*

Dette er et international debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Vi har enestående muligheder for at fremme Kina-Danmark-relationerne

Danmark er det europæiske land, der målt pr. indbygger har de største investeringer i Kina.

Kinas kommunistparti har på sin seneste kongres i Beijing vedtaget programmer, som åbner Kinas døre yderligere i forhold til omverdenen. Åbenheden giver ifølge ambassadør Deng Ying mulighed for flere Kina-Danmark-relationer. På billedet ses medlemmerne af Politbureauets Stående Komité; Han Zheng, Wang Huning, Li Zhanshu, Xi Jinping, Li Keqiang, Wang Yang og Zhao Leji. Foto: Ng Han Guan/AP

Det er en ære at være ambassadør i eventyrets kongerige i denne vigtige fase af Kina-Danmarkrelationer. Skønt jeg kun har været her i lidt mere end tre måneder, har jeg overtaget min nye stilling uden problemer, dog med hjælp udefra.

I denne periode har jeg set flere vigtige bilaterale udvekslinger, deriblandt kronprins Frederiks vellykkede besøg i Kina og for nylig Den Kinesiske PLA-flådes 26. ledsagende kommandostyrke samt besøg af Kinas energiadministrator og delegationer fra Undervisningsministeriet, Højesteret og Beijings kommune. Jeg føler et dybt venskab mellem vores to folk og et tæt samarbejde fra begge sider. Jeg har fuld tiltro til at udføre mine opgaver i at fremme Kina-Danmark-relationer.

Kina-Danmark-relationer har dybe rødder i historien. For 340 år siden afgik det danske handelsskib ”Fortuna” på sin jomfrurejse fra Kina for at vise det gode venskab mellem de to lande. Danmark er Kinas eneste Comprehensive Strategic Partner i den nordiske region. De to lande nyder det gode samarbejde og meningsudvekslinger.

Kina er Danmarks største handelspartner i Asien, medens Danmark er det europæiske land med den største investering i Kina pr. indbygger. Den bilaterale handelsvolumen er over 10 mia. dollars, mens handelsvolumen i de første otte måneder af 2017 nåede 7,9 mia. dollars.

Som det første EU-medlemsland var Danmark medvært til turiståret med Kina – og Danmark er blevet den foretrukne nordiske destination for kinesiske turister.

Nogle af mine danske venner fortalte mig, at i 2017 forventes antallet af kinesiske besøgende at stige med 40 pct., og det vil give en indtægt på 500 mio. kr. Dimensionerne og dybden af Kina-Danmark-relationerne bliver konstant større.

I næste trin kan begge lande designe samt stræbe henimod praktisk samarbejde – ikke kun fra bilaterale vinkler, men også via Belt and Road Initiative, gennem Kina-nordisk samarbejde, ligesom et bredere EU-miljø beriger indholdet af Kina-Danmark Comprehensive Strategic Partner.

Det Kinesiske Kommunistiske Partis (CPC’s) 19. nationale kongres i Beijing har foreslået at fremme et nyt mønster af åbenhed og tilbyder en bedre mulighed for flere bredere Kina-Danmark-relationer. I rapporten fra den 19. CPC-kongres pointerer generalsekretær Xi Jinping at stræbe henimod en uafhængig udenrigspolitik for fred, lave en ny type af internationale relationer og bygge et samfund for en fælles fremtid for mennesker.

Kina vil fortsætte med at spille rollen som et ansvarligt stort land og aktivt deltage i udførelsen af global ledelse og reformer samt bidrage med Kinas visdom og styrke. Kina vil ikke lukke sine døre til verden, men blive mere åben. Kina er forpligtet til at implementere kvalitetshandel, liberalisering af investeringer, lette markedsadgang samt udvide åbningen i servicesektoren.

Kinas mål med større reformer er at lede frihandelszoner, undersøge konstruktionen af en fri handelsport, indføre nye metoder for udenlandske investeringer, forøge globalt samarbejde ved produktionskapacitet og lave et netværk af handel, investering og finans, produktion og tjenester til verden.

Da Kina bygger et »stort moderne socialistisk land«, vil folk være på jagt efter et lykkeligt liv. Det danske brand af fornyelse, grøn økonomi, kvalitetsproduktion, design, uddannelse, pension og antikorruption forventes at blive mere synligt i Kina, mens The Belt and Road-initiativet, Made in China 2025-planen, højhastighedstog, e-handel, mobile pay og delecykler vil bidrage til at skabe gode forretningsmuligheder og samarbejde mellem kinesiske og danske foretagender.

2018 markerer 10-års jubilæet for Comprehensive Strategic Partnership for Kina-Danmark, som giver mange muligheder for at uddybe vore bilaterale bånd.

Begge lande behøver at samarbejde og gribe de gode tider, respektere og passe på hinandens kerneinteresser samt søge at opretholde kraften ved at følge samme vej og sætte forskellighederne til side, så vi kan udvide vores fælles interesser, forstærke enigheden i politik, koncepter og i fælles samarbejde.

Lad os sammen gribe de enestående muligheder, og jeg ser frem til at mødes med danske venner for at gå fremad for et dybere Kina-Danmark Comprehensive Strategic Partnership.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Danske brune feminister skal have mere mod

Naser Khader
For mig at se, er lakmusprøven om man er en ægte brun feminist, at man tør udfordre de kvindeundertrykkende passager i Koranen.

Blog: En milepæl for regeringens uforståelige klimalogik

Christel Schaldemose
Udfasning af kulkraft inden 2030 er i bund og grund et godt mål. Men det er ikke regeringens eget.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her