*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Offentlighedsloven skriger på en ændring

Det er uacceptabelt, at regeringen ikke for længst har taget initiativ til at ændre de skandaløse paragraffer i offentlighedsloven, som forhindrer aktindsigt.

Der er inden for de seneste år sket en udvikling til det værre i forholdet mellem politikere og presse i Danmark. Mens der tidligere nok kunne være modstand og fjendskab, så var der også gensidig forståelse og respekt for rollernes fordeling og fra politikernes side en accept af, at det for at sikre et åbent og sundt demokrati er nødvendigt med en kritisk presse, der kan kigge politikerne i kortene.

Men alene inden for det seneste par uger har der været eksempler på, at den balance har ændret sig. To prominente ministre, statsministeren og trafikministeren, har uden omsvøb kritiseret den borgerlige presse, nemlig Berlingske og Jyllands-Posten, for at vinkle ”venstreorienteret” på regeringens politik, når det, man gjorde, i virkeligheden blot var at forholde sig kritisk til den fremlagte finanslov. Tidligere ville ministre, især en så magtfuld minister som statsministeren, sikkert tænke det samme, men holde det for sig selv, netop fordi man accepterede spillereglerne. De anklager trods alt ikke medierne for at lave fake news, men det er alligevel et udtryk for, at man forsøger at beskytte sig selv ved at svække medierne og deres troværdighed over for borgerne ved at beklikke deres journalistiske hensigter.

Om det skyldes, at politikerne er blevet mere sarte, skal være usagt, men det kan i hvert fald konstateres, at de er blevet mindre interesseret i åbenhed. Det ypperste symbol på det er den offentlighedslov, som blev vedtaget i 2013 under S-SF-R-regeringen med støtte fra Venstre og De Konservative. Loven blev dengang mødt af store offentlige protester, fordi den på en række centrale punkter gør det umuligt for offentligheden at opnå indsigt i beslutninger og beslutningsprocesser. Især er der to paragraffer, der direkte modarbejder princippet om meroffentlighed, der ud over offentlighedslovens hensigt om, at der skal gælde størst mulig åbenhed i den offentlige forvaltning, også tilsiger, at forvaltningen kan give indsigt i videre omfang, end loven egentlig tilsiger. Det princip ofres ikke den store opmærksomhed. Tværtimod er erfaringen efter fire år med den nye offentlighedslov, at de to kontroversielle paragraffer 24 og 27, benyttes flittigt af embedsværket. Paragraf 24 giver mulighed for at forhindre indsigt i dokumenter, når de har betydning for embedsværkets rådgivning af en minister, og paragraf 27 kan mørklægge offentlighedens indsigt i dokumenter udvekslet mellem myndigheder, ministerier og folketingsmedlemmer.

Det er værd at bemærke det lille ord ”kan” i forbindelse med paragraf 27, for det er en mulighed og ikke en pligt at benytte paragraffen. Men det er den i adskillige tilfælde blevet til overflod for at forhindre aktindsigt. Det seneste iøjnefaldende eksempel er i Inger Støjbergs sag om de såkaldte barnebrude, hvor paragraffen er taget i anvendelse omkring 40 gange, og hvor ansøgninger om aktindsigt er forhalet i månedsvis, så heller ikke tidsfrister overholdes. Det er en skandale, og det er mindst lige så stor en skandale, at regeringen endnu ikke har taget initiativ til en ændring af loven. Der står i regeringsgrundlaget, at det vil ske, og Liberal Alliance og De Konservative var begge arge modstandere af loven, inden de kom i regering. Men justitsminister Søren Pape Poulsen, hvis ministerium i parentes bemærket er en af de syltende parter i Inger Støjberg-sagen, ser ikke ud til at have så travlt længere. Det må derfor håbes, at SF får held med sit krav om et regeringsudspil inden Folketingets åbning, hvis partiet ikke skal forlade forligskredsen. En ændring af loven er yderst påkrævet.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Manden der reddede verden

Holger K Nielsen
For nylig kom det frem at Stanislav Petrov er død. Eller rettere: han døde i maj måned men først nu er dødsfaldet kommet frem til en større offentlighed

Blog: Legalisering af hash fjerner ikke bandeproblemet

Jens-Kristian Lütken
Det er hamrende naivt at tro, at hårdkogte kriminelle vil stoppe deres kriminelle aktiviteter, hvis indtægtsgrundlaget for hashsalget forsvinder på grund af en legalisering.

Karin Riis-Jørgensen: Stor risiko for at Danmark ender på EU's b- eller c-hold

Karin Riis-Jørgensen, tidligere MEP (V), Senior Rådgiver hos Kreab, København K
EU-Kommissionens formand arbejder med en byge af forslag, der skal styrke eurosamarbejdet, hvor Danmark ikke er med. Dermed svækkes Danmarks position i EU.
Annonce
Annonce
I fjor blev usikker milliongevinst reserveret til senere – I år er millionerne straks lagt ind i budgettet klar til brug
Den forventede gevinst på 82 mio. kr. ved valg af model for budgettet bliver straks brugt til nye tiltag i Aarhus, selv om indtægten først kan endeligt opgøres om fire år. Nye Borgerlige kritiserer borgmesteren, som afviser at være uansvarlig. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her