*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Det er faktisk ikke politiet, som er skyld i bandekriminaliteten

Volden i gaderne er resultatet af en årelang berøringsangst. Retssamfundet er faktisk på spil.

Mens den multikulturelle idyl eksploderer i gaderne i København og Aarhus, er der kø ved håndvasken. Hvis ikke man vidste bedre, skulle man næsten tro, at det var politiet, der er skyld i skyderierne, knivstikkerierne, drabene og de almindelige »utryghedsskabende aktiviteter,« som det hedder med en typisk politikereufemisme.

Der kan derfor være grund til at slå fast sådan helt grundlæggende: Den afstumpede og ryggesløse vold, der for tiden praktiseres af indvandrerbander i landets største byer, skyldes ene og alene samme bander.

Til gengæld er det både politikernes og diverse myndigheders ubestridelige ansvar, at de har fået lov til at vokse sig så stærke, at det er blevet helt tydeligt, at der nu er områder i landet, som reelt er uden for lov og ret.

Når Københavns Politi må advare borgere mod at bevæge sig rundt i bestemte kvarterer, fordi man reelt ikke kan garantere deres sikkerhed, er det det samme som at erkende, at der nu findes såkaldte no go-zoner i i hvert fald København, hvor andre – og stærkere – kræfter end politiet hersker. Retssamfundet er ved at kapitulere. Det er uhyrligt.

Vi skal formentlig tilbage til Besættelsen for at finde en tilsvarende melding. Ret skal være ret: Den har givet genlyd og også rusket liv i de sidste berøringsangste tvivlere. Det er faktisk alvor nu. Og det bliver kun værre, hvis ikke retssamfundet forsvarer sig. Man kan kigge til dagens Sverige og få et indtryk af, hvordan Danmark ser ud om en håndfuld år, hvis ikke bandekriminaliteten mødes med de midler, som retsstaten allerede i dag råder over. Det handler om at tage dem i anvendelse – også når det gør ondt.

Bandekriminaliteten er blevet værre og værre i de seneste 25 år. Den går tilbage til rockeropgørene fra 1980’erne. Nu har indvandrerbander så taget over, og det kan ikke udelukkes, at den kendsgerning i sig selv har forsinket opgøret med disse kriminelle miljøer.

Der tales om at forbyde bestemte bander. Det vil være ren symbolpolitik. Medlemmerne flyder naturligvis bare over i andre grupper eller giver sig selv et andet navn. En universitetsekspert foreslog i Deadline på DR flere højskolekurser til bandemedlemmer, og man kan tro eller lade være, om det er, hvad der skal til. Mange af de idéer, der for tiden er i omløb, troede man egentlig for længst var implementeret, så ofte er de blevet fremsat i de seneste mange år. Det gælder også tilbagevendende konstateringer af, at politiet skal have de ressourcer stillet til rådighed, som er nødvendige. Det er åbenbart alligevel ikke sket.

At diverse fagforbund i politiet benytter lejligheden til igen at rejse ressourcespørgsmålet, er en ærlig sag og en del af spillet. Ingen tvivl om, at politiet ér spændt hårdt for for tiden. At rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg måske kunne have været klarere i mælet om ressourcebehovet, kan også godt tænkes, men afsporer igen debatten.

Alt for længe har alt for mange vendt ryggen til de accelererende bandeproblemer. Man behøver blot mindes hashsalget på Christiania, som der reelt blev set gennem fingre med. Det letteste har været at kigge væk og tage det hele lidt fra oven på meget dansk, tilbagelænet manér.

Men nu har bandeproblemet så vokset sig så stort, at alle kan se, at den er helt gal. Oprydningen vil komme til at tage tid og koste kræfter. Den skal føre det danske samfund tilbage til lov og ret, som skal gælde alle. Dét er opgaven – ikke alle mulige afledningsmanøvrer fra sagens kerne.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
16.08

JP mener: Kvoteskandalen læner sig op ad en rigsretssag

Skandalen er så alvorlig, at det kan vise sig nødvendigt med en uvildig, ekstern juridisk vurdering af, hvorvidt der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod én eller flere ministre om ikke mod dem alle.
12.08

JP mener: Et beskåret DR, tak!

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skiftedag.

Finn Slumstrup
Farvel og tak. Jeg trækker mig bukkende tilbage.

Blog: Om Charlottesville, alt-right og fremtiden

Morten Uhrskov Jensen
Jeg spår, at alt-right vil vinde frem i USA i de kommende år.

Blog: Mangfoldigheden er over os

Mikael Jalving
Hvis blot de muslimske ghettoer var parallelle fænomener – lidt som ufo'er – kunne vi sove roligt om natten.
Annonce
Annonce
Gå til bords i Tangkrogen
Den 1. og 2. september bliver der dækket op til 820 gæster i Tangkrogen, når kulturårets største gastronomiske event, Det Gode Bord, afholdes med deltagelse af kokke fra Japan og Grønland. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her