*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Den spildte krise

Tankevækkende mange synes allerede at have glemt, hvorfor finansindustriens udskejelser udløste den alvorligste økonomiske krise i trekvart århundrede. I det hele taget synes kriseårene på vej til at blive ekspederet ind i historiebøgerne.

For de fleste er den 9. august en dag som de fleste andre, men de økonomiske historieskrivere er ikke i tvivl om, at den 9. august 2007 er dagen, da 10 års økonomisk krise begynder.

10 år med kreditkrise, finanskrise, statsgældskrise og verdensøkonomisk recession, hvis konsekvenser langtfra er overvundet endnu.

Nok oplever flere lande i Europa, heriblandt Danmark og Tyskland, at økonomien endelig synes inde i et solidt opsving, men krisen sidder så dybt i mange, at de fortsat udviser kriseadfærd, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved en større opsparing, herunder nedbringelse af gæld.

Da kreditkrisen brød ud i dag for 10 år siden, var det de færreste, der opdagede det. Hovedparten af Europa og USA var på ferie. Det samme var de fleste regeringer og centralbankchefer. Signalerne om den gryende krise havde der været en del af, men ingen var af en beskaffenhed, der fik myndighederne til at etablere et effektivt kriseberedskab.

Ikke mindst derfor har krisehåndteringen lige siden været kæmpet fra en defensiv position, og på intet tidspunkt – end ikke i dag – er de politiske magthavere kommet på forkant med situationen. Derfor kan vi også med sikkerhed sige, at risikoen for nye, destruktive kriser er usvækket.

Bevares, der har i årene siden 2007 været udfoldet betydelige bestræbelser på at konsolidere finansindustrien. F.eks. er antallet af danske pengeinstitutter halveret siden 2006, og såvel herhjemme som internationalt er kravene til bankernes kapital og likviditet blevet skærpet.

EU arbejder på at etablere en bankunion med det udgangspunkt, at skatteyderne fremover ikke skal redde livstruede banker. Regningen skal betales af bankernes aktionærer og kreditorer. Alligevel er det kun få uger siden, at Italiens regering stillede 125 mia. skatteyderkroner til rådighed for at redde nødlidende banker. Den socialistiske operation er blåstemplet af EU-kommissær Margrethe Vestager, selv om den er i klar modstrid med intentionerne bag bankunionen.

Det er blevet sagt, at man aldrig skal lade en god krise gå til spilde, men den danske EU-kommissær demonstrerer, at hun og tankevækkende mange andre allerede synes at have glemt, hvorfor finansindustriens udskejelser udløste den alvorligste økonomiske krise i trekvart århundrede.

I det hele taget synes kriseårene på vej til at blive ekspederet ind i historiens glemmebog.

På Wall Street i New York har topcheferne i storbankerne fremdeles årsgager i den trecifrede millionklasse. Tag f.eks. Gary Cohn, der gik fra jobbet som præsident for investeringsbanken Goldman Sachs til tjansen som økonomisk chefrådgiver for præsident Donald Trump: Med i bagagen havde han en samlet årsløn for 2016 på 126 mio. kr.

I Europa er arbejdsløsheden fremdeles højere, end den var for 10 år siden, og i adskillige EU-lande er ungdomsarbejdsløsheden fortsat af skræmmende proportioner.

De offentlige gældsbyrder sender enorme regninger videre til kommende generationer, og mange af de politisk-økonomiske reformer, der skulle have været gennemført, er aldrig blevet til andet end tomme løfter. Det gælder bl.a. i lande som Italien og Frankrig. I USA taler man om at rulle flere reformer af finansindustrien tilbage.

Vi kan glæde os over, at der atter er økonomisk vækst, og at kriseberedskabet er blevet bedre, men med urealistisk høje aktiekurser kan den næste krise allerede være på vej, endnu inden regningerne for den foregående er betalt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: DR bør slankes
P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
JP mener: Et nyt våben mod kriminalitet
Forretningsdrivende får mulighed for at udstille forbrydere på politiets hjemmeside.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
17.10

JP mener: DR bør slankes

P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
12.10

JP mener: Ren bananrepublik

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her