*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Hvor langt er Putin villig til at gå for at holde oppositionen fra livet?

Rusland og dets præsident står over for enorme problemer – men der kan være en nøgle til at løse dem.

Det var Winston Churchill, den britiske statsmand, der engang kaldte Rusland »en gåde, omgivet af et mysterium, inde i en rebus«.

Churchill gjorde iagttagelsen 1939. Anden Verdenskrig var netop begyndt, og Stalin, den grusomme sovjetiske hersker, havde indgået en ikkeangrebspagt med sin kollega Hitler.

Rusland er knapt så gådefuldt i dag. Det styres hårdt og lige til af præsident Vladimir Putin, men han er ingen Stalin. Tidligere var det magten og et muligt verdensherredømme, der talte. Magten er stadig vigtig, men mere som en vej til rigdom. Det ser ikke godt ud at lade folk forsvinde pludseligt, midt om natten, og måske er det heller ikke nødvendigt. I hvert fald sker det ikke. Ser man isoleret på Rusland, er det et stort fremskridt.

Men Rusland er jo, trods påstande om det modsatte, ikke isoleret, i hvert fald ikke i det omfang, det opfører sig som et halvvejs civiliseret samfund. Indlemmelsen af Krim 2014 og Kremls støtte til krigen i det østlige Ukraine lever ikke op til den standard. Putins makkerskab med Syriens leder Bashar al-Assad heller ikke, lige så lidt som russiske forsøg på indblanding i vestlige valgkampe.

Endnu mindre er Ruslands isolation i til sociale medier. Nyheder spredes lynhurtigt, i det mindste til den yngre og veluddannede del af befolkningen. Lige så lidt som atombomben kan nedfindes – som tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen har sagt – lige så lidt lader moderne kommunikationsmidler sig afskaffe.

Det ser ud til at være et stigende problem for Putin og hans højre hånd, premierminister Dmitrij Medvedev. Man så det ved demonstrationen mod styret i Moskva og andet steds i begyndelsen af ugen. Den kom i halen på en måske mere betydningsfuld protest i foråret. Unge mennesker markerede sig imod korruptionen, der er allestedsnærværende, og de gjorde det fredeligt. Myndighedernes svar var at sætte kampklædte betjente ind; over tusind blev arresteret. Oppositionens ukronede konge, Aleksej Navalnyi, blev anholdt, inden han overhovedet nåede frem.

Navalnyi er næppe en Mahatma Gandhi eller Martin Luther King, men han er det bedste, kritikerne har at byde på i øjeblikket. Russerne har et ordsprog, der lyder, at når der ikke er nogen fisk, er krebsen også en fisk. Det passer på ham.Ved seneste borgmestervalg i Moskva fik han 27 pct. af stemmerne. Nu vil han være præsident. Selv hvis han fik lov at opstille frit ved et valg om statsoverhovedet, ville han måske ikke vinde, men han er en klar trussel mod det oligarki, der holder Putin ved magten. Hvor langt er Putin villig til at gå for at holde ham fra livet?

Ved sit årlige borgermøde torsdag, der i store træk var koreograferet og planlagt flere døgn i forvejen, kunne præsidenten ikke komme uden om, at der var problemer i landet – lave lønninger, sanktioner og dalende priser for energieksporten. Hans svar virkede ikke overbevisende. Han sagde, at han ikke betragter USA som en fjende, hvilket er nogenlunde beroligende, og at han håber på et bedre forhold til Washington, hvilket, præsident Trump taget i betragtning, ikke nødvendigvis er opmuntrende.

Rusland – og Putin – står over for enorme problemer, økonomisk, demografisk og politisk. Churchill sagde i sin tid, at der måske er en nøgle til at løse op for mysteriet. Nøglen, erklærede han, er »Ruslands nationale interesser«. Dem varetager Kreml ikke. Man kunne ønske en ændring, snart.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
16.10

JP mener: Europas nye normal – ryk mod højre

Også valget i Østrig blev afgjort på udlændingespørgsmålet.
12.10

JP mener: Ren bananrepublik

11.10

JP mener: Forsvar koster

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Min kritik af Nye Borgerlige sættes på pause

Morten Uhrskov Jensen
Jeg giver Nye Borgerlige en chance til at vise, hvad de kan.

Blog: Tag nu styringen af moskeerne og sæt en stopper for det ny byggeri. Ved vi hvilken fundamentalisme disse moskeer er bygget på?

Harun Demirtas
Når du åbner dørene op for nye moskeer og imamer, selv om du ikke en gang har styr på dem, der er i Danmark i forvejen, som opfordrer til drab på jøder tre gader væk fra synagogen, låser du mange jøder indendørs med beskyttelse fra politi og militær.

Blog: Sæt selskabsskatten ned

Jens Kindberg
Vi konkurrer i forvejen med andre lande. Lad os konkurrere noget mere internt.

Kommentar: Det gik ikke, som Luther ville

HENRIK JENSEN
Reformationen førte til et moderne Europa, og Luther ville hverken have forventet resultatet eller hilst det velkomment.
Annonce
Annonce
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her