*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Hvad er kommunerne bange for?

Det må undre, at mere forstandige kommunalpolitikere ikke for mange år siden har stillet sig i spidsen for at sikre rene linjer over for kommunalt ejede selskaber. Forklaringen kan kun være, at selv de ikke har holdt sig tilbage, når muligheden har budt sig for at score store bestyrelseshonorarer og ledsagende frynsegoder.

Alle advarselslamper bør blinke højrødt, når folkevalgte frabeder sig uvildig kontrol. Hvis alt er i den skønneste orden, hvem kan da have det mindste imod at få det bekræftet af en uvildig instans som f.eks. Rigsrevisionen?

Derfor giver det grund til bekymring, når formanden for kommuneforeningen KL, venstremanden Martin Damm, i avisen søndag afviste at lade Rigsrevisionen og statsrevisorerne føre kontrol med kommunalt ejede selskaber.

»De kan få nok at lave, hvis de skal fare rundt i samtlige regnskaber. Hvis der er foregået noget, som ikke må foregå, bør den almindelige revision opfange det,« sagde han.

Den almindelige revision skal påse, at regnskaberne i kommunalt ejede selskaber lever op til de lovgivningsmæssige krav, hvor Rigsrevisionen og statsrevisorerne går det spadestik dybere også at vurdere, om skatteydernes interesser i enhver henseende bliver varetaget på betryggende vis.

Sidstnævnte er særdeles relevant, når det gælder kommunalt ejede selskaber, da de som oftest har bestyrelser sammensat af byrådsmedlemmer og andre insidere, der i reglen har fået de lukrative bestyrelsesposter som led i de politiske studehandler, der natten efter et kommunalvalg konstituerer det nyvalgte byråd.

Med andre ord bliver bestyrelsesposterne i kommunalt ejede selskaber ikke besat efter kvalifikationer eller evner inden for virksomhedsledelse, men derimod alene som politisk betaling. Af samme grund kan man efterhånden fylde tykke bøger med eksempler på, hvordan kommunalt ejede selskaber har været tag selv-borde for kommunalpolitikere med udtalt rejse- og forlystelsessyge på andres regning.

Som omtalt i avisen søndag er rejser med minimalt fagligt indhold, men med dyre middage, teaterbesøg og turistudflugter ad libitum og som oftest med deltagelse af ægtefæller bestemt ikke særtilfælde.

En sådan adfærd kendetegner på ingen måde ansvarlige, professionelle bestyrelser, men i den kommunale sektor synes der at gælde helt andre normer for, hvad der opfattes som redelig bestyrelsesadfærd.

Lad os skære det ud i pap: Kommuner skal som udgangspunkt ikke eje erhvervsdrivende selskaber. Det er en opgave for den private sektor. Kommunalbestyrelsernes opgave er at føre tilsyn med de selskaber, der med kommunerne som udbydere leverer ydelser til borgerne. Derfor er det indlysende, at byrådsmedlemmer aldrig bør sidde i bestyrelser for selskaber, som de samtidig har et politisk ansvar for.

Bestyrelser for havne, lufthavne, forsyningsselskaber m.m. bør bestå af professionelle medlemmer, som er udpeget på basis af kompetence og med det ufravigelige krav, at de hverken direkte eller indirekte må have noget med kommunalpolitisk arbejde at gøre eller have nogen direkte eller indirekte tilknytning til den kommunale forvaltning.

Det må undre, at mere forstandige kommunalpolitikere ikke for mange år siden har stillet sig i spidsen for at sikre rene linjer over for kommunalt ejede selskaber.

Forklaringen kan kun være, at selv de ikke har holdt sig tilbage, når muligheden har budt sig for at score store bestyrelseshonorarer og ledsagende frynsegoder.

Havde en sådan adfærd udfoldet sig i en bananrepublik, ville ingen tøve med at tale om korruption og nepotisme.

Netop derfor siger det sig selv, at Rigsrevisionen og statsrevisorerne skal have lov til at endevende kommunalt ejede selskaber. KL’s modvilje er det stærkeste argument for det.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce

Blog: 80 mia. kr. er prisen for inkompetente og uduelige politikere

Rune Lund
Det er en gigantisk skandale, at SKAT nu ser ud til at blive nødt til at kaste en hvid pind efter 80 mia. kr., hvoraf størstedelen for længst burde have ligget i statskassen. Det gør kravet om en kommissionsundersøgelse af skandalerne i SKAT, der kan placere et politisk ansvar, endnu mere aktuelt.

Blog: Damebladsstof er eksistentialisme

Rune Toftegaard Selsing
Damebladsstoffet fortæller bedre end noget andet i avisen, hvad det vil sige at være menneske i dag.

Blog: En tølper

David Trads
Debatten må gerne være hård, men jeg accepterer ikke at blive kaldt landsforræder.

Debat: Investorer vil også forbedre verden

Thomas Ravn-Pedersen, Verdens Bedste Nyheder | Karoline Rahbek, Verdens Bedste Nyheder
Business as usual er ikke en valgmulighed i et længere og miljømæssigt perspektiv.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her