*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

S og DF på vej ind i en uheldig alliance

Meget står på spil for Danmark i disse år.

At Dansk Folkeparti vil begrænse arbejdskraftens frie bevægelighed i EU, er ikke overraskende. At Socialdemokratiet vil gøre det samme, er til gengæld stærkt overraskende. Netop muligheden for at flytte sig over grænserne i EU og arbejde i et andet land er en grundsten i EU-samarbejdet og utvivlsomt også til gavn for danske lønmodtagere.

For få år siden var Mette Frederiksen en af dem, som talte varmt for EU. Nu er hun angiveligt parat til at ofre Danmarks position i EU i iveren efter at vriste DF væk fra regeringen og i håbet om, at nogle frafaldne socialdemokrater vil vende tilbage.

Det er klart, at det aldrig har været meningen med den frie bevægelighed, at den skulle bruges til, at tiggere kunne turnere rundt i Europa. Det skal der findes en løsning på. Men derfra og til at udråbe samtlige europæiske lønmodtagere i Danmark som ét stort problem er der ligegodt et stykke vej.

»Det kan ikke passe, at vi tegner et billede af, at hver gang vi ser en polsk håndværker, så er der et eller andet galt,« som Lars Løkke Rasmussen kommenterede forslaget fra S og DF.

Europa vil efter briternes exit udvikle sig. Danmark har behov for nye alliancepartnere i EU, og i det spil gælder det om at spille sine kort rigtigt.

Som statsminister Lars Løkke Rasmussen udtrykte det, så er udfordringen ikke at sikre opbakning til de synspunkter i Danmark. Udfordringen er at sikre opbakning ude i Europa.

Det gælder om at spille sine kort rigtigt, og et udspil, som piller ved fundamentet ved EU, er næppe det, som kan skaffe Danmark nye venner. Risikoen er faktisk, at forbeholdsdanmark kommer til at stå endnu mere isoleret, og så er der langt ind til den kerne i EU, som selv udenrigsminister Anders Samuelsen for nylig har erklæret, at Danmark skal være tæt på.

Indenrigspolitisk må det nye udspil fra duoen Frederiksen og Thulesen Dahl give anledning til flere bekymringer i Statsministeriet. Hvor har regeringen efterhånden serveret og råderet? Lad gå med, at den må bøje sig på småområder som en taxalov og placering af en politiskole, men når det handler om først den økonomiske politik og nu også udenrigspolitikken, så begynder det at gøre meget ondt.

Sagen er jo, som regeringen netop har gentaget, at Danmarks muligheder for at føre udenrigspolitik i høj grad går gennem EU. Derfor er der mere på spil end indenrigspolitisk drilleri.

Venstre og De Konservative har begge været nølende over for EU. Søren Pape var erklæret skeptiker, og da Lars Løkke Rasmussen stod i spidsen for en revision af Venstres EUprogram blev det ikke skrevet med EU-sokker på, som Løkke dengang formulerede det. Konsekvensen er åbenlys: Når Europa bliver talt ned, så står vælgerne af.

Der står meget på spil for Danmark i disse år. Det er nu, grunden skal lægges til de reformer, som skal bære det danske velfærdssamfund ind i fremtiden, og det er nu med udsigten til en ny dynamisk akse mellem Tyskland og Frankrig, at Danmark ikke må miste indflydelse i EU.

Begge områder er alt for dyrebare til, at de skal styres af et alternativt flertal, som ud fra hver sin analyse øjner mulighed for at foretage et strategisk træk, som placerer statsministeren i et hjørne.

Det er ikke ansvarligt, og det er slet ikke godt for Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
23.06

JP mener: Så sidder Danmark der igen med sine fodnoter

Måske falder der noget af til dansk erhvervsliv, men det ændrer ikke på, at Danmark er sat uden for indflydelse.
Forsiden lige nu

Egnsteater har stor succes med eksport til hovedstaden

Traditionelt set er det Det Kongelige Teater, der tager ud i provinsen og viser dets teaterstykker frem. Det har Fredericia Teater lavet om på. Med dets Disney-musicals har teatret to somre fyldt Det Kongelige Teater i København. Fredag havde de premiere på den tredje, ”Klokkeren fra Notre Dame”.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tak til de danske skatteydere

Mikael Jalving
Jeg stirrede på hans kontrafej, den kæmpe næse i midten af det kødfulde ansigt. En smuk mand, ja, på samme måde som skuespilleren Denzel Washington, skønt hans storhed var ikke skuespil, men åndelighed indlejret i musik.

Debat: Din ferie kan redde natur – eller rydde den

Sophie Rytter | Thomas Ravn-Pedersen
Vores rejselyst presser klima og natur. Nu har FN sat kursen mod mere ansvarlig turisme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her