*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Folkekirkens islamkritik

Den danske folkekirke er som evangelisk-luthersk kirke forpligtet til at udøve islamkritik. Det står i den augsburgske bekendelse, som enhver præst, der er ansat i folkekirken, har skrevet under på.

Kirken og præsteskabet fremtræder konfliktsky og utydeligt, og der er langt mellem de præster, der taler islam imod i deres præstegerning. Arkivfoto: Lars Krabbe

Hvorledes dette skal foregå, er op til den enkelte præst at afgøre. Det står i bekendelsen, at islam skal fordømmes, fordi islam benægter sandheden i den kristne gudsopfattelse, som går ud på, at Gud møder vi som den treenige Gud. Det er det allerførste, der møder læseren af bekendelsesskriftet.

Hvorledes skal en sådan fordømmelse af islam foregå? Det kan ske i søndagens prædiken. Det kan ske i foredragsform, det kan ske i det lokale kirkeblad, det kan ske i konfirmandundervisningen, ja, alle de steder, hvor præsten skal udlægge og forklare, hvad der er kristendom.

Kirkelig selvbesindelse

Når talen falder på religion, skal præsten være der på pletten og redegøre for islams falske gudsopfattelse i dens modsætning til kristendommens sandhed om Gud.

Det er altså ikke en politisk indsats, der forpligter præsten. Det drejer sig ikke om borgerlig indvandringspolitik. Det drejer sig ikke om integration og alle slags indgreb for at regulere islams indblanding i det danske samfund. Det er ikke præstens forpligtelse som præst at skulle stå sammen med alle slags antimuslimske tiltag i vort samfund. En luthersk præst stiller sig ikke således i geled.

Der er tale om en rent kirkelig og teologisk selvbesindelse på, hvori kristendommen adskiller sig fra islam, og i hvilken forstand islam bør fordømmes som usand gudstro. Det er hver enkelt præst samvittighedsmæssigt forpligtet til at skulle formulere.

Der skal slet ikke være tale om dialog med islam, sådan som f.eks. den afgående pave foreslog, og der skal heller ikke være tale om antiislamisk propaganda, som mere eller mindre foretagsomme foreninger slår til lyd for dem om det, men der er slet og ret tale om, at kristentroen aftegnes i sin forskellighed fra islam. Det er en sag inden for kirkens rammer. Her siger vi til hinanden, at det, som islam hævder, er løgn.

Præsteskabet fremtræder slapt

Vi besinder os naturligvis altid på den dybe modsætning mellem enhver lovreligion og så det kristne evangelium, som indeholder et radikalt ophør med al lovreligion, som må opfattes som det rene blasfemi.

Folkekirkens islamkritik skal formuleres som en besindelse på den kristne tros særkende.

Det er i den augsburgske bekendelses ånd at forholde sig således.

Lever folkekirken og dermed det danske præsteskab op til den evangelisk-lutherske bekendelse? Nej, kirken og præsteskabet fremtræder slapt, konfliktsky og utydeligt, og der er langt mellem de præster, der taler islam imod i deres præstegerning. Det er ikke en foreningssag, det er den enkelte præsts ansvar, men det er en sjældenhed i den danske folkekirke at møde klar islamkritik.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Vi har brug for nye kostråd
Jane Kudsk, ernæringsekspert, cand.techn.al., Vejle
De officielle kostråd, der blev lanceret tilbage i 1980’erne, bygger på en teori om, at fedt er farligt.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Lad glansbillederne krakelere … bare lidt

Signe Munk
Giv det perfekte menneske en fuck-finger. I stedet for at bygge glansbillederne op, så skal vi lade dem krakelere. Bare lidt.

Blog: DR Detektor misinformerer om sharialov

Jaleh Tavakoli
Som et forsvar for shariaråd siger detektors vært, at de kun er rådgivende organer som rådgiver i religiøse spørgsmål, og at det intet har med afgivelsen af domme at gøre. Det er direkte misinformation.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her