*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Hvad er kommunerne bange for?

Det må undre, at mere forstandige kommunalpolitikere ikke for mange år siden har stillet sig i spidsen for at sikre rene linjer over for kommunalt ejede selskaber. Forklaringen kan kun være, at selv de ikke har holdt sig tilbage, når muligheden har budt sig for at score store bestyrelseshonorarer og ledsagende frynsegoder.

Alle advarselslamper bør blinke højrødt, når folkevalgte frabeder sig uvildig kontrol. Hvis alt er i den skønneste orden, hvem kan da have det mindste imod at få det bekræftet af en uvildig instans som f.eks. Rigsrevisionen?

Derfor giver det grund til bekymring, når formanden for kommuneforeningen KL, venstremanden Martin Damm, i avisen søndag afviste at lade Rigsrevisionen og statsrevisorerne føre kontrol med kommunalt ejede selskaber.

»De kan få nok at lave, hvis de skal fare rundt i samtlige regnskaber. Hvis der er foregået noget, som ikke må foregå, bør den almindelige revision opfange det,« sagde han.

Den almindelige revision skal påse, at regnskaberne i kommunalt ejede selskaber lever op til de lovgivningsmæssige krav, hvor Rigsrevisionen og statsrevisorerne går det spadestik dybere også at vurdere, om skatteydernes interesser i enhver henseende bliver varetaget på betryggende vis.

Sidstnævnte er særdeles relevant, når det gælder kommunalt ejede selskaber, da de som oftest har bestyrelser sammensat af byrådsmedlemmer og andre insidere, der i reglen har fået de lukrative bestyrelsesposter som led i de politiske studehandler, der natten efter et kommunalvalg konstituerer det nyvalgte byråd.

Med andre ord bliver bestyrelsesposterne i kommunalt ejede selskaber ikke besat efter kvalifikationer eller evner inden for virksomhedsledelse, men derimod alene som politisk betaling. Af samme grund kan man efterhånden fylde tykke bøger med eksempler på, hvordan kommunalt ejede selskaber har været tag selv-borde for kommunalpolitikere med udtalt rejse- og forlystelsessyge på andres regning.

Som omtalt i avisen søndag er rejser med minimalt fagligt indhold, men med dyre middage, teaterbesøg og turistudflugter ad libitum og som oftest med deltagelse af ægtefæller bestemt ikke særtilfælde.

En sådan adfærd kendetegner på ingen måde ansvarlige, professionelle bestyrelser, men i den kommunale sektor synes der at gælde helt andre normer for, hvad der opfattes som redelig bestyrelsesadfærd.

Lad os skære det ud i pap: Kommuner skal som udgangspunkt ikke eje erhvervsdrivende selskaber. Det er en opgave for den private sektor. Kommunalbestyrelsernes opgave er at føre tilsyn med de selskaber, der med kommunerne som udbydere leverer ydelser til borgerne. Derfor er det indlysende, at byrådsmedlemmer aldrig bør sidde i bestyrelser for selskaber, som de samtidig har et politisk ansvar for.

Bestyrelser for havne, lufthavne, forsyningsselskaber m.m. bør bestå af professionelle medlemmer, som er udpeget på basis af kompetence og med det ufravigelige krav, at de hverken direkte eller indirekte må have noget med kommunalpolitisk arbejde at gøre eller have nogen direkte eller indirekte tilknytning til den kommunale forvaltning.

Det må undre, at mere forstandige kommunalpolitikere ikke for mange år siden har stillet sig i spidsen for at sikre rene linjer over for kommunalt ejede selskaber.

Forklaringen kan kun være, at selv de ikke har holdt sig tilbage, når muligheden har budt sig for at score store bestyrelseshonorarer og ledsagende frynsegoder.

Havde en sådan adfærd udfoldet sig i en bananrepublik, ville ingen tøve med at tale om korruption og nepotisme.

Netop derfor siger det sig selv, at Rigsrevisionen og statsrevisorerne skal have lov til at endevende kommunalt ejede selskaber. KL’s modvilje er det stærkeste argument for det.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Leder lige nu
22.06

JP mener: Ole Birk Olesen drømmer røde drømme om maksimalstaten

Ole Birk Olesens forslag er på ingen måde liberalt, men tværtimod af et tilsnit, som end ikke socialisterne på Christiansborg ville have fantasi til at fremsætte. At det formentlig vil knække flere realkreditinstitutter med speciale i udlån til den almene boligsektor, understreger blot pointen.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Jeg har ondt af Prins Henrik

Victor Boysen
Det er synd for de kongelige, at de ingen rettigheder har. Lad os slippe dem fri.

Blog: Vi må gøre op med krævementaliteten

Maria Bille Høeg
Vores ekstremt omfattende velfærdsstat har den slagside, at det personlige ansvar er ved at lide en stille kvælningsdød.

Debat: Din ferie kan redde natur – eller rydde den

Sophie Rytter | Thomas Ravn-Pedersen
Vores rejselyst presser klima og natur. Nu har FN sat kursen mod mere ansvarlig turisme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her