*

Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Kronik

Højesteret og den usynlige mand

Når man som dommer skal afgøre en sag, slår man op i loven. Men lovens tekst kan ikke stå alene. Det gjaldt også for nylig i en sag om en mand, der havde gjort sig usynlig.

»Dommerne har i deres kald alene at rette sig efter loven.« Sådan lyder grundlovens § 64. Men dommeren kan ikke nøjes med at læse selve lovteksten. Dommerens opgave er at finde ud af, hvad der er meningen med lovens ord. I sin søgen efter meningen kan de bemærkninger, der ledsager et lovforslag, være vigtige. Udtalelser under Folketingets behandling af lovforslaget kan også være af betydning. Og i tillæg hertil skal dommeren selvsagt bruge sin almindelige sunde fornuft og retfærdighedssans.

I sidste måned fik vi i Højesteret brug for det alt sammen, da vi skulle afgøre, om landsretten havde været berettiget til at afvise at behandle en straffesag. Det drejede sig om en sag, hvor en tiltalt havde anket den dom på 10 måneders fængsel for røveri og tyveri, han havde fået i byretten.

Efter retsplejeloven er det sådan, at det er en betingelse for, at retten kan behandle en straffesag, at den, der er tiltalt i sagen, er blevet orienteret om, hvornår sagen behandles af retten. Det er jo en god og fornuftig regel. Vi kan ikke have hemmelig, kafkask retspleje. Orienteringen – der med retsplejelovens lidt gammeldags sprogbrug kaldes ”forkyndelsen” – kan ske på flere forskellige måder. F.eks. ved at en stævningsmand afleverer meddelelsen til den tiltalte på dennes bopæl.

I den sag, der forelå for Højesteret, havde stævningsmanden fem gange forgæves forsøgt at forkynde indkaldelsen til landsretten for den tiltalte. Under i hvert fald et af forsøgene var der nogen til stede i tiltaltes lejlighed, men vedkommende lukkede ikke op. Dertil kom, at stævningsmanden to gange havde lagt besked i den tiltaltes postkasse med anmodning om at ringe til stævningsmanden, uden at den tiltalte havde reageret på disse beskeder. Endvidere havde stævningsmanden to gange forsøgt at ringe til to telefonnumre, som var registreret under den tiltaltes navn.

Den dag, landsretten skulle behandle ankesagen, dukkede tiltalte ikke op, og landsretten valgte så at afvise hans anke. Byrettens dom på 10 måneders fængsel stod herefter ved magt. Landsretten begrundede sin afgørelse med, at det ikke havde været muligt på sædvanlig vis at forkynde indkaldelsen til retsmødet for tiltalte, og at domsforhandlingen ikke med nytte kunne fremmes i tiltaltes fravær. Som lovhjemmel for afgørelsen henviste landsretten til retsplejelovens § 920, stk. 3.

Landsrettens afgørelse om afvisning havde fået tilladelse til at komme til Højesteret, fordi den nævnte paragraf ikke efter sin ordlyd passede på situationen. I § 920, stk. 3, hed det nemlig, at retten kan afvise tiltaltes anke, hvis indkaldelse ikke på sædvanlig måde har kunnet forkyndes for tiltalte, »fordi denne har skiftet bopæl eller opholdssted uden at give den nødvendige meddelelse herom.«

Men den tiltalte havde jo ikke skiftet bopæl eller opholdssted. Problemet var, at det ikke var lykkedes at komme i kontakt med ham på hans bopæl og opholdssted. Men kunne retsplejelovens bestemmelse så overhovedet bruges, sådan som landsretten havde gjort?

Ja, sagde Højesteret. »Højesteret finder,« hedder det i afgørelsen, »at denne bestemmelse kan anvendes analogt i tilfælde, hvor tiltaltes bopæl eller opholdssted for så vidt er kendt, men hvor der er gennemført egnede og tilstrækkelige bestræbelser på forkyndelse, og hvor det beror på tiltaltes egne forhold, at forkyndelse ikke har kunnet foretages.«

Det er sjældent, at Højesteret på denne måde udtrykkeligt anvender en såkaldt ”analogi” som begrundelse.

En analogi vil sige, at man anvender en retsregel på tilfælde, der ikke er omfattet af lovens ord, selv ikke hvis man strækker ordenes forståelse meget vidt. Det afgørende for, om en analogi kan bruges, er, at akkurat de samme hensyn, som ligger bag lovens ord, også gælder for det pågældende tilfælde. I juraen taler man om ”årsagernes lighed”. Og netop ”årsagernes lighed” var der her.

Det fandt da også god støtte i de udtalelser om meningen med retsplejelovens bestemmelse, som justitsminister Busch-Jensen var fremkommet med under Landstingets behandling af lovforslaget helt tilbage i 1948. »Denne Ændring er ønsket af Landsretterne,« udtalte ministeren og fortsatte, »idet det har vist sig, at der forekommer en del Tilfælde mellem Aar og Dag, hvor den, som er dømt ved Underretten og selv anker – han er på fri fod – forsvinder, gør sig usynlig, så man ikke har nogen Mulighed for at faa fremmet Sagen i Landsretten, fordi man ikke kan faa forkyndt Stævningen. […] Der er ikke nogen Betænkelighed ved det; det skyldes jo den Ankendes eget Forhold, det, at han forsvinder uden at oplyse, hvor han tager hen, at Sagen ikke kommer til Behandling.«

Retsplejelovens bestemmelse kunne altså anvendes også i den situation, hvor tiltalte – med Busch-Jensens ord – havde gjort sig ”usynlig”, eller – med Højesterets mindre billedrige sprogbrug – »hvor det beror på tiltaltes egne forhold, at forkyndelse ikke har kunnet foretages.«

Efter Højesterets afgørelse har bestemmelsen ved en lovændring nu fået en tilsvarende formulering. Fremover bliver der altså ikke brug for at gribe til analogien, hvis en person forsøger at gøre sig usynlig, f.eks. bag nedrullede gardiner eller ved ikke at åbne døren, når stævningsmanden banker på.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Højesteret gik solo
H.C. Christiansen, maskinmester, pens. driftsleder, Godt Gemt 22, Bagsværd
I jura er ord tilsyneladende kun værktøj uden betydning.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce

Blog: Kreditklemmen skal fjernes.

Finn Slumstrup
Udkantsdanmark skal have bedre adgang til finansiering af gode projekter.

Blog: DR Detektor vildleder

Morten Uhrskov Jensen
De må være klar over, hvor dårligt de ikke-vestlige efterkommere klarer sig.

Blog: Skønheden og uhyret

Mikael Jalving
Makronen skal redde os fra Le Pen, sådan som Clinton skulle redde os fra Trump.

Holger K. Nielsen: Putins politik truer EU og Danmark

Ruslands nabolande har grund til at frygte russisk militær. I Danmark og resten af Europa ligger truslen i forsøgene på at destabilisere os politisk.

Kommentar: Merkel er ingen maskine

Mikael Busch
»Wir schaffen das« – Angela Merkel som roman.
Annonce
Annonce
Biler
Test: Ny Volvo er forklædt offroader
Volvo XC90 er den ægte store SUV. I praksis er bilen dog næsten for stor til europæiske forhold, så her er den nye V90 Cross Country et oplagt alternativ. 
Se flere
Undgå disse ekstrabetalinger, når du køber flybilletter
Flyselskaberne prøver at lokke os til at takke ja til forskellige tilbud, når vi skal købe sommerrejsen. Men det er langt fra nødvendigt, siger to eksperter. 
Se flere
Bakken Bears efter finalenederlag: Ingen ønsker at være bagud 0-2
DM-finaleserien i den danske basketliga begyndte skidt for Bakken Bears, som på hjemmebanen blev kørt over. Associeret cheftræner Mathias Bach erkender, at aarhusianerne skal i gang torsdag aften i kamp to. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her