*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Kvindefodbold i Danmark er underudviklet, men potentialet er der

Em-sølvet er den bedste mulighed, dansk kvindefodbold nogensinde får til at udvikle sig.

En fælles begejstring over noget uspoleret kan samle os. Dette har vi i Danmark oplevet en række gange. Bill Clintons besøg i København fyldte Ny- og Gammeltorv i 1997. Folk stimlede sammen i gaderne og foran tv-skærmene til kronprins Frederik og kronprinsesse Marys bryllup i 2004. Sport har flere gange kunnet samle os, og her har især store holdpræstationer i kvinde- og herrehåndbold fyldt. Størst står naturligvis EM-sejren i herrefodbold i 1992. Ikke kun selve triumfen, men også på grund af de mange øjeblikke, vi alle kunne identificere os med. Som da Henrik Andersen sad på græsset i semifinalen i Gøteborg den 22. juni 1992 og holdt begge hænder omkring sit ene knæ, mens han skreg.

De fleste over 30 år husker også, da Kim Christofte lidt over en time senere drejede et par gange rundt om sig selv, inden han blev overfaldet af sine holdkammerater, fordi han havde præsteret det afgørende spark i semifinalen mod Holland. Tidligere i år blev det behørigt markeret, at det var 25 år siden, at Danmark vandt EM i fodbold. Nu var det tæt på at ske igen, men kvindelandsholdet i fodbold måtte nøjes med sølvet efter en dramatisk finale.

Ligheden mellem sejren dengang i 1992 og andenpladsen ved EM i Holland er slående. Kvinderne vandt på straffespark i semifinalen, og en nøglespiller, Line S. Jensen, blev i den kamp alvorligt knæskadet. Hendes tårer i øjnene over tanken om at gå glip af finalen skar i glæden over sejren. Både hos holdkammerater og tv-seere. Det gjorde Nadia Nadims glædestårer efter sejren over Tyskland i kvartfinalen ikke. Danmark var som i 1992 undertippet.

Tyskland havde vundet de seneste seks EM-slutrunder, og Danmark blev således den første nation til at sende Tyskland ud af turneringen i over 20 år. Det er historisk. Ikke blot her i landet, men på kontinentet. Sammenknytningen af unikke øjeblikke og status som undertippet nation gør EM i fodbold 2017 til en særlig oplevelse. En mio. danske seere i gennemsnit så semifinalen mod Østrig, og 1,5 mio. så afgørelsen på straffesparkskonkurrencen.

Ikke fordi kvinderne viste elitesport på så højt et plan, at vi dånede, men mere på grund af den uspolerede glæde over et nyt folkeligt gennembrud i en holdsport. Man fornemmede kvinderne som virkelige mennesker og ikke distancerede fodboldspillere med trecifrede milliongager som i herrefodbolden. Det mindede om, da Anja og Camilla Andersen under Ulrik Wilbeks ledelse vandt VM-sølv i håndbold i 1993 og begejstrede os.

Kvindefodboldens hæmsko er, at der i Danmark ikke er nogen vedvarende interesse om sporten, da Dansk Boldspil-Union (DBU) har forsømt at udvikle kvindeligaen til noget seværdigt. Kun Fortuna Hjørring og Brøndby IF kan konkurrere internationalt. Spillernes løn er på niveau med en SU. I for mange år har DBU haft en reaktionær, arrogant holdning til kvindefodboldens potentiale som elitesport og overset, at det kunne blive en motor for pigers lyst til at spille fodbold. Nu er en kvindekommission nedsat med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som formand og tidligere minister Lykke Friis (V) som medlem. Den vil komme med en række anbefalinger til, hvordan kvinde- og pigefodbolden kan udvikles.

Det vil sammen med EM-sølvet være den bedste mulighed, DBU nogensinde får for at indhente det forsømte og udvikle kvindefodbolden til det, man ser i Sverige og Norge. For i nabolandene er det faktisk en stor sportsgren.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
16.08

JP mener: Kvoteskandalen læner sig op ad en rigsretssag

Skandalen er så alvorlig, at det kan vise sig nødvendigt med en uvildig, ekstern juridisk vurdering af, hvorvidt der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod én eller flere ministre om ikke mod dem alle.
12.08

JP mener: Et beskåret DR, tak!

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skiftedag.

Finn Slumstrup
Farvel og tak. Jeg trækker mig bukkende tilbage.

Blog: Om Charlottesville, alt-right og fremtiden

Morten Uhrskov Jensen
Jeg spår, at alt-right vil vinde frem i USA i de kommende år.

Blog: Mangfoldigheden er over os

Mikael Jalving
Hvis blot de muslimske ghettoer var parallelle fænomener – lidt som ufo'er – kunne vi sove roligt om natten.
Annonce
Annonce
Gå til bords i Tangkrogen
Den 1. og 2. september bliver der dækket op til 820 gæster i Tangkrogen, når kulturårets største gastronomiske event, Det Gode Bord, afholdes med deltagelse af kokke fra Japan og Grønland. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her