*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Drop det bureaukratiske vanvidsforslag

Den liberale løsning vil være at gennemføre en historisk forenkling af hele skattesystemet, der ikke kun mindsker behovet for bureaukrater, men også sparer såvel erhvervsliv som borgere for unødvendige omkostninger.

OECD’s data er ubarmhjertige: Danmark er verdens hårdest beskattede land, hvilket på Christiansborg hævdes at være »nødvendigt for at finansiere velfærdsstaten«.

Der findes andre velfærdsstater i nærheden af Danmark, der ikke i tilnærmelsesvis samme grad tvinger borgere og erhvervsliv til at tåle samme tunge skatteåg.

Som for at føje spot til skade har skatteopkrævningen udartet til en farce, hvor dubiøse kræfter har kunnet hente et tocifret milliardbeløb i udokumenteret udbytteskatterefusion, mens et trecifret milliardbeløb, som borgerne skylder de offentlige kasser, anses for uerholdeligt. Læg hertil et ejendomsskattesystem i ruiner, vilkårlige registreringsafgifter på leasingbiler og it-systemer, der synes at være mindre kapable end en lommeregner til en tier og med et fladt batteri.

Regeringens svar på disse skatteskandaler er at nedlægge Skat fra den 1. juli næste år og i stedet etablere syv nye styrelser for hhv. gæld, told, ejendomsvurderinger, motor, administration og service, udvikling og forenkling samt en styrelse for skatter, afgifter og moms. Det er en enestående bureaukratisk løsning, der er så uliberal, som noget overhovedet kan være. Den liberale løsning ville være at gennemføre en historisk forenkling af hele skattesystemet, der ikke kun mindsker behovet for bureaukrater, men også sparer såvel erhvervsliv som borgere for unødvendige omkostninger.

Cirka 200 danske virksomheder betaler f.eks. 8 mio. kr. i te-afgift, der utvivlsomt koster langt mere at administrere, end staten får ind – da især, når man medregner administrationsomkostningerne i de berørte virksomheder.

Et andet eksempel: Danmark er så vidt vides det eneste land i verden med ”råstofafgifter” på mandler, nødder og kerner – endda hele otte forskellige afgiftssatser. Vanviddet bliver ikke mindre af, at Sundhedsstyrelsen anbefaler danskerne at spise usaltede nødder hver dag.

Den nye motorstyrelse ville være inderligt overflødig, hvis regeringsafgiften blev afskaffet og erstattet af et system med motorvejsmærkater, som det kendes i andre EU-lande og inden længe også i Tyskland. Sådan kunne vi blive ved.

Samtlige områder af det efterhånden perverterede skattesystem byder på tilsvarende eksempler på skatter og afgifter, der med stor fordel vil kunne fjernes eller forenkles og herigennem mindske behovet for syv nye styrelser.

Hver tredje medarbejder i Skat er 55 år eller derover, og i de kommende år går så mange på pension, at det frem til 2021 indebærer rekruttering af 3.300 nye medarbejdere, der skal fordeles i 26 byer, ligesom der allerede er sat navn på de byer, hvor de nye skattestyrelser skal ligge. Dermed er der for alvor taget fat på kommunalvalgkampen.

Nok er fortsat udflytning af statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet vigtig, men i denne sag er det essentielt at foretage en gennemgribende forenkling af skattesystemet, før geografien overhovedet burde kunne komme på tale.

Frem for at vælge en klar liberal løsning gør regeringen det politikerskabte skattemorads til forsamlingshuspolitik ved

at fokusere på udflytning af arbejdspladser i stedet for på de fundamentale skattereformer, der er nødvendige.

Målet skal være at bringe skattetrykket ned på et nordeuropæisk gennemsnit, hvilket vil sige omkring 40 pct. fra de nuværende 46,4 pct. – ideelt set gerne lavere.

Den fhv. liberale statsminister Anders Fogh Rasmussen har netop genudgivet bogen ”Fra socialstat til minimalstat”.

Den bør regeringen læse – én gang til.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Forsvaret risikerer at blive det nye Skat
Erik Buhl, borgmester Varde Kommune (V)
Alle grene af den offentlige sektor er bedst tjent med, at der også lokalt er handlefrihed og ansvar – man skal passe på med, at det ikke går tabt i forsvaret.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
18.10

JP mener: Coop har lavet selvmål

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Virker integrationsprojekter?

Morten Uhrskov Jensen
Næ, det er der intet, der tyder på.

Verdens Bedste Nyheder: Kloden bliver klogere online

Thomas Ravn-Pedersen | Sophie Rytter
Digital og onlineuddannelse har bevæget sig fra niche til verdensomspændende succes med gratis kvalitetsprodukter.

Kommentar: Er DR ude på en selvmordsmission?

DR leverer selv skytset til dem, der mener, at der ikke er brug for et statsmedie, der fuldkommen ubalanceret fremstiller det vigtigste, vi har – vores fælles historie.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her