*

Dette er et international debatindlæg: Jyllands-Posten har sammensat et korps af kommentatorer, der debatterer og analyserer verden omkring os.

International debat

Trump har ramt den indenrigspolitiske mur

Præsident Donald Trump har problemer med at indfri sine valgløfter på grund af modstand blandt Republikanerne i Kongressen.

Per Stig Møller er fhv. udenrigsminister og folketingsmedlem (K).

Præsident Donald Trump har nu siddet i 100 dage, og hvor meget har han så indfriet af alt det, han lovede vælgerne? Ikke meget. Han har godt nok underskrevet det ene dekret efter det andet, som har tilbagekaldt Obamas seneste dekreter,  men det kommer der ikke nogen ny politik ud af.

Sin nye politik fremsætter han gennem sine præsidentielle ordrer, som han bare ikke kan beordre Kongressen til at gennemføre. Kongressen er ikke en erhvervsvirksomhed, hvor han er arbejdende bestyrelsesformand. Den kan forholde sig til præsidentens ønsker, som den vil. Det har været alle præsidenters problem.

JP mener: Trumps 100 dage – hvad blev det til

Under valgkampen gik Trump imod frihandelsaftaler, kaldte Nato forældet og opfordrede de europæiske EU-lande til at følge Storbritanniens brexit.

F.eks. ville såvel Bill Clinton som George Bush jr. tiltræde Havretskonventionen, men Senatet sagde nej – og derved blev det. Under valgkampen sagde Trump, at Mexico skulle betale for grænsemuren, men det vil Mexico ikke, og det synes Senatet heller ikke at ville, og så kommer der ingen mur. Trump ville også radikalt omlægge Obamacare, men i Kongressen kan Republikanerne ikke blive enige om hvordan, og så kommer der heller ikke noget ud af det. Trump vil nu opfylde sine løfter om meget store skattelettelser til erhvervslivet og de små og mellemstore indkomster, men Kongressen er uenig om, hvor meget hvem skal have i skattelettelse og har indledt de lange forhandlinger om skattereformen, som nok ændres betydeligt undervejs.

Trump ville desuden ændre reglerne for, hvem der må komme ind i USA, men det har domstolene sat en stopper for.

Præsident Trump har tydeligvis ramt den indenrigspolitiske mur. Det viser, hvor godt USA’s grundlæggere, the founding fathers, tænkte, da de i 1787 og 1788 skabte den amerikanske forfatning med alle dens stopklodser.

Under debatten om ”checks and balances” skrev James Madison i ”Federalist Papers” nr. 51:

»Hvis menneskene var engle, ville ingen regering være nødvendig. Hvis engle regerede menneskene, ville hverken ydre eller indre kontroller på regeringen være nødvendig«.

Journalister svarer igen på Trumps kritik under årlig middag

Men menneskene er jo ikke engle. Følgeligt var det nødvendigt at kunne stoppe dem i deres forehavende. Derfor forklarede Alexander Hamilton i nr. 9, at kontrolmekanismerne var »stærke midler, med hvilke en republiks regerings fortræffeligheder kan bevares, og dens ufuldkommenheder begrænses eller undgås.«

Hvad der nu foregår mellem præsidenten, Kongressen og domstolene vidner om, at forfatningen fungerer.

Er præsidenten således bundet godt op indenrigspolitisk, har han friere hænder udenrigspolitisk. Under valgkampen gik Trump imod frihandelsaftaler, kaldte Nato forældet og opfordrede de europæiske EU-lande til at følge Storbritanniens brexit.

I løbet af de 100 dages læretid har han måttet skifte sikkerhedsrådgiver og erkendt, at ”mestertænkeren” Bannon ikke hører hjemme i sikkerhedspolitikken. Den har han i stedet lagt i hænderne på sikre mænd som McMaster og Mattis. Og han har lyttet til forstandige politikere som Angela Merkel og Jens Stoltenberg, hvorefter EU nu er noget godt, og Nato ikke længere er forældet. Med sit missilangreb mod Assad i Syrien har han til gengæld vist verden, at han mente det alvorligt, da han kritiserede Obama for at nøle. Til gengæld må han godt nøle så meget med sit opgør med frihandelspolitikken, at det ikke bliver til noget.

Vi kan naturligvis ryste på hovedet ad novicen i Det Hvide Hus, men bør hellere være lettede over, at præsident Trump åbenbart ikke er nogen halsstarrig ideolog, men en pragmatiker, som er villig til at lære og ændre sine forudfattede meninger.

Set fra H.C. Andersens fædreland kan vi stadig være i vildrede over fænomenet Donald Trump. Er han en svane, der løfter sig over andegården? Det mener han selv. Eller er han snarere en Klods Hans, der efter at have slået alle de kloge hoveder af banen har fået prinsessen og det halve kongerige?

Hvordan Klods Hans egentlig agerede som regent, fortæller H.C. Andersen os bare ikke noget om. Det vil tiden vise os.

Per Stig Møller (K) er tidligere udenrigsminister.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Nyhedsbreve
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skadelig symbolpolitik sætter integrationen tilbage

Gitte Seeberg
Symbolpolitik er betegnelsen på politiske initiativer, der skal illustrere handlekraft, men som i virkeligheden er blottet for indhold

Blog: En liste af dårskab fra Nye Borgerlige

Jens Kindberg
Man prøvede at være et bredt borgerligt parti, men er endt som et yderligtgående populistisk projekt med kun én sag på dagsordenen: At være mere negative overfor folk, der ikke ligner Pernille Vermund
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her