*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Tyrkiets præsident har afgjort, at landet ikke hører til Europa

Det er et sørgeligt kapitel af Tyrkiets historie, der skrives i denne tid.

Siden tidernes morgen har der været uenighed om, hvorvidt Tyrkiet hørte til i Europa eller Asien. Man var jo så at sige repræsenteret på begge sider, kun delt af Bosporusstrædet. Den europæiske del er langt den mindste, men kloge hoveder har peget på, at det afgørende er indstillingen og den måde, staten fungerer på. Det moderne Tyrkiets grundlægger, Kemal Atatürk, gjorde et kæmpe arbejde, så landet kunne forankres i den europæiske lejr.

Det er denne kamp, der nu synes tabt i overskuelig fremtid. Præsident Recep Tayyip Erdogan, som i modsætning til sin farverige forgænger siges hverken at ryge eller drikke, har dygtigt og overbevisende anbragt Tyrkiet i afdelingen for problematiske nationer, der vender ryggen til retsstatslige principper og således den vestlige civilisation.

Det er en tragedie for Tyrkiet, som indtil for nylig var et af de mest dynamiske lande i regionen. Ud over den kendte eksport af lavtlønnet arbejdskraft til Vesteuropa efter Anden Verdenskrig har landet en økonomisk, akademisk og kunstnerisk kraft, som er imponerende. To tyrkere har fået nobelprisen siden 2006, en for litteratur, en for kemi. Går man ind i en boghandel eller et bibliotek, er det vanskeligt at komme uden om tyrkiske forfattere.

Det kan ikke være Erdogans fortjeneste, for han har nu lagt en dyne hen over det frie ord og er, i et anfald af osmannisk forfølgelsesvanvid, rede til at knuse alle, der ikke synes, at han er pragtfuld. Mere end 50.000 mennesker er fængslet og over 100.000 statsansatte afskediget. Langt over 200 journalister er bag tremmer – færre end Journalister uden Grænser har opgjort for Nordkorea.

Deres brøde skal være, at de har forbindelse til Gülen-bevægelsen. Fethullah Gülen er en af præsidentens gamle kumpaner, men på et tidspunkt blev de uvenner. Gülen beskyldes i dag af Erdogan for at stå bag kupforsøget mod ham sidste år.

Det kan da godt være, at Gülen havde en finger med i spillet, man ved det simpelt hen ikke, men man kan undre sig, hvordan kupforsøget kunne gå galt, når nu der åbenbart var så mange, der støttede det.

Erdogan har endnu ikke leveret beviser for noget som helst – åbenbart heller ikke til USA, hvor Gülen bor i eksil. Amerikanerne er åbne for at udlevere ham, hvis de ellers kunne få noget, der ligner en rygende pistol.

En retssag indledt forløbne uge mod over 400 angiveligt medsammensvorne i attentatet skal sørge for fremdrift her. Målet er tilsyneladende ikke blot at få de anklagede dømt, men også at skaffe den rygende pistol.

På baggrund af hidtidige erfaringer er det tvivlsomt, om de mange i det store retslokale, bygget særligt til lejligheden, kan få en fair behandling. Der er sideløbende sager, bl.a. en tragikomisk rettergang mod 17 medarbejdere fra Cumhuriyet, en af de få, uafhængige aviser, der er tilbage. Historien om Cumhuriyet er så absurd og labyrintisk, at Franz Kafka, det centraleuropæiske geni fra begyndelsen af sidste århundrede, kunne have skrevet den.

Erdogan vil næppe ændre sig. Efter at have bestræbt sig på at lyde demokratisk og vestlig orienteret har han fundet sig til rette som anti-kemalist med sympati for den konservative del af islam. Skidt med retsstaten og ytringsfriheden. Ud med almindelig anstændighed. Farvel til Vesten. Det er et sørgeligt kapitel af Tyrkiets historie, der skrives i denne tid. Men vel ikke Europas.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: DR bør slankes
P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
JP mener: Et nyt våben mod kriminalitet
Forretningsdrivende får mulighed for at udstille forbrydere på politiets hjemmeside.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
17.10

JP mener: DR bør slankes

P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
12.10

JP mener: Ren bananrepublik

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her