoni med universitetets helt specielle væsen.

Taksameterordningen er et anderledes groft og hektisk middel til effektivisering, der får fatale konsekvenser hinsides økonomistyringen. Universiteterne er begyndt at betragte det almindelige frafald af studerende, der søger andetsteds hen eller dumper ved eksaminer, som en utålelig trussel mod økonomien. Resultatet er naturligvis, som undersøgelsen dokumenterer, at de ansatte fristes over evne til at sænke den faglige overligger, således at så mange som muligt kan springe over. Straks derpå klinger pengene i kassen.

De akademisk ansatte har altså fået et incitament til at opføre sig aldeles uakademisk for at sikre stabile eller endda stigende bevillinger. Respekten for stoffet nedtones, og den ansvarlige opmærksomhed på den studerendes evner svækkes. Underviserne bliver ufrivilligt politikernes agenter på stedet med blikket stift rettet mod fakturaen, snarere end mod universiteternes egentlige og inderste eksistensberettigelse. De retfærdige, der ønsker fortsat at holde faglighedens fane højt, risikerer i dette forgiftede klima mobning og chikane fra institutledelsen eller fra mindre samvittighedsfulde kolleger, der især tænker på lærerstabens bevarelse eller udvidelse.

Man kan sige sig selv, at det må gå galt, når man kommercialiserer et område, der kun kan fungere ret, hvis det får lov til at ånde den gode ilt, som kommer af fordybelse og fri forskning. Politikeres kortsigtede effektiviseringstrang og universitetets ånd forholder sig til hinanden som ild og vand, fremmede i natur og væsen. Universiteterne kan ikke drives som erhvervsvirksomheder med en produktivitet, der måles i antallet af enheder, der spyttes ud fra samlebåndet.

Politikerne vil tilmed opdage, at deres fremfærd i længden kan blive den dyreste for samfundet, når deres kræmmeragtige tiltag underminerer den kostbare og særegne institution. Og så udhuler man dertil helt konkret kandidatgradens værdi, idet uegnede studerende får lov til at blive udstyret med den. Det sker endda i en tid, hvor politikerne ved højtidelige lejligheder ikke forsømmer at bruge mange og fine ord om, hvordan uddannelse og forskning bør være Danmarks fremmeste ressource. De savner samtidig sansen for, hvordan ressourcen dyrkes frem.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Alternativet afslører sin politiske umodenhed
De seneste dages afsløringer af forholdene i Alternativet viser et parti, der har alvorlige problemer med at opbygge politisk modenhed og seriøsitet.
JP mener: Tak for indsatsen
Politikerne må aldrig glemme, hvor de kom fra, og hvem der hjalp dem på vej.
JP mener: Tyskland skal tage sig sammen
Tyskland står normalt for grundighed, beregnelighed og europæisk sindelag.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
21:00

JP mener: Alternativet afslører sin politiske umodenhed

De seneste dages afsløringer af forholdene i Alternativet viser et parti, der har alvorlige problemer med at opbygge politisk modenhed og seriøsitet.
05:00

JP mener: Tak for indsatsen

17.11

JP mener: Mugabes styre en parodi

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Fhv. medlem af Europa-Parlamentet (V): Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her