*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Fodboldens virkelighedsfjerne krav er uansvarlige

Stadionkrav lægger reelt beslag på dele af kommunernes økonomi, og det må stoppes.

For nogle begynder fodbold som danskernes ubestridte nationalsport med landsholdet i 1980’erne. Andre husker længere tilbage. Til det danske landshold af amatører, som vandt sølv ved OL i Rom i 1960. Da målmand Henry From i semifinalen mod datidens fantastiske ungarske mandskab overlegent satte et tyggegummi fast på indersiden af sit måls ene stolpe og efterfølgende reddede et straffespark fra en pludseligt forvirret skytte. Var man heldig, så man øjeblikket direkte gennem ruden hos en tv- og radioforhandler. Nu snart 60 år senere har fodbold internationalt vokset sig til at være en milliardindustri. Så stort er det hele ikke i Danmark, men Superligaen kan også fungere som kulturelt samlingspunkt såvel som en millionforretning. I den netop overståede sæson i Superligaen var der således i alt tre mio. tilskuere til de 14 holds kampe fra juli 2016 til juni 2017, og der bliver uddelt 250 mio. kr. årligt i tv-indtægter til samme 14 klubber.

At have et fodboldhold i Superligaen er derfor en af de mere effektive måder for en kommune at markedsføre sig på. Det skaber kulturel aktivitet i kommunen og interesse om den. Denne tiltrækningskraft er en af årsagerne til, at landets kommuner har brugt ca. 1,2 mia. kr. siden år 2000 på stadionbyggerier. En anden årsag er notatet fra 2003 fra Dansk Boldspil-Union (DBU), der dikterer en række krav til klubberne, hvis de vil deltage i Superligaen. Disse krav forvaltes nu af klubbernes brancheorganisation, Divisionsforeningen, og den fastlægger blandt andet, at stadionkapaciteten i Superligaen skal være 10.000 tilskuere, hvoraf 3.000 af pladserne skal være overdækkede siddepladser.

Fodboldklubberne vil anføre, at kommunerne blot kan afvise at bygge et nyt stadion eller spille i en anden kommune, men det er, groft sagt, noget sludder. Selvfølgelig er det formelt de til enhver tid folkevalgte repræsentanter i kommunernes ansvar at forvalte borgerne skattepenge forsvarligt, men disse krav sætter byrådspolitikere i et dilemma med kun én udgang. Ve den borgmester, der nægter at bygge et stadion, som lever op til dette krav. Det er svært at forestille sig et byråd med interesse for at blive genvalgt, som afviser at bygge et nyt stadion i dagene efter en oprykningsfest fra den næstbedste række. Ingen vil jo stoppe musikken i dagene under euforien.

Derfor har man alene siden 2014 set offentlige investeringer for 15 mio. kr. i Hobro, 60 i Silkeborg, 57 i Helsingør og 43 i Lyngby. Problemet med disse investeringer er, at de ikke ville være foretaget uden DBU’s krav fra 2003. Det er ikke rationelt at bygge et stadion med plads til 10.000 tilskuere i Hobro, når der bor 12.000 mennesker i byen og 42.000 i kommunen. Det samme kan som minimum siges om Silkeborg, Horsens, Lyngby, Farum og Helsingør; fem andre byer med hold i Superligaen. Onsdag bragte vi i Jyllands-Posten historien om, at kapacitetsudnyttelsen i seneste sæson i Superligaen var 39 pct. Fire klubber var under 30 pct.

Det lægger blot yderligere til holdningen om, at fodbolden hellere i dag end i morgen bør ændre sine virkelighedsfjerne krav, og landspolitisk må der lægges pres på, at det sker. Kravene er uansvarlige, og med dem misbruger fodbolden sin historiske og kulturelle position til de facto at forvalte kommunale penge uden efterfølgende at stå til ansvar for, hvordan det så gik med investeringen. Det er uholdbart, at en sportsgren reelt pantsætter væsentlige dele af kommunale budgetter med egne interesser for øje. Også for en nationalsport.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
23.06

JP mener: Så sidder Danmark der igen med sine fodnoter

Måske falder der noget af til dansk erhvervsliv, men det ændrer ikke på, at Danmark er sat uden for indflydelse.
Forsiden lige nu

Egnsteater har stor succes med eksport til hovedstaden

Traditionelt set er det Det Kongelige Teater, der tager ud i provinsen og viser dets teaterstykker frem. Det har Fredericia Teater lavet om på. Med dets Disney-musicals har teatret to somre fyldt Det Kongelige Teater i København. Fredag havde de premiere på den tredje, ”Klokkeren fra Notre Dame”.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tak til de danske skatteydere

Mikael Jalving
Jeg stirrede på hans kontrafej, den kæmpe næse i midten af det kødfulde ansigt. En smuk mand, ja, på samme måde som skuespilleren Denzel Washington, skønt hans storhed var ikke skuespil, men åndelighed indlejret i musik.

Debat: Din ferie kan redde natur – eller rydde den

Sophie Rytter | Thomas Ravn-Pedersen
Vores rejselyst presser klima og natur. Nu har FN sat kursen mod mere ansvarlig turisme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her