*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Folketinget bør overtage ansvaret for sundhedssektoren

Skatteydernes service fra det offentlige modsvarer ikke tilnærmelsesvis de økonomiske ofre.

Forhandlinger om budgetterne i stat, regioner og kommuner forsøges ofte af de involverede udlagt som højspændte politiske dramaer i sene nattetimer, der stort set altid ender med, at de trætte forhandlere kommer ud og på næsten chamberlainsk vis vifter med det forløsende papir, som lover økonomisk-politisk fred i året, der kommer.

På Christiansborg mener de politiske partier tydeligvis ikke at have nok at beskæftige sig med, og derfor ender forhandlinger om økonomi som oftest med, at der »skal sættes fingeraftryk.« En ældremilliard her og et par psykiatrimilliarder der. Formelt set lodrette ordrer fra Folketinget til kommuner og regioner, men alt for ofte viser det sig, at de statslige bevillinger ikke bliver brugt som tiltænkt.

Ældremilliarden skulle gå til bedre praktisk hjælp og personlig pleje, bedre forhold for de svageste ældre, styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats, osv., men som dokumenteret her i avisen har tankevækkende mange kommuner foretaget besparelser, der modsvarer tildelingen fra ældremilliarden. Samme skæbne er overgået det »historiske løft« på 2,2 mia. kr. til de psykisk syge, som et flertal i Folketinget har afsat fra 2015 og de følgende fire år.

Hvor pengene er blevet af, ved end ikke de indviede, men som omtalt her i avisen kan patienter og personale på landets psykiatriske afdelinger ikke mærke noget til merbevillingen.

Den afgående formand for Danske Regioner, Bent Hansen, erkender frejdigt, at en del af de øremærkede penge til psykiatrien er gået til andre områder af sundhedsvæsenet.

»Det er de samme politikere på Christiansborg, som har lavet budgetloven, og den kræver, at vi ikke overskrider (budgetterne) med én eneste krone. Når (udgifterne på) andre områder stiger, må pengene hentes et andet sted,« udtalte Bent Hansen her i avisen fredag.

Dermed står vi med det klassiske dilemma, at Folketinget ønsker at detailstyre regioner og kommuner uden at ville påtage sig det egentlige økonomiske ansvar. Om noget viser det, hvor overadministreret det danske samfund er.

Som dokumenteret i denne uge af industrilandenes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, har danskerne verdens højeste skattetryk, der finansierer verdens relativt set største offentlige sektor, uden at de får en offentlig service, der tilnærmelsesvis modsvarer de økonomiske ofre.

Naturligvis ønsker alle, at psykiatriske patienter skal have den bedst mulige behandling, men samme forventning gælder alle andre sundhedsområder. Når man betaler de højeste skatter i verden, er der en berettiget forventning om også altid at kunne få verdens bedste behandling uden ventetid.

Virkeligheden med de 2,2 mia. kr. til psykiatrien kalder uvægerligt på endnu en debat om det regionale og kommunale selvstyre. Grundlovens § 82 siger: »Kommunernes ret til under statens tilsyn selvstændigt at styre deres anliggender ordnes ved lov«. Historien har vist, at det er så som så med kommunernes selvstændighed. Regionerne nævnes slet ikke i grundloven, lige så lidt som de nu nedlagte amter gør.

Spørgsmålet er, om regionerne overhovedet giver nogen mening i et land med 5,75 mio. indbyggere. Da Folketinget alligevel ønsker at detailstyre og lege den rige onkel, bør Folketinget også overtage det fulde administrative ansvar for sundhedssektoren ved at nedlægge regionerne.

Dermed kan Christiansborg-politikerne ikke løbe fra ansvaret, når vi ikke får det, som vi betaler så dyrt for.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Udlandsdanskere slipper for skattesmæk
Karsten Lauritzen, skatteminister (V)
Danske pensionister, der bor i udlandet – men som har et sommerhus i Danmark – skal ikke frygte at blive ramt på pengepungen som følge af regeringens forslag om en ny og liberaliseret planlov.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
Forsiden lige nu

Kronik: Jagten på falske nyheder og pirat-publicister

Lars Holmgaard Christensen, ph.d. lektor, AAU København og CBS
Et medieproduceret samfundsbillede kommer til os med forskellige grader af falskhed.
Annonce
Annonce

Blog: Løkke hygger sig med diktatorerne

David Trads
Statsministerens påskeferie gik til grumt diktatur. Næste uge skal han se på pandaer i verdens største diktatur. Stop dig selv!

Blog: Tanker om Europas transformation

Mikael Jalving
Den tysk-amerikanske politiske filosof Hannah Arendt skriver om mellemkrigstidens migration på en måde, så at man ser linjerne til i dag – og forskellen.

Debat: Investorer vil også forbedre verden

Thomas Ravn-Pedersen, Verdens Bedste Nyheder | Karoline Rahbek, Verdens Bedste Nyheder
Business as usual er ikke en valgmulighed i et længere og miljømæssigt perspektiv.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her