*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Muslimer skal bidrage aktivt til det danske samfund

Den nye debat om assimilation, ikke kun integration af indvandrere er en delikat balancegang.

Det danske samfund knirker og knager i fugerne. Presset fra indvandringen fra ikkevestlige lande mærkes i stort og småt. Den traditionelt meget homogene nationalstat udfordres. Vi kæmper for at finde de rigtige svar.

Professor Uffe Østergård har fundet sit. Han var med egne ord engang multikulturalist, men mener nu, at vi skal turde forlange både demokratisk og kulturel assimilation. Det er ikke længere nok blot at tale om integration. Indtil for nylig var det et synspunkt, der udløste stærke fordømmelser på kanten af injurielovgivningen, men efterhånden er det blevet mere gængs, som det fremgik af avisen i går. De fleste politiske partier tilslutter sig synspunktet.

Professoren begrunder sit holdningsskifte med, at han har opdaget, at den danske samfundsmodel er mere skrøbelig, end han troede. Sammenhængskraften i samfundet er desto mere udfordret. Indvandrere har en pligt til at bidrage til fællesskabet. De har ikke kun rettigheder.

Det kan egentlig undre, at den slags synspunkter har været så vældigt kontroversielle. Når de i dag bare virker snusfornuftigt selvindlysende, skyldes det også de mange år med en integration, som over lange stræk er slået fejl. Alt for mange gode hensigter har ikke ført til den ønskede, generelle tilnærmelse; enkelttilfælde naturligvis ufortalt.

Det har den helt naturlige forklaring, at det er delikat balancegang. Lad enhver være salig i sin tro, sagde allerede prøjserkongen Frederik den Store. Folk må leve, tro og klæde sig som privatpersoner, som de vil. Det er go’ liberal lærdom, og længe var det nok. Samfundet kunne absorbere nye mindretal uden større problemer. Den jødiske indvandring er skoleeksemplet. Jøderne lever også i dag med deres tro og kultur, som de vil, men de bidrager i den grad også til samfundet som alle andre danskere. Det er så forskellen til den aktuelle muslimske indvandring. Både hvad angår omfang, vilje til integration og at ville det danske samfund og dets værdier, udgør den en helt ny udfordring. For mange muslimske indvandrere er ikke interesseret i det danske samfund, men ønsker udelukkende at opretholde medbragte værdier og normer. Det skal de også have lov til, så længe det ikke undergraver fællesskabet. Men i et åbent, demokratisk samfund kræves også et aktivt medspil. Det handler ikke om, at indvandrere skal smide alting overbord. Hvorfor skulle de dog det?

Tænk blot på danske udvandrere i USA. De forener et aktivt medborgerskab med en håndhævelse af danske traditioner. De to ting kan sagtens forenes, og det er det, som det danske samfund har lov at forlange, at indvandrerne her også gør: åbner sig, giver en hånd med, viser interesse for deres nye hjemland og gennem deres adfærd demonstrerer, at de aktivt har tilvalgt Danmark.

Det er ikke en debat, der kan affærdiges som typisk for tonen i netop den danske indvandrerdebat. Den har længe kørt ude i Europa. Senest var det en øjenåbner, at et stort flertal af tyrkere i Tyskland, som deltog i folkeafstemningen i Tyrkiet, stemte for at give præsident Erdogan nærmest diktatorisk magt. De, der selv nyder godt af at leve i et demokrati, ønskede noget helt andet for Tyrkiet. Det kalder bestemt på en god forklaring. Det er i det hele taget, hvad der mangler: muslimske stemmer i debatten, som blander sig og forklarer sig. Den homogene nationalstat er under alvorlig forandring. Der er brug for alle, hvis projektet skal lykkes. Men indvandrerne må grundlæggende forstå og acceptere, at demokrati, retsstat og frihedsrettigheder ikke er til diskussion.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
23.09

JP mener: Rådmanden må gå

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: AfD er fremtidens Tyskland

Morten Uhrskov Jensen
Angela Merkels generation bliver snart kørt ud på historiens sidespor.

Blog: Lars Hedegaard 75 år

Morten Uhrskov Jensen
En kriger fylder rundt.

Debat: Vesten bør støtte et selvstændigt Kurdistan

Azad Cakmak, juridisk konsulent København S
Med etableringen af et Kurdistan vil Vesten få en varig allieret – et demokratisk, sekulært tænkende Kurdistan, der måske på sigt kan give reel næring til ønske om demokrati i andre dele af Mellemøsten.
Annonce
Annonce
Biler
Næsten som originalen: Måske skal din næste Golf være en Polo
Sjette generation af VW Polo opleves bag rattet stort set som den større og dyrere Golf. Bilen har det hele - inkl. mulighed for 100 pct. digitalt display, der overgår alle andre VW’er. 
Se flere
Næsten som originalen: Måske skal din næste Golf være en Polo
Sjette generation af VW Polo opleves bag rattet stort set som den større og dyrere Golf. Bilen har det hele - inkl. mulighed for 100 pct. digitalt display, der overgår alle andre VW’er. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her