*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Lægesituationen er uholdbar

Man må skrue lidt på udbud og efterspørgsel.

Situationen er uholdbar, derom hersker der almindelig enighed. Forhandlingerne mellem Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation om en overenskomstfornyelse er stillet i bero. Enighed har ikke kunnet opnås. Nye udspil afventes.

I mellemtiden kunne denne avis tirsdag berette, at to tredjedele af landets lægepraksis har lukket for tilgang, og at 85.000 personer ikke har kunnet blive tilknyttet en ordinær lægepraksis, men må ty til de for tiden 59 midlertidige, alternative lægeklinikker, der er oprettet for at afhjælpe situationen.

Ganske usædvanligt i en fastlåst overenskomstforhandling indrømmer formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Christian Freitag, at hans organisation har et medansvar for kalamiteten: »Der er ingen tvivl om, at PLO har et klart medansvar,« siger han og tilføjer: »Vi har nok på nogle tidspunkter været for optagede af at sikre forholdene fagligt og økonomisk for de praktiserende læger, der nu engang var der. Vi har ikke tænkt tilstrækkeligt på udviklingen i forhold til at få nye læger til at overtage og at holde på de ældre læger.«

En sådan udtalelse midt i en fastlåst forhandlingsposition vil nok blive vel modtaget af modparten, som vil afæske formanden en lidt mere konkret formulering.

Det beklagelige faktum er, at stadig færre alment praktiserende læger er interesserede i at drive privat lægepraksis i de tyndere befolkede områder. Årsagen er naturligvis, at det ikke på samme måde som tidligere betragtes som attraktivt at drive privat lægepraksis, og da slet ikke i yderområderne. Et sådant problem løses på god liberal vis ved at gøre det mere attraktivt.

Det gør man med det ultimative instrument i sådanne situationer, nemlig ved at regulere på udbud og efterspørgsel og tilbyde flere penge til læger for at drive praksis i de mindre attraktive områder.

På tilsvarende vis vil det ikke være urimeligt at justere lidt i den modsatte retning i de populære storbyområder, hvor et vist element af storbysnobberi nok ikke helt kan afvises at have en vis indflydelse på tiltrækningen. Kort sagt: En ydelse, som i dag koster 100 kr., kunne man tilbyde 120 kr. for i de tyndt befolkede områder mod til gengæld at nedsætte ydelsen til 80 kr. i de populære storbyområder, der betragtes som særligt attraktive på grund af nær adgang til kulturelle institutioner, indkøbs- og underholdningsmuligheder, og hvad der nu ellers måtte ligge til grund for, at storbyområderne har en særlig tiltrækningskraft. En sådan i princippet udgiftsneutral model kan naturligvis ikke dikteres af Danske Regioner, men kunne foreslås som et af flere midler til løsning af den fastlåste overenskomstsituation.

Befolkningens rimelige krav må være dels at have adgang til en praktiserende læge inden for en rimelig afstand, og dels at man fastholder det uvurderlige gode, det er at have adgang til én bestemt læge gennem det meste af livet. Dette personlige kendskab mellem patienten og den primære kontakt til sundhedsvæsnet anses af alle parter for et uomtvisteligt gode, og at det tillige sammenlignet med andre landes sundhedssystemer er en forholdsvis billig ordning, burde i sig selv være incitament til at få løst problemet.

Som formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, siger til denne avis: »Ingen borger skal leve uden læge.«

Enig, så få det venligst bragt i orden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
05:00

JP mener: Tak for indsatsen

Politikerne må aldrig glemme, hvor de kom fra, og hvem der hjalp dem på vej.
17.11

JP mener: Mugabes styre en parodi

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Blog: Fem borgerlige pejlemærker for fremtiden København

Jens-Kristian Lütken
Efter 100 år med Socialdemokratiet ved magten i København er der brug for forandring og nytænkning

Debat: Mere fælles udenrigspolitik gennem EU

Alexander Lemche, jurastuderende ved Københavns Universitet, København K
Annonce
Annonce
Analyse: Det skal du holde øje med på valgaftenen
Hvilke partier sætter sig på de 31 stole i byrådssalen i Aarhus Kommune i de kommende fire år? Og hvor mange partier skal der til, for at sætte sig på flertallet? Når det spørgsmål er besvaret, begynder spillet om posterne for alvor på Aarhus Rådhus. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her