*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Den digitale dannelse skal skærpes

Man kommer ingen vegne med at forbyde mobiltelefoner i skolen. Men lærere og forældre skal gå forrest også med et kritisk blik på egen adfærd for at skabe mere digital dannelse.

For et par år siden kunne man i Jyllands-Posten se et foto, der var taget af en spansk fotograf. Det forestillede en større menneskemængde, der kiggede efter filmstjernen Johnny Depp. Alle så de øjeblikket, hvor skuespilleren spankulerede forbi, på skærmene på deres smartphones, mens de optog det.

Men midt i billedet stod en gammel kvinde, der som den eneste ikke havde en telefon i hånden og derfor rent faktisk betragtede, hvad der skete foran hende. I virkeligheden. Den spanske fotograf, der havde taget billedet, lagde det ud på det sociale medie Twitter og skrev: »Vi er ved at miste evnen til at værdsætte de vigtigste øjeblikke.« Nu kan det altid diskuteres, om det hører til livets vigtigste øjeblikke at se en kendt skuespiller stige ud af en bil og gå ind på et hotel, men i hvert fald har fotografen ret i, at den hæsblæsende digitale udvikling har forandret noget grundlæggende. Det er, som om vi først lever eller er til stede, når det er dokumenteret på vore smartphones.

Apples grundlægger, Steve Jobs, sagde da også, da han for 10 år siden introducerede iPhonen, at man her havde et produkt, der ville forandre alt. Smartphonen er blevet et uundværligt redskab – og en forstyrrende tidsrøver. De fleste tjekker flere gange i timen, om der er kommet nye mails, nye opdateringer på Facebook, nye nyheder. Træder man ind i en bus eller et tog, ser man, at ni af ti sidder med blikket på skærmen. Til møder, kurser og undervisning sidder folk med mobilen i hånden og besvarer endda mails eller sms’er undervejs. Det har med andre ord ændret vores sociale omgangsformer, manerer og evne til tilstedeværelse og fordybelse i nuet.

Vi ser nu de første generationer, som ikke har oplevet en verden uden denne udvikling, og det er derfor også et ansvar for de generationer, som kan huske den verden, at sikre en form for digital dannelse og indprente børnene, at det er vigtigt at logge af indimellem. Det er i den forbindelse fristende og forståeligt, som man kunne læse om i Jyllands-Posten i onsdags, at man på en skole på Frederiksberg har indført et forbud mod mobiltelefoner i skoletiden og på sfo’en. Men som i så mange andre af livets forhold er heller ikke her et forbud vejen frem.

Det er indlysende, at der skal være regler og retningslinjer for brugen af mobiltelefoner i skolen. Medmindre de indgår som en del af undervisningen, bør de forblive slukkede i tasken i timerne, samtidig med at der skal være klare regler for, hvornår de må tændes. Men helt at forbyde dem i skolerne giver ikke mening. I stedet er det i første omgang skolernes, men også forældrenes pligt at lære børnene, hvordan man bruger den nye teknologi til sin fordel, så mennesket ikke ender som den svage trafikant på teknologiens motorvej, fordi vi fuldkommen ukritisk lader den styre livet og fordumme os.

Menneskets intelligens er altid blevet betragtet som suveræn i verden, men i dag er store dele af intelligensen løsrevet fra mennesket og opstår i form af teknologier, der styrer større og større områder af livet. At leve i dette vilkår stiller krav om digital dannelse og evne til at sortere og vælge. Skolen og forældrene skal gå forrest i denne dannelse og selv vise, at de er i stand til at prioritere og logge af, for dette er faktisk et område, hvor børnene gør, hvad de voksne gør, og ikke hvad de siger. Måske er der ligefrem behov for et fag i digital dannelse. Det kunne gavne både børn og voksne.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: DR bør slankes
P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
JP mener: Et nyt våben mod kriminalitet
Forretningsdrivende får mulighed for at udstille forbrydere på politiets hjemmeside.
JP mener: Ren bananrepublik
Det er simpelthen ikke en retsstat værdigt
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
17.10

JP mener: DR bør slankes

P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
12.10

JP mener: Ren bananrepublik

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt.

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her