*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Efter Holland: Nu må der fart på EU’s reform af sig selv

Det blev ikke noget jordsskredsvalg i Holland. Men signalet til Bruxelles er alligevel klart.

Diget holdt. Holland står endnu, og det samme gør EU.

Den flodbølge, som mange havde forudset ville skylle hen over det lavtliggende land i form af en stor fremgang til højrefløjspopulisten Geert Wilders, udeblev. Hollandsk indenrigspolitik er for viderekomne; minder lidt om Danmark i 1970’erne. Men signalvirkningen ud i Europa er klar nok: Der er trods alle forudgående dommedagsbasuner klare grænser for, hvor langt et énmandsparti med et partiprogram på én side som Wilders’ kan drive det trods hans fænomenale evne til at få alting til at handle om ham.

Men det vil være alt for let at konkludere, at de kommende, langt vigtigere valg i Frankrig og Tyskland nu også vil få en ”hollandsk” tendens. Dels er der ingen tvivl om, at mange hollændere i sidste øjeblik har bakket op om den siddende ministerpræsident, Mark Rutte, under indtryk af de hæmningsløse angreb fra Tyrkiet i den senere tid. Dels er både Front National i Frankrig og AfD i Tyskland langt bredere anlagt end Wilders, der reelt kun har sin hårdt optrukne islamkritik at byde på.

Wilders har heller ikke helt uret, når han kalder sig selv valgets sejrherre. Hans sejr ligger i, at han har presset de øvrige partier, ikke mindst Ruttes VVD, i sin retning. Indvandrerkritik og udlændingestramninger er nu på dagsordenen også i det liberale Holland, og den traditionelt supereuropæiske grundindstilling er afløst af en mere nøgtern tilgang til EU. På den måde har Wilders haft sin virkning, lige som Marine Le Pen og AfD også presser de klassiske partier i Frankrig og Tyskland i den retning.

I Bruxelles har man ikke desto mindre draget et hørbart lettelsens suk dagen derpå. Hvis det var gået så galt i Holland, som mange havde troet, ville det have givet den voksende EU-skepsis ny fremdrift. Men det betyder ikke, at EU nu bare kan ånde lettet op. De grundlæggende problemer for EU-samarbejdet er ikke gået væk med Hollands valg. De er der endnu og handler – sat på en formel – om den alt for store afstand mellem EU-toppen og almindelige europæere, der faktisk vældigt godt kan lide at være hollændere, danskere, tyskere osv.

Sammenlignet med Storbritanniens exit ville selv en kanonsejr til Wilders også have været af klart mindre rækkevidde. En folkeafstemning om et ”nexit” har aldrig været realistisk som andet end en tom tønde, som Wilders kunne slå på. Holland er måske verdens mest globaliserede land, i hvert fald målt på samhandel. Det er helt urealistisk at tro, at hollænderne ville have stemt sig ud.

Men mindre kan naturligvis også gøre det. Den dummeste reaktion i Bruxelles og rundt om i EU’s hovedstæder er derfor at lade det blive ved dagens lettelsens suk. Og det allerdummeste vil være blot at køre den forestående festligholdelse af 60-året for Rom-traktaten rutinemæssigt igennem med de sædvanlige mængder overstrømmende, EU-finansieret Europa-panegyrik. EU er udfordret i sin grundvold; efter brexit og på baggrund af den markante EU-kritik ude i medlemslandene. Det skal tages alvorligt.

Det skal gå hurtigt, og kursen skal ændres grundlæggende i en langt mere bevidst opgavefordeling mellem medlemsstaterne og fællesskabet.

På den baggrund var valget i Holland en meget god påmindelse om, at der er meget at gøre for EU, men at det europæiske samarbejde som sådan er det eneste gode svar på tidens voldsomme udfordringer.

Dét har Wilders ikke formået at rokke ved – og tak for det.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
22.08

JP mener: Endelig: Klar tale fra Trump

At Trump benyttede sin tale til at understrege, at amerikanske tropper som en del af den amerikanske familie kæmper på tværs af race, etnicitet, tro og hudfarve, må også hilses velkommen.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skattelettelser, ja tak!

Eva Kjer Hansen
Danskerne er verdens hårdest beskattede folk, og enhver skattelettelse skal være mere end velkommen.

Blog: Enhedslisten har stirret sig blind på Mærsk

Signe Munk
Vil man gerne have forargelse på venstrefløjen, så skal man sige ”MÆRSK”, ”ERHVERVSLIV” og ”SKATTELETTELSER”.

Blog: Midt i en jazztid

Mikael Jalving
Terroren er politisk og må derfor mødes med politiske svar, ikke blot tekniske eller retoriske.
Annonce
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere
Aarhus Festuge i sneglefart
Fredag begynder årets version af Aarhus Festuge. Kulturinstitutionens adm. direktør, Rikke Øxner, giver fem bud på kulturelle højdepunkter. Hun peger både på koncerter, aktiviteter på havnen og ... snegle. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her