*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Dystre udsigter går i arv

Også tredje generation af mellemøstlige indvandrere klarer sig dårligt i skolen.

Tredje generation i Danmark. Så er man da dansk. Født i Danmark og med forældre, som også er født i Danmark. At bedsteforældrene så er/var indvandrere, må være irrelevant, når det drejer sig om en statistik over, hvordan indvandrere og deres efterkommere klarer sig i det danske samfund.

Det må være sådan, Danmarks Statistik ræsonnerede, da man besluttede ikke at lave statistik over, hvordan tredjegenerationsindvandrerne klarer sig i det danske skolesystem.

Men for godt en halv snes år siden fik Dansk Folkeparti ved en finanslovsforhandling gennemtrumfet, at der også skulle føres statistik over, hvordan efterkommernes børn klarer sig i skolen, og det viste sig at være yderst relevant, for det er dyster læsning.

Det var først i 2014, at Danmarks Statistik mente, at der var tilstrækkeligt talmateriale til at beskæftige sig med de ikkevestlige tredjegenerationsindvandrere. Først ved folkeskolens afgangsprøve mener Danmarks Statistik, at det giver mening at foretage sammenligning mellem de ikkevestlige tredjegenerationsindvandrere og øvrige elever.

Det viste sig, at tredje generation af de ikkevestlige indvandrere for både drenges og pigers vedkommende lå på samme niveau som anden generation, og det vil sige markant lavere end alle andre.

Danmarks Statistik noterede sig ved den lejlighed, at det ville blive spændende at se udviklingen af de kommende større generationer af 16-årige, men af uransagelige årsager er disse oplysninger ikke medtaget i den årlige publikation ”Indvandrere i Danmark”. Formanden for Dansk Samling, Morten Uhrskov, bestilte og betalte en særkørsel af denne statistik, som viste den ganske foruroligende udvikling – nemlig ingen udvikling. Danmarks Statistik oplyser på forespørgsel, at det beror på en tilfældighed, at disse tal ikke er medtaget i den officielle årsudgivelse, og det kan vi så vælge at tro på. Alternativet ville jo nære en mistanke om, at dette strengt saglige foretagende tog politisk korrekte hensyn og nedtonede oplysninger, som kunne give et negativt indtryk af store indvandrergruppers vilje til at lade sig integrere i det danske samfund, først og fremmest ved at lære det danske sprog.

Situationen er naturligvis ganske uholdbar, for hvis udviklingen fortsætter, vil der med tiden opstå et nyt proletariat af dårligt uddannede efterkommere af indvandrere i både anden og tredje og – hvem ved – måske også fjerde generation.

Det er en kendsgerning, at problemet især koncentrerer sig om indvandrere fra mellemøstlige lande. Indvandrere fra eksempelvis Vietnam, Kina, Thailand, Sri Lanka og Filippinerne har slet ikke de samme problemer. De lærer hurtigt dansk, og de klarer sig godt både i skolen og på arbejdsmarkedet.

Men blandt mellemøstlige indvandrere hersker der tilsyneladende i vide kredse en betydelig uvilje mod overhovedet at ville Danmark.

Mest grotesk kommer det til udtryk, når børn og unge sendes på såkaldte genopdragelsesrejser til forældres og bedsteforældres hjemlande for at modvirke deres udvikling i retning af danske normer.

Det vil nok kræve en betydelig pædagogisk indsats at gøre forældre og bedsteforældre begribeligt, at de ikke tjener deres børn og børnebørns tarv ved at fastholde dem i mellemøstlige normer og først og fremmest ved ikke hurtigst muligt at støtte deres tilegnelse af et godt dansk, som er den afgørende forudsætning for at klare sig i det danske skolesystem.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Coop har lavet selvmål
Hvad er mon den dybere mening med at lade sig spænde for den løbende kampagne mod dansk landbrug?
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
20.10

JP mener: Grænsekontrollen er EU’s nederlag

EU svigtede drømmen om de åbne grænser. Nu må EU rydde op efter sig selv.
18.10

JP mener: Coop har lavet selvmål

17.10

JP mener: DR bør slankes

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.
Annonce
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her