*

International debat 13.12.2012 kl. 03:00

Kina ønsker at udbygge det strategiske partnerskab med Danmark

Flere end 2.700 journalister dækkede for nylig den 18. partikongres i Beijing, heraf 1.200 fra udenlandske medier, heriblandt Danmark.

Så det er let at finde ud af, hvad der skete på kongressen. Man drøftede det seneste ti års arbejde og resultater og formulerede en politik i pagt med tiden og som svar på befolkningens ønsker, og valgte en ny ledelse til det kinesiske kommunistparti.

Et højdepunkter var formuleringen af ambitionen om at gøre bygningen af et moderat velstående samfund færdig og i 2020 fordoble Kinas BNP og indkomst pr. indbygger.

På baggrund af en skrantende verdensøkonomi forsøger regeringer rundt omkring i verden at fremme økonomisk vækst og skabe nye arbejdspladser. Det er dog usædvanligt, at et ledende parti forpligter sig så klart til at fordoble BNP og indtægt pr. indbygger.

Denne forpligtelse understøttes af videnskaben, og den bunder i partiets og det kinesiske folks tro på Kinas udvikling gennem de seneste 63 år og i særlig grad de seneste 30 år med reform og åbning.

Kina følger socialismen med kinesiske træk, som adskiller sig markant fra Vesten. Fakta viser, at denne vej bedst passer til Kinas situation. Partiet har ført det kinesiske folk til en succesfuld udvikling, og derfor har det folkets opbakning. Vi er indstillet på at bygge videre på vores hidtidige resultater og følge vores egen vej.

Vi er helt klar over, at det kinesiske folks genrejsning ud over folkets hårde arbejde og partiets lederskab ikke kan ske uden en fortsættelse og uddybning af reformer og åbning af Kina.

Kina er et stort land med en lang historie og oplever i dag en hurtig udvikling og forandring. Det gør Kina til en omfattende bog, som man næppe kan læse færdig og som samtidig kan indeholde kapitler, som giver rum for forbedring.

Kina står over for store udfordringer såsom en skæv balance mellem udviklingen på landet og i byerne og en underudviklet industristruktur. Vi forstår udmærket, at løsningen findes i yderligere reformer og åbning over en bred front. Og et Kina med en åben, balanceret og bæredygtig udvikling vil være en afgørende drivkraft i verdensøkonomien.

Danske venner, som kender kinesisk historie, bør vide, at det kinesiske folk har været gennem uhørte lidelser, især i den nyere historie, og vores folk har længe stræbt efter fred, stabilitet og en sund økonomisk udvikling. Kina har aldrig og vil aldrig stræbe efter overherredømme, men vil fortsat arbejde for gensidig forståelse med andre lande og fremme et pragmatisk og venligtsindet samarbejde på baggrund af lighed og gensidigt udbytte, sådan at alle vinder.

Danmark er det eneste nordiske land, som Kina har etableret et omfattende strategisk partnerskab med. Efter min mening kan Kina efter partikongressen skabe et bredere perspektiv for udvikling af de dansk-kinesiske relationer. Bæredygtig udvikling er et fremtrædende aspekt.

I dagens verden kan intet land opretholde en vækstmodel, som tærer på ressourcer og skader miljøet. Den 18. partikongres slår for første gang til lyd for etablering af et ”smukt Kina”, som afspejler den store betydning, som Kina tillægger økologisk fremgang. Danmark har længe været førende inden for miljøbeskyttelse og grøn vækst, og har opnået strålende resultater.

Det har givet Danmark et verdensomspændende ry. Vi ser frem til fortsat udveksling og samarbejde med Danmark på dette felt, og jeg tror, at dansk teknologi, ekspertise og erfaring vil finde et stort marked i Kina, og Kina kan drage fordel af at samarbejde med Danmark på vej mod en bæredygtig udvikling.

Der har i år været regelmæssige møder på højt niveau mellem Danmark og Kina, og vi har set opmuntrende fremskridt i vores pragmatiske samarbejde. Til næste år er det fem år siden, at det strategiske partnerskab mellem Kina og Danmark blev etableret. Vi er parat til sammen med Danmark at udnytte mulighederne til fulde for at opnå større udvikling.

Li Ruiyu er Kinas ambassadør i Danmark.
Følg
Jyllands-Posten
JP Deadlines
TILMELD DIG JP DEADLINES-NYHEDSBREVE
International Debat
Tophistorier
International debat

Jyllands-Posten er Danmarks internationale avis. Det ses også på debatsiderne, hvor der fem dage om ugen er afsat en side til debat og analyse om internationale forhold. Den internationale debat er vigtig for Jyllands-Posten, for den bidrager til at skabe indsigt, sammenhæng og forståelse af verden omkring os.

Siden bliver til i samarbejde med tre førende, internationale medier, Washington Post, Foreign Policy og Bloomberg. Siden redigeres af udlandsredaktør Flemming Rose.

Annonce
International
E-Avis

Morgenavisen Jyllands-Posten online – tilgængelig fra kl. 23:00 aftenen før udgivelsesdato.Premium

Annonce
Analyser
Aktuelle temaer
 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Krisen i Syrien

  Følg Jyllands-Postens dækning af den højspændte situation i Syrien.

  Islamisk Stat

  Radikale ekstremister kæmper for et islamisk kalifat og har med drab og terror sendt hundredtusinder på flugt.

  Terror mod Charlie Hebdo

  Hele JP's dækning af det blodige terrorangreb mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Håndbold-VM 2015

  Følg herrelandsholdets kamp for medaljer. Interviews med spillerne, oversigt over grupperne og seneste nyt.

  Murens fald

  For 25 år siden brød kommunismen sammen i Østeuropa, og Den Kolde Krig sluttede.

  Integration i stampe

  Vi undersøger, hvorfor integrationen af indvandrere og efterkommere på flere områder står i stampe.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Svensk valg

  Den 22. marts er der igen valg i Sverige. Følg valgkamp og afgørelse og bliv klogere på naboerne mod nordøst.

  Kampen om Ukraine

  Jyllands-Posten følger udviklingen i Ukraine, der balancerer på randen af borgerkrig.

  Første Verdenskrig

  100 år efter udbruddet af Første Verdenskrig sætter vi fokus på krigen og dens konsekvenser for Danmark, Europa og verden.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Skattesagen

  Blev statsministerparrets skattesag behandlet korrekt? Følg skattesagskommissionens arbejde.

  Stormen på Dybbøl

  150 år efter stormen på Dybbøl sætter vi fokus på krigen i 1864 og dens konsekvenser for Danmark.

  Forvandlingen

  Følg med i, hvordan store byggeprojekter forvandler Danmarks to største byer.

 • Premium
  FÅ DET FULDE OVERBLIK
  TEMA

  Et ordentligt måltid?

  Jyllands-Posten sætter fokus på den mad, som vi serverer for vores ældre. Kan vi være maden og metoderne bekendt?

  Verdens bedste idéer

  Vær med til at kåre verdens bedste og mest væsentlige idé.

Indland
»Anbragte børn skal ikke spille på deres eget fodboldhold«
Anbringelser: Børn på døgninstitutioner er ikke så tilfredse med deres anbringelse som andre anbragte børn. Døgninstitutionerne skal åbne sig mod det omgivende samfund, konkluderer en undersøgelse blandt 1.400 anbragte børn. 
Erhverv
Christian Clausen: »Flere bankdirektører ville give deres arm for sådan et regnskab«
Nordeas øverste chef er godt klar over, at han kræver meget af sine medarbejdere. Men bankens transformation er nødvendig for at følge kunderne. Christian Clausen fortæller i dette interview om Nordea anno 2015.