*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Nordkorea er vore dages problem fra helvede

Offentlige trusler fra præsident Trump gør næppe diktaturet i Pyongyang blødt i knæene. Der må andre midler til.

Warren Christopher, der var USA’s udenrigsminister i 1990’erne, talte engang om »et problem fra helvede«. Hvad han mente, var krigen i det tidligere Jugoslavien, der for en snes år siden beskæftigede alverdens statsmænd. Mange var, som Christopher, frustrerede over de menneskelige lidelser og materielle ødelæggelser, men på det tidspunkt havde ingen fundet nøglen til en bilæggelse af konflikten.

Problemet fra helvede i dag hedder Nordkorea. Kim Jong-un, den unge leder i Pyongyang, har gennem længere tid truet omverdenen med alskens ulykker. Det samme gjorde hans far, Kim Jong-il, og hans bedstefar, Kim Il-sung. Nordkorea har atomvåben, så man bliver nødt til at tage det mere alvorligt, end størrelsen og økonomien tilsiger.

I denne situation har Amerikas præsident, Donald Trump, affyret en bredside mod nordkoreanerne, der formentlig er uden sammenligneligt fortilfælde. Nordkorea, sagde han, vil blive mødt »med bål og brand, som verden aldrig har oplevet det før,« hvis landet udsætter USA for fare.

JP mener: Fodboldklubber må stå sammen og tage ansvar mod vold

Trumps advarsel kom efter oplysninger om, at Pyongyang angiveligt har udviklet et nukleart sprænghoved, der passer til et af Nordkoreas missiler. Hvis det ellers virker – ikke alt nordkoreansk isenkram fungerer lige godt – kunne en lille atombombe ramme amerikansk territorium.

Naturligvis må en amerikansk præsident reagere. Adskillige forgængere har stået over for trusler i stil med den foreliggende, eller dem, der var værre. John F. Kennedy, f.eks., havde Cubakrisen 1962, hvor Amerika og Sovjetunionen vel kom det nærmeste, man har været en atomkrig. Kennedy løste krisen overvejende gennem diplomati og ved at give sin modpart i Kreml, Nikita Khrusjtjov, en kattelem, som denne kunne slippe ud af.

Trump vælger, desværre ikke overraskende, en anden vej. Han bevæger sig ned på Kim Jong-uns retorik og kommer med en tilsyneladende velforberedt udtalelse for rullende kameraer. Lige så forventeligt var det, at Kim Jong-un nogle timer senere truede med at angribe den amerikanske militærforlægning på Guam i Stillehavet. Så kan Trump sige noget igen, hvorefter Kim Jong-un atter slår i bordet. Og så videre.

Der er ingen nemme løsninger. Hvis USA eksempelvis bomber Nordkorea, kunne Kim Jong-uns raketter nå at udradere Seoul; den sydkoreanske hovedstad ligger 50-60 km fra grænsen. Og hvad præcist skulle amerikanerne angribe? Atomfaciliteterne formodes at ligge spredt og delvist under jorden. Antallet af civile ofre ville formentlig blive overvældende.

JP mener: Den 9. august er ikke en dag som alle andre

Kim Jong-un er, helt i familietraditionen, en tyran. Ofrene er hans undersåtter. Men de fleste, der har et nærmere kendskab til forholdene, er enige om, at han ikke er en tosse. Hans hovedsigte er at blive ved magten, siger f.eks. den tidligere amerikanske forsvarsminister William Perry, der har forhandlingserfaring med Pyongyang. Han mener, at forhandlinger efter stok og gulerod-metoden vil kunne lykkes, hvis man får Kina med om bord i stedet for blot at skælde ud over Beijing. Interessant nok har kineserne netop stemt med alle andre i FN’s Sikkerhedsråd for nye sanktioner mod Nordkorea. Der er også det gamle ord om, at vil man undgå krig, må man tale med sine fjender.

Det kræver lange, seje træk, og ikke Trumps sædvanlige udfoldelser. Nordkorea kan blive den egentlige prøve på, om manden er sin opgave voksen. Dette her er ikke ejendomshandler eller skønhedskonkurrencer. Dette er alvor.

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Den 9. august er ikke en dag som alle andre
Tankevækkende mange synes allerede at have glemt, hvorfor finansindustriens udskejelser udløste den alvorligste økonomiske krise i trekvart århundrede.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
17.10

JP mener: DR bør slankes

P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
12.10

JP mener: Ren bananrepublik

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her