*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Ren bananrepublik

Det er simpelthen ikke en retsstat værdigt

Danmark er som bekendt en retsstat. Det betyder blandt andet, at parlamentet er folkevalgt, at regeringen ikke må have et flertal i parlamentet imod sig, og at myndighederne skal stå til regnskab og forklare deres afgørelser over for uafhængige domstole.

Faktisk er det klart udtrykt i grundlovens paragraf 63, at »domstolene er berettigede til at påkende ethvert spørgsmål om øvrighedsmyndighedens grænse,« dog med den tilføjelse, at bestemmelsen ikke giver mulighed for gennem søgsmål at blokere og udsætte myndighedernes afgørelser.

Det virker rimeligt nok, for ellers ville enhver med et søgsmål kunne blokere enhver afgørelse, som måtte byde ham imod.

Men det fremgår altså klart, at domstolene har myndighed til at træffe afgørelser om de beslutninger, som regeringen pålægger borgerne.

Set i det lys virker det mildt sagt besynderligt, at Folketinget i disse dage behandler et forslag, som netop tager sigte på at manøvrere uden om denne grundlovshjemlede sikkerhed mod magtfordrejning.

Aktuelt drejer det sig om den planlagte North Stream 2-gasledning, som ifølge planen skal føres fra Rusland ned gennem Østersøen til Greifswald i Tyskland, men lovens tekst er udformet som en generel bemyndigelse til udenrigsministeren og energiministeren.

Ikke mindst i lyset af den russiske regerings aktuelle adfærd virker det rimeligt nok, at den danske regering vil have tjek på, hvad der foregår i rigets territorialfarvand, men det savner enhver fornuftig begrundelse, at beslutninger om sådanne anliggender i praksis skal ligge hos én person uden mulighed for, at nogen kan indbringe sagen for højere administrativ myndighed og uden mulighed for at få beslutningens lovlighed prøvet ved domstolene.

Det er ellers alfa og omega i et retssamfund. Men man har altså konstrueret en lille usympatisk juridisk finte, som handler om, at det er energiministeren, der skal træffe afgørelsen efter indstilling fra udenrigsministeren, og han har ikke mulighed for at sidde denne indstilling overhørig.

Desuden skal beslutningen træffes ud fra et »frit politisk skøn over Danmarks udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske interesser.« Da udenrigsministerens bindende indstilling ikke er en afgørelse i formel forstand, kan den ikke underkastes domstolsprøvelse.

Hokuspokus, udenrigsministeren udstikker til energiministeren en ordre, som ikke er en »afgørelse i formel forstand,« og simsalabim, sådan tryller man retssikkerheden væk.

Ærligt talt, det minder svært om forholdene i stater, som vi ellers meget nødigt vil sammenlignes med. Det er en konstruktion, som vil være svær at forklare i demokratiske kredse. Det er ren og skær bananrepublik.

Argumentationen bag, hensynet til rigets sikkerhedspolitiske interesser, er naturligvis reel nok. Det er rimeligt nok, at Danmark med DF-folketingsmedlem Mikkel Denckers ord er herre i eget hus og derfor har mest mulig indflydelse på, hvad der foregår på vores eget søterritorium.

Men det savner enhver fornuftig begrundelse, at sådanne afgørelser skal kunne træffes i et til lejligheden konstrueret beslutningssystem med henblik på at holde det uden for domstolskontrol og de retssikkerhedsregler, som ellers gælder offentlige beslutninger.

Det er simpelthen ikke en retsstat værdigt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Coop har lavet selvmål
Hvad er mon den dybere mening med at lade sig spænde for den løbende kampagne mod dansk landbrug?
JP mener: DR bør slankes
P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
JP mener: Kronprinsens manglende fornemmelse for politik
Hverken demokratiet eller kongehuset kan holde til at have en kommende regent, der fører sin egen politik uden om regeringen i noget så betændt som IOC og international idrætspolitik.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
18.10

JP mener: Coop har lavet selvmål

Hvad er mon den dybere mening med at lade sig spænde for den løbende kampagne mod dansk landbrug?
17.10

JP mener: DR bør slankes

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skadelig symbolpolitik sætter integrationen tilbage

Gitte Seeberg
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold

Blog: En liste af dårskab fra Nye Borgerlige

Jens Kindberg
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her