*

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Godt at der bliver flere muligheder for at kontrollere friskoler

Øget kontrol af friskolerne er en balancegang, men det er vigtigt, at det bliver nemmere at kontrollere de friskoler, som bryder loven.

Den danske friskoletradition er en meget smuk værdi og er derfor naturligvis en tradition, som der er stor grund til at værne om. Det at forældre af den ene eller anden grund har mulighed for at gå sammen og udvikle en skole, som tones i en særlig retning, som folkeskolen ikke kan tilbyde, er godt og værdifuldt, så længe det sikres, at undervisningen har samme faglighed, som der undervises efter i folkeskolen, og så længe man sikrer, at eleverne dannes til at være frit tænkende og kritiske, demokratiske individer, der får den fornødne indføring i de værdier, som det danske samfund bygger på. Det er indlysende rigtigt, at det kan lade sig gøre uden for folkeskolen.

Men lige så indlysende er det, at der gennem tilsyn, kontrol og i yderste konsekvens lukning skal slås hårdt ned på de friskoler, som ikke lever op til disse krav. Som det kunne læses i Jyllands-Posten torsdag, vil et bredt politisk flertal skærpe kontrollen med de frie grundskoler. Der er ingen grund til at lægge skjul på, at den øgede kontrol især retter sig mod en række muslimske friskoler. Initiativet kommer efter en række afsløringer den seneste tid i især Berlingske af friskoler, der støttes af islamistiske organisationer i udlandet. Der har været eksempler på skoler, hvor der direkte undervises i at tage afstand fra det danske samfunds normer og værdier, og en enkelt skole, Nord-Vest Privatskole i København, er allerede lukket, efter at der blev fundet undervisningsmateriale om jihad på skolen. Den blev øjeblikkeligt frataget sit tilskud og måtte derfor lukke.

Det er klart, at det danske samfund ikke kan eller skal acceptere den slags, så derfor er det ikke et sekund for tidligt, at der nu skabes politisk flertal for en skærpelse af kontrol- og sanktionsmulighederne over for de skoler, som ikke overholder loven. Tilsynet med de muslimske friskoler skal ganske enkelt skærpes, ligesom det skal blive lettere at kontrollere, hvor eventuelle udenlandske donationer kommer fra. Det åbner den nye politiske aftale heldigvis også for.

Friskoleloven siger, at undervisningen på friskolerne må stemme overens »med skolernes egen overbevisning«. Den siger dog også videre: »Skolerne skal efter deres formål og i hele deres virke forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre samt udvikle og styrke elevernes demokratiske dannelse og deres kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, herunder ligestilling mellem kønnene«. Det er jo til at forstå, men alligevel er der en række eksempler på muslimske friskoler, der modarbejder denne fine tradition og udbreder deres egen overbevisning til at være hele grundlaget for skolernes undervisning, der på ingen måde hjælper eleverne eller forbereder dem til at deltage aktivt i det danske samfund.

I alt går flere end 5.000 elever på muslimske friskoler. Det er 52 pct. flere end for 10 år siden. Heldigvis er der mange, der ikke har problemer, og som bidrager til integrationen. Men så meget vigtigere er det, at der skabes flere muligheder for, at myndighederne kan slå hårdt ned på de skoler, som gør det modsatte.

Det er dog samtidig en balancegang over for grundloven og de danske frihedstraditioner. Kontrollen må aldrig blive så omfattende, at det bliver umuligt at oprette nye friskoler, heller ikke muslimske. Blot skal der sikres de nødvendige redskaber til at kontrollere, at de overholder loven. Det sker med den nye aftale.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Leder lige nu
21.11

JP mener: Tak for indsatsen

Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Europa efter Europa

Mikael Jalving
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed.

Blog: Et pudseløjerligt valg

Morten Uhrskov Jensen
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands.

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her