*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

S og DF på vej ind i en uheldig alliance

Meget står på spil for Danmark i disse år.

At Dansk Folkeparti vil begrænse arbejdskraftens frie bevægelighed i EU, er ikke overraskende. At Socialdemokratiet vil gøre det samme, er til gengæld stærkt overraskende. Netop muligheden for at flytte sig over grænserne i EU og arbejde i et andet land er en grundsten i EU-samarbejdet og utvivlsomt også til gavn for danske lønmodtagere.

For få år siden var Mette Frederiksen en af dem, som talte varmt for EU. Nu er hun angiveligt parat til at ofre Danmarks position i EU i iveren efter at vriste DF væk fra regeringen og i håbet om, at nogle frafaldne socialdemokrater vil vende tilbage.

Det er klart, at det aldrig har været meningen med den frie bevægelighed, at den skulle bruges til, at tiggere kunne turnere rundt i Europa. Det skal der findes en løsning på. Men derfra og til at udråbe samtlige europæiske lønmodtagere i Danmark som ét stort problem er der ligegodt et stykke vej.

»Det kan ikke passe, at vi tegner et billede af, at hver gang vi ser en polsk håndværker, så er der et eller andet galt,« som Lars Løkke Rasmussen kommenterede forslaget fra S og DF.

Europa vil efter briternes exit udvikle sig. Danmark har behov for nye alliancepartnere i EU, og i det spil gælder det om at spille sine kort rigtigt.

Som statsminister Lars Løkke Rasmussen udtrykte det, så er udfordringen ikke at sikre opbakning til de synspunkter i Danmark. Udfordringen er at sikre opbakning ude i Europa.

Det gælder om at spille sine kort rigtigt, og et udspil, som piller ved fundamentet ved EU, er næppe det, som kan skaffe Danmark nye venner. Risikoen er faktisk, at forbeholdsdanmark kommer til at stå endnu mere isoleret, og så er der langt ind til den kerne i EU, som selv udenrigsminister Anders Samuelsen for nylig har erklæret, at Danmark skal være tæt på.

Indenrigspolitisk må det nye udspil fra duoen Frederiksen og Thulesen Dahl give anledning til flere bekymringer i Statsministeriet. Hvor har regeringen efterhånden serveret og råderet? Lad gå med, at den må bøje sig på småområder som en taxalov og placering af en politiskole, men når det handler om først den økonomiske politik og nu også udenrigspolitikken, så begynder det at gøre meget ondt.

Sagen er jo, som regeringen netop har gentaget, at Danmarks muligheder for at føre udenrigspolitik i høj grad går gennem EU. Derfor er der mere på spil end indenrigspolitisk drilleri.

Venstre og De Konservative har begge været nølende over for EU. Søren Pape var erklæret skeptiker, og da Lars Løkke Rasmussen stod i spidsen for en revision af Venstres EUprogram blev det ikke skrevet med EU-sokker på, som Løkke dengang formulerede det. Konsekvensen er åbenlys: Når Europa bliver talt ned, så står vælgerne af.

Der står meget på spil for Danmark i disse år. Det er nu, grunden skal lægges til de reformer, som skal bære det danske velfærdssamfund ind i fremtiden, og det er nu med udsigten til en ny dynamisk akse mellem Tyskland og Frankrig, at Danmark ikke må miste indflydelse i EU.

Begge områder er alt for dyrebare til, at de skal styres af et alternativt flertal, som ud fra hver sin analyse øjner mulighed for at foretage et strategisk træk, som placerer statsministeren i et hjørne.

Det er ikke ansvarligt, og det er slet ikke godt for Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
15.08

JP mener: Vi skal alle være lige fattige

Der er simpelthen for få stemmer at hente blandt de danskere, der relativt set bidrager mest til fællesskabet. Derfor står kappestriden om de vælgere, der økonomisk set bidrager mindst.
12.08

JP mener: Et beskåret DR, tak!

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Om Charlottesville, alt-right og fremtiden

Morten Uhrskov Jensen
Jeg spår, at alt-right vil vinde frem i USA i de kommende år.

Blog: Mangfoldigheden er over os

Mikael Jalving
Hvis blot de muslimske ghettoer var parallelle fænomener – lidt som ufo'er – kunne vi sove roligt om natten.

Blog: Italien har fået nok af de selvfede menneskesmuglere

Anders Vistisen
Gør det nogen forskel for europæerne, om migranterne trænger ind i Europa hjulpet af ”kyniske menneskesmuglere”, som gør det for penge, eller af selvfede menneskesmuglere, som mener, at de gør en god gerning?
Annonce
Annonce
Hun sætter dansk præg på byhus i London
I London bor en dansk kvinde i et feminint, indbydende og personligt hjem: Her er lyserødt, der er knald på tapetet og glimt i lysekronen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her