*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Løkke er klemt mellem DF og Liberal Alliance

På stort set alle områder, som venter regeringen i efteråret, vil Løkke ligge under pres fra Thulesen Dahl på den ene side og Anders Samuelsen på den anden.

En delvis fyring af en minister og en soldat ved grænsen gør ingen sommer. Men både degraderingen af Esben Lunde Larsen og åbningen for, at dansk forsvar skal agere grænsevogtere, vil tælle på plussiden i Kristian Thulesen Dahls bog, og uanset hvordan statsminister Lars Løkke Rasmussen vender og drejer sig, så er Dansk Folkeparti det usynlige centrum i hans trekløverregering.

Uden DF-stemmer skal Lars Løkke Rasmussen ikke regne med at få meget igennem, og den romance, som opstod mellem Thulesen Dahl og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i foråret, kan meget vel vise sig at være mere end en sommerflirt.

De to partier har vist, at de er villige til at stå sammen, når de kan finde sammen. Og meget tyder på, at det både kan og vil de på skatteområdet, som Thulesen Dahl tidligere på ugen erklærede for politisk kampplads. Dilemmaet er velkendt og har ligget der længe: Liberal Alliance vil have lettelser i topskatten, det vil Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ikke. For et år siden købte Lars Løkke Rasmussen sig tid ved at indlemme Liberal Alliance i regeringen, men Folketingets sammensætning er der ikke ændret på. Nu som før er der ikke flertal for at lette topskatten. Nu som før skal Løkke afgøre, om han vil please Liberal Alliance og skyde Dansk Folkeparti fra sig, eller om han vil designe et skatteudspil, som kan glide ned hos Dansk Folkeparti, men til gengæld risikere at komme på kant med sin egen regeringspartner.

Og det er ikke kun i den økonomiske politik, at sammenholdet i den borgerlige lejr knager. Også på værdi- og retspolitikken er der lagt op til hårde interne opgør. På pressemødet i forbindelse med Venstres sommergruppemøde fredag sparkede Løkke Rasmussen spørgsmålet om burkaforbud til hjørne. Men uenigheden både regeringspartierne imellem og internt i Venstres folketingsgruppe består. Spørgsmålet om burkaer er gjort af et stof, som let kan blusse op, og som kan sætte regeringen i det ubehagelig valg mellem at stå på grundlæggende frihedsrettigheder, herunder retten til at gå klædt, som man vil, og hensynet til den offentlige orden og opfattelse af, at man færdes i det offentlige rum med åbent ansigt.

I samme kategori ligger Socialdemokratiets forslag om delvis forbud mod muslimske friskoler. Frisind og retten til at lade sine børn gå i den skole, man måtte ønske, er nedgroede danske værdier, som socialdemokraterne angiveligt i iveren efter at please Dansk Folkeparti er villige til at se stort på.

Videre er der lagt op til opgør om forsvaret, når forsvarsministeren kalder til forhandlinger om det næste forsvarsforlig. Igen er det Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, som vil stå stejlt over for hinanden, bl.a. på spørgsmålet om værnepligt.

Mens ikke mindst Dansk Folkeparti med sin ageren er lykkedes med at få sat lys på de borgerlige dilemmaer og den borgerlige uenighed, så har Mette Frederiksen befundet sig i skyggen. Men selv i et svagt lys vil det stå soleklart, at også hendes udfordringer hverken er større eller mindre end Lars Løkke Rasmussens. Efter alt at dømme vil de kun vokse sig større, når det står klart, at prisen for at nærme sig DF er, at hun mister grebet både om eget bagland og de partier, som skulle bære hende ind i Statsministeriet. Det kan måske være en trøst for Løkke, men den fastlåste situation er ikke særlig givtig for Danmark.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
22.10

JP mener: Civilisationen vandt over barbariet

Islamisk Stat er færdig i Irak og Syrien – men ikke som organisation.
18.10

JP mener: Coop har lavet selvmål

17.10

JP mener: DR bør slankes

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her