*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Højrerykket i Europa har især én årsag

Samfundets svageste rykker mod højre. De føler sig ladt i stikken af venstrefløjen.

Europæerne rykker mod højre i disse år. Valget i søndags i EU’s største og stærkeste land, Tyskland, bekræftede kun tendensen – hvis nogen måtte være i tvivl.

Der er heller ingen grund til at tøve særligt længe med at skrive den altovervejende årsag ud: de åbne grænser og indvandringen fra ikkevestlige lande. Der er mange forskellige forklaringer på højrerykket, men Europas politikere behøver ikke at være i tvivl om, hvad der er den helt overvejende årsag til tidens tendens.

EU bliver trukket med ind i malstrømmen. Den manglende håndhævelse af de ydre Schengen-grænser, som EU med en skræmmende arrogance følte sig hævet over at tage alvorligt, svider nu. Tabet af troværdighed her er løn som forskyldt. Det historiske gode, som de åbne indre grænser repræsenterer, har som forudsætning, at der er kontrol med tilstrømningen ved de ydre grænser. EU svigtede massivt. Regningen skrives ud i disse år, valg for valg, hvad enten de etablerede klarede skærene som i Holland og Frankrig, eller jordskælvet ramte som i Tyskland.

At et parti som det stærkt indvandrerkritiske Alternative für Deutschland (AfD) bliver så stærkt i netop Tyskland med den tunge historie og den ellers eksemplarisk stærke historiske bevidsthed er en alvorlig øjenåbner for dem, der troede, at Europa gik mod roligere tider.

Det er for nemt at sige, at bevægelsen udgøres af »globaliseringens tabere,« som det tit hedder. Det er også en del af forklaringen, men ikke den bærende. Som kuriosum: AfD’s gruppe bliver formentlig den bedst uddannede i Forbundsdagen. Rækkerne er fyldt op med akademikere, som bestemt ikke er tabere. Deres tilgang er rent værdipolitisk, og det er den, de er valgt på.

Kansler Merkel har straks forsikret, at Tysklands fuldtonede opbakning til EU er uændret, men hun kommer under pres internt, også selv om alle etablerede partier lægger AfD på is. Det bayerske søsterparti CSU vil skærpe sin EU-kritik, og det liberale FDP er ganske vist stærkt optaget af frihandel, men rummer også en nationalkonservativ dimension.

Merkel bakkede pligtskyldigt op bag Emmanuel Macron, der i ugens løb holdt en flammende Europa-tale som opfølgning på kommissionspræsident Jean-Claude Junckers lige så begejstrede statustale for nylig. Man ville ønske, at tiden var til sådanne spring fremad, men senest det tyske valgresultat vil uundgåeligt lægge en dæmper på troen på, at de mange idéer er særligt realistiske.

Taberne er socialdemokratierne og venstrefløjen, nu kaldet centrum-venstre. I Frankrig er socialistpartiet reduceret til et småparti; i Tyskland fik SPD sit dårligste valg i efterkrigstiden. De partier, som traditionelt repræsenterer samfundets svageste, må finde sig i, at mange af dem nu søger mod det yderste højre. Det er en konstatering, der kalder på en hensynsløs selvransagelse på venstrefløjen. Hvordan kan det indtryk brede sig, at venstrefløjen har ladt samfundets mest udsatte – dem, der lever med konsekvenserne af den ikkevestlige indvandring til daglig – i stikken?

Taberne i denne politiske bevægelse er generelt de store bredt favnende folkepartier, inkl. Angela Merkels CDU. Folkepartierne er ved at miste kontakten til folket. Mindre partier på fløjene vinder frem. Det er ikke i sig selv problematisk. Udviklingen følger den almindelige segmentering i samfundet, men det bliver hurtigt et problem, hvis de ekstreme yderfløje til højre og venstre bliver for stærke.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Borgmesterens vilde bryllup
Den radikale Anna Mee Allerslev gav den hele armen på skatteydernes regning. Hun er desværre typisk for alt for mange meget unge politikere.
JP mener: Coop har lavet selvmål
Hvad er mon den dybere mening med at lade sig spænde for den løbende kampagne mod dansk landbrug?
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
18.10

JP mener: Coop har lavet selvmål

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Naser Khaders facebookvanvid virker - desværre

Christian Rabjerg Madsen
Naser Khader har lagt sine indsigtsfulde analyser af situationen i Mellemøsten på hylden og i stedet transformeret sin politiske kommunikation til usaglige personangreb og perfide latterliggørelser. Det virker desværre super godt på Facebook.

Verdens Bedste Nyheder: Kloden bliver klogere online

Thomas Ravn-Pedersen | Sophie Rytter
Digital og onlineuddannelse har bevæget sig fra niche til verdensomspændende succes med gratis kvalitetsprodukter.
Annonce
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her