*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Et beskåret DR, tak!

Forhåbentlig og formentlig vil en kommende medieaftale betyde et beskåret DR, men de midler, som fjernes, kan passende udbydes til andre, for der er brug for public service.

DR

Danmarks Radio er i den grad kommet i vælten og ikke på den gode måde, i hvert fald ikke hvis man ser på det fra mediemastodontens synsvinkel. I foråret var der sagen om USA-korrespondenten Johannes Langkilde, der havde fået DR til at betale transporten af sin hustrus hest over Atlanten. I sidste uge handlede det om den tidligere mediedirektør Gitte Rabøl, der er blevet ansat som mangfoldighedskonsulent til samme løn, som hun fik som direktør, 2,1 mio. kr. om året. Og inden da vakte det en del opmærksomhed, at DR havde betalt flybilletter og taxature for 250.000 kr. til den nu afgåede nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, så han kunne komme fra hjemmet i Ry til arbejdspladsen på Amager.

Det har med god grund vakt en del opmærksomhed. Det har DR sådan set kun sig selv at takke for, for direktionen og bestyrelsesformanden har endnu engang anskueliggjort, at DR lever i et parallelt univers, hvor man skjult bag verdensfjern arrogance og magtfuldkommenhed åbenbart har glemt, at det er andre folks penge, man lever af. Når både den så godt som usynlige generaldirektør, Maria Rørby Rønn, ikke vil udtale sig om den opulente konsulentløn til Gitte Rabøl, og bestyrelsesformand Michael Christiansen kalder kritikken for ”uforståelig”, er det både arrogant og så politisk tonedøvt, at man må spørge, om det ikke efterhånden er på tide med både en ny generaldirektør og bestyrelsesformand, hvis der skal gøres noget ved den selvmorderiske og arrogante kurs.

Når DR åbenbart ikke selv kan se, at dens måde at forvalte licensmidler og fortolke public service-forpligtelse ikke er tilfredsstillende, så må andre jo åbne institutionens øjne. Og meget tyder på, at det kan blive på den hårde måde, når der senere på året indledes forhandlinger om en ny medieaftale. Hvor der for blot få år siden var politisk konsensus om, at et stort og stærkt DR var et gode for Danmark, er stemningen de seneste par år vendt.

I regeringsgrundlaget står der, at licensen skal sænkes, og DR fokuseres. Og det er der efterhånden enighed om fra højre til venstre. Selv DR’s ellers så urokkelige væbner, socialdemokraten Mogens Jensen, er åben for at slanke DR. Det kom som en reaktion på DF’s forslag om at afskaffe licensen og flytte DR på finansloven samt beskære institutionen med 25 pct. I avisen lørdag lancerer kulturminister Mette Bock så et forslag om at flytte DR’s netnyheder ind bag en betalingsmur, som det vil kræve abonnement at få adgang til.

Det vil glæde de danske dagblade, som længe har kritiseret det konkurrenceforvridende i, at DR for statsmidler lukrerer på de danske mediers nyhedsproduktion. Det er indtil videre kun en idé, men under alle omstændigheder vil DR komme beskåret ud af de kommende medieforhandlinger, formentlig også med en ny licensmodel. Her er der god grund til at skele til Finland, hvor man benytter en medieskat, der betyder en større retfærdighed i bidraget, da det er indkomstbestemt, og samtidig har man ved at placere den uden for finansloven sikret, at armslængdeprincippet er intakt. Færre licensmidler til et slankere og mere fokuseret DR, der skal koncentrere sig om public service, betyder imidlertid ikke, at den samlede licenspulje skal være mindre. I en tid med fake news og stor kamp om sandheden er der stor brug for troværdig og objektiv oplysning. Men det er mange andre medier end DR også i stand til at levere. Hvis en del af DR’s nuværende licensmidler udbydes til andre, som man har set med Radio24syv, vil man både sikre en fortsat stærk public service og styrke et mangfoldigt og pluralistisk medieudbud.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DR
JP mener: DR bør slankes
P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
21.10

JP mener: Borgmesterens vilde bryllup

Den radikale Anna Mee Allerslev gav den hele armen på skatteydernes regning. Hun er desværre typisk for alt for mange meget unge politikere.
18.10

JP mener: Coop har lavet selvmål

17.10

JP mener: DR bør slankes

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her