*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Kvindefodbold i Danmark er underudviklet, men potentialet er der

Em-sølvet er den bedste mulighed, dansk kvindefodbold nogensinde får til at udvikle sig.

En fælles begejstring over noget uspoleret kan samle os. Dette har vi i Danmark oplevet en række gange. Bill Clintons besøg i København fyldte Ny- og Gammeltorv i 1997. Folk stimlede sammen i gaderne og foran tv-skærmene til kronprins Frederik og kronprinsesse Marys bryllup i 2004. Sport har flere gange kunnet samle os, og her har især store holdpræstationer i kvinde- og herrehåndbold fyldt. Størst står naturligvis EM-sejren i herrefodbold i 1992. Ikke kun selve triumfen, men også på grund af de mange øjeblikke, vi alle kunne identificere os med. Som da Henrik Andersen sad på græsset i semifinalen i Gøteborg den 22. juni 1992 og holdt begge hænder omkring sit ene knæ, mens han skreg.

De fleste over 30 år husker også, da Kim Christofte lidt over en time senere drejede et par gange rundt om sig selv, inden han blev overfaldet af sine holdkammerater, fordi han havde præsteret det afgørende spark i semifinalen mod Holland. Tidligere i år blev det behørigt markeret, at det var 25 år siden, at Danmark vandt EM i fodbold. Nu var det tæt på at ske igen, men kvindelandsholdet i fodbold måtte nøjes med sølvet efter en dramatisk finale.

Ligheden mellem sejren dengang i 1992 og andenpladsen ved EM i Holland er slående. Kvinderne vandt på straffespark i semifinalen, og en nøglespiller, Line S. Jensen, blev i den kamp alvorligt knæskadet. Hendes tårer i øjnene over tanken om at gå glip af finalen skar i glæden over sejren. Både hos holdkammerater og tv-seere. Det gjorde Nadia Nadims glædestårer efter sejren over Tyskland i kvartfinalen ikke. Danmark var som i 1992 undertippet.

Tyskland havde vundet de seneste seks EM-slutrunder, og Danmark blev således den første nation til at sende Tyskland ud af turneringen i over 20 år. Det er historisk. Ikke blot her i landet, men på kontinentet. Sammenknytningen af unikke øjeblikke og status som undertippet nation gør EM i fodbold 2017 til en særlig oplevelse. En mio. danske seere i gennemsnit så semifinalen mod Østrig, og 1,5 mio. så afgørelsen på straffesparkskonkurrencen.

Ikke fordi kvinderne viste elitesport på så højt et plan, at vi dånede, men mere på grund af den uspolerede glæde over et nyt folkeligt gennembrud i en holdsport. Man fornemmede kvinderne som virkelige mennesker og ikke distancerede fodboldspillere med trecifrede milliongager som i herrefodbolden. Det mindede om, da Anja og Camilla Andersen under Ulrik Wilbeks ledelse vandt VM-sølv i håndbold i 1993 og begejstrede os.

Kvindefodboldens hæmsko er, at der i Danmark ikke er nogen vedvarende interesse om sporten, da Dansk Boldspil-Union (DBU) har forsømt at udvikle kvindeligaen til noget seværdigt. Kun Fortuna Hjørring og Brøndby IF kan konkurrere internationalt. Spillernes løn er på niveau med en SU. I for mange år har DBU haft en reaktionær, arrogant holdning til kvindefodboldens potentiale som elitesport og overset, at det kunne blive en motor for pigers lyst til at spille fodbold. Nu er en kvindekommission nedsat med tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som formand og tidligere minister Lykke Friis (V) som medlem. Den vil komme med en række anbefalinger til, hvordan kvinde- og pigefodbolden kan udvikles.

Det vil sammen med EM-sølvet være den bedste mulighed, DBU nogensinde får for at indhente det forsømte og udvikle kvindefodbolden til det, man ser i Sverige og Norge. For i nabolandene er det faktisk en stor sportsgren.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: DR bør slankes
P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
JP mener: Et nyt våben mod kriminalitet
Forretningsdrivende får mulighed for at udstille forbrydere på politiets hjemmeside.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
17.10

JP mener: DR bør slankes

P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
12.10

JP mener: Ren bananrepublik

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her