*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Forsvar koster

Danmark må vedstå sig sine internationale forpligtelser, men det er da bestemt ikke ligegyldigt, hvor effektivt eller ineffektivt pengene bliver brugt.

Én ting står helt klart efter regeringens præsentation af oplægget til det kommende forsvarsforlig: Det bliver dyrere. Det kommer ikke i nærheden af de 2 pct. af bruttonationalproduktet, som er det fælles Nato-mål. Men dyrere bliver det. Ikke alene fordi den amerikanske præsident lægger pres på Nato-partnerne, men også fordi et mere effektivt militær er nødvendigt.

Med statsministerens sammenfattende ord på pressemødet onsdag: »Prisen for fred og sikkerhed er steget.«

Regeringen lægger op til, at der skal oprettes en autonom international brigade med 4.000 mand, Danmarks deltagelse i fælles internationale indsatser skal styrkes, og det samme skal danskernes interne sikkerhed mod blandt andet terrortrusler og indsatsen mod cyberkriminalitet, som er et stadig mere påtrængende problem.

Der lægges op til et seksårigt forlig med deltagelse af alle de nuværende forligspartnere, og her ligger der en tung diplomatisk opgave for forsvarsministeren. Interesserne spænder fra Dansk Folkeparti, der ønsker en voldsom oprustning med særlig vægt på udskrivning af flere værnepligtige til mobiliseringspligt og længere tjeneste, over det traditionelt pacifistiske parti Radikale Venstre, som vil bruge værnepligtige til civile opgaver, til Liberal Alliance, som helst så den grundlovshjemlede værnepligt suspenderet.

At militært forsvar koster penge, er en uomtvistelig kendsgerning, og forelagt spørgsmålet, hvor pengene skal komme fra, svarede statsministeren, som sandt er: fra skatteyderne. Men han undgik elegant at komme ind på nærmere detaljer om, hvilke udgiftsposter der skal skæres ned på, med en kæk bemærkning om, at »så skal vi nok få samlet regningen op.« Det bliver nu nok ikke så nemt, som statsministeren fik det til at lyde, men uomgængeligt er det, at tiden ikke er inde til at skære ned eller spare på militære udgifter, når stadig flere farer truer nationen.

Rimeligt og forståeligt er det også, at især USA presser på for at få de europæiske Nato-lande til at bidrage mere til det fælles forsvar af den frie vestlige verden. Tallene er ikke til at komme udenom: USA betaler 3,64 pct. af sit bnp til militær, mens Danmark betaler 1,17 pct. af sit bnp for tiden og planlægger en stigning til 1,3 pct. Men som statsministeren så rigtigt påpeger, så er det ikke alene et spørgsmål om, hvor mange penge man bruger, men også hvor effektivt man bruger dem, og her er der intet land, som har noget at lade Danmark høre.

Et alvorligt stridspunkt i de kommende forhandlinger vil nok blive spørgsmålet om, hvordan regeringen agter at forvalte den grundlovshjemlede pligt til at bidrage til fædrelandets forsvar, som påhviler den mandlige del af befolkningen.

Gennem de senere år har denne pligt nærmest været teoretisk, idet en forsvindende lille del af de værnepligtige mænd faktisk er indkaldt, mens langt de fleste funktioner, som varetages af menige soldater, har kunnet udføres af frivilligt personel. Her ville det være forfriskende, hvis regeringen kunne lægge op til et rent snit og beslutte, om man faktisk vil gøre brug af værnepligten, eller man ikke vil. Hvis ja, må der foranstaltes en ganske anderledes grundlæggende uddannelse end blot fire måneder, og i pagt med tidens ligestillingskrav burde man så også lade værnepligten omfatte kvindelige danske statsborgere.

Det naturlige alternativ ville være, som Liberal Alliance ønsker, simpelthen at suspendere værnepligten.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
22.10

JP mener: Civilisationen vandt over barbariet

Islamisk Stat er færdig i Irak og Syrien – men ikke som organisation.
18.10

JP mener: Coop har lavet selvmål

17.10

JP mener: DR bør slankes

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Verdens Bedste Nyheder: Kloden bliver klogere online

Thomas Ravn-Pedersen | Sophie Rytter
Digital og onlineuddannelse har bevæget sig fra niche til verdensomspændende succes med gratis kvalitetsprodukter.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her