*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Dødssejlere uden ansvar

Dødsulykken i Københavns Havn bliver næppe den sidste.

»Forbyd dog dette livsfarlige djævelskab.« Det ville være en nærliggende reaktion, efter at to amerikanske turister forleden blev dræbt af en vandscooter i Københavns Havn, og føreren af scooteren uden at komme ofrene til hjælp flygtede til Brøndby Havn. Han er nu anholdt, varetægtsfængslet og sigtet for uagtsomt manddrab.

Rettelse:

Af tirsdagens ledende artikel fremgik, at  forbud mod sejlads med vandscootere som følge af en EU-dom var blevet erklæret ulovligt. Formuleringen kan give anledning til en overfortolknings af dommen, som ikke forbyder kommuner at henvise vandscootere til områder, hvor de ikke kan genere badegæster og andre sejlere.

Jyllands-Posten beklager fejlen

Faktisk var disse søgående fartmaskiner generelt forbudt her i landet indtil 2010. De var forvist til særlige havområder, hvor de ikke kunne gøre skade på sagesløse badegæster og førere af mindre både. Men efter en EU-dom blev forbuddet erklæret ulovligt, og siden har vandscootere hver sommer terroriseret badegæster og sejlere og fremkaldt farlige situationer, når de uden respekt for færdselsreglerne til havs har generet den søgående rutetrafik.

Der har heller ikke manglet advarsler, og der har ikke manglet anmeldelser til politiet, som imidlertid for det meste med et skuldertræk har konstateret, at der ikke var noget at gøre ved den sag. Man havde ingen speedbåde til rådighed, som ville kunne indhente jetscooterne, og hvis man endelig kunne, ville man ikke begive sig ud på farefuld forfølgelsessejlads med risiko for ulykker til følge.

Alt sammen rimelige begrundelser, hvis man køber den almindelige præmis, at politiet over alt mangler ressourcer, men absolut ikke tilfredsstillende.

Ikke mindst på den baggrund kunne det være fristende at argumentere for genindførelse af et generelt forbud, men det ville vække ubehagelige mindelser om eksempelvis knivlov og hundelov, hvor man kriminaliserer det store flertal for – alligevel uden succes – at ramme et mindretal. Og så ville det jo forøvrigt ikke virke, for forbud standser ikke forbrydere.

Man må tillade folk at more sig med larmende fartmaskiner, men under den klare forudsætning at de ikke generer andre.

Der er brug for en kombination af ansvarlighed, kontrol og konsekvens. Ansvarlighed hos de aktive førere af vandscootere, kontrol fra politi og havnemyndigheder og konsekvens i form af straf og meget gerne konfiskation af fartøjerne. For nogle år siden blev der indført lovpligtigt kørekort til speedbåde og jetscootere, men det viser sig at være en tom gestus. Et speedbådkørekort er åbenbart noget, som man kan erhverve efter få timers teoriundervisning, få minutters sejlads og en parodi af en prøve.

Nu, da ulykken er sket, og to unge, amerikanske turister så meningsløst er slået ihjel, er der over alt enighed om, at situationen er uholdbar, og at noget må gøres. Justitsministeren har indkaldt ansvarlige myndigheder med henblik på at udarbejde en handlingsplan, men lad os nu se.

At registrere vandscootere og forsyne dem med nummerplader vil have begrænset effekt, så længe politiet ikke kan eller vil håndhæve loven med bare nogenlunde nidkærhed. Muligheden for at konfiskere jetscootere, der har været brugt til uforsvarlig sejlads, kunne vedtages ved lov, men skal det have effekt, kræver det opfølgning med handling.

Når den offentlige forargelse og forbitrelse over endnu en meningsløs ulykke forårsaget af ansvars- og tankeløse personer har lagt sig, vil alle vende tilbage til status quo. Vandscooterne vil fortsat genere sejlere og badegæster, politiet vil stadig blive anmodet om at gribe ind, men henvise til manglende ressourcer og muligheder.

Mens vi venter på den næste ulykke, og historien gentager sig.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP mener: Borgmesterens vilde bryllup
Den radikale Anna Mee Allerslev gav den hele armen på skatteydernes regning. Hun er desværre typisk for alt for mange meget unge politikere.
JP mener: Coop har lavet selvmål
Hvad er mon den dybere mening med at lade sig spænde for den løbende kampagne mod dansk landbrug?
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
22.10

JP mener: Civilisationen vandt over barbariet

Islamisk Stat er færdig i Irak og Syrien – men ikke som organisation.
18.10

JP mener: Coop har lavet selvmål

17.10

JP mener: DR bør slankes

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Når undtagelsestilstand bliver nødvendig

Olav Skaaning Andersen
Vi lever i en tid, hvor vores demokrati er truet. Derfor må vi finde os i, at undtagelsestilstande bruges til at beskytte vore samfund.

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.
Annonce
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her