*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Tal gerne om Grønlands selvstændighed, men gør det på et oplyst grundlag

Medlemmerne af Siumut står over for et afgørende formandsvalg.

Det opgør, som tegner sig torsdag, når Grønlands socialdemokratiske parti Siumut holder landsmøde i Sisimiut, kan få vidtrækkende konsekvenser både for Grønland og Danmark.

Grønlands tidligere udenrigsminister Vittus Qujaukitsoq har udfordret Kim Kielsen, som ud over at være formand for Siumut også er landsstyreformand i Grønland. Vinder Vittus Qujaukitsoq, vil der efter alt at dømme snart udskrives valg i Grønland. Banen beredes for endnu en holmgang på det spørgsmål, som skiftende politikere fører frem over isen: Grønlands selvstændighed.

Vittus Qujaukitsoq har allerede smidt kortet på bordet før det forestående formandsopgør. Han stiller op med løfter om, at Grønland kan blive selvstændigt og hævder, at Grønlands potentialer er undervurderede, og at Grønland godt kan undvære bloktilskuddet fra Danmark.

»Det forringer levevilkårene, men vi kommer ikke til at sulte ihjel,« som han udtrykker det.

Det er vidtløftige ord fra en politiker, som selv har kigget dybt ned i den slunkne grønlandske landskasse, da han var finansminister i Aleqa Hammonds regering. Meget tyder derfor på, at han taler mod bedre vidende, for det kan ikke komme bag på ham, at rapport efter rapport har afdækket, at en bæredygtig og solid grønlandsk økonomi har endog meget lange udsigter. Finansdepartementet konstaterede i beretningen for 2016, at Grønland står over for flere store udfordringer. En er demografi; befolkningen bliver mindre, og færre unge skal forsørge flere ældre. En anden er at sikre sig en indtægt; hverken råstoffer eller turisme har gennemgået den udvikling, man forventede.

Drømmene om, at Grønland kunne blive rig på råstoffer, nåede mere realistisk leje, da rapporten ”Til gavn for Grønland” udkom i 2014. Selv hvis alle mineplaner blev realiseret, ville de ikke kunne opveje bloktilskuddet fra Danmark. Da rapporten udkom, konstaterede mere forstandige folk da også, at behovet for bloktilskud ikke ville forsvinde i nær fremtid. Dertil kommer et behov for gennemgribende reformer.

Vittus Qujaukitsoq mistede sin udenrigsministerpost, efter at han havde forsøgt at indklage Danmark ved FN for overtrædelse af menneskerettigheder på miljøområdet. Det fik Kim Kielsen til at sige stop og trække klagen tilbage. Qujaukitsoq svarede ved at udfordre Kielsen på formandsposten.

Grønland skal være selvstændigt den dag, Grønland kan og vil, men debatten bør foregå på et oplyst grundlag. Konsekvensen af selvstændighed er, at bloktilskuddet forsvinder, og der er ingen tvivl om, at det vil få ganske omfattende konsekvenser for det grønlandske samfund. Med selvstyreloven i 2009 fik Grønland mere frihed, men også større ansvar: Grønlænderne har mulighed for selv at forvalte flere områder. Loven kom på et tidspunkt, da drømmene om det store råstofeventyr fløj højt, men ikke mindst efter Aleqa Hammonds katastrofale regeringsperiode begyndte realismen at indfinde sig. Valget i 2014 handlede mindre om selvstændighed og mere om økonomi og arbejdspladser. Aleqa Hammond blev efterfulgt af Kim Kielsen, som var i kampvalg mod Lars-Emil Johansen, som formand for Siumut. Kielsen nedtonede selvstændighedsspørgsmålet og slog på, at der ikke er nogen modsætning mellem et selvstændigt Grønland og rigsfællesskabet.

Medlemmerne af Siumut står over for et afgørende formandsvalg, som rækker langt ud over lokalerne i Sisimiut.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
17.10

JP mener: DR bør slankes

P3 skal ikke nødvendigvis drives af DR.
12.10

JP mener: Ren bananrepublik

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skadelig symbolpolitik sætter integrationen tilbage

Gitte Seeberg
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold

Blog: En liste af dårskab fra Nye Borgerlige

Jens Kindberg
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læser gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her