*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvad kan vi lære af fortidens klima?

Ved en beklagelig redigeringsfejl manglede der nogle ord i et indlæg af Jens Ulrik Andersen 8/2.

Vi bringer derfor indlægget igen i sin fulde længde:

Forudsigelserne om global opvarmning bygger på analyser af fortidens klima ved hjælp af klimamodeller. Iskerneforskeren Sune O. Rasmussen henviste i et indlæg i JP 24/1 til, at den tætte kobling gennem de seneste 800.000 år mellem opvarmning i mellemistiderne og et forøget indhold af CO2 i atmosfæren demonstrerer den vigtige rolle af CO2 i klimaforandringer.

Han medgiver nu i sit seneste indlæg i JP 5/2, at stigningen i atmosfærens indhold af CO2 ikke var den primære årsag til opvarmningen. Dens betydning kan kun bestemmes med stor usikkerhed fra simulering med klimamodeller.

De fleste vurderinger af klimaets følsomhed over for CO2 har været baseret på modellering af temperaturstigningen gennem de seneste godt hundrede år. I rapporterne fra FN’s klimapanel IPCC er hovedargumentet for en dominerende rolle af CO2 således, at klimamodellerne ikke kan reproducere opvarmningen uden dette bidrag.

Modellerne er imidlertid dårlige til at beskrive naturlige klimavariationer. Det har derfor været et centralt emne i klimadebatten, om opvarmningen gennem det seneste århundrede var usædvanligt hurtig og stor.

SOR skriver i sit senestee indlæg, at iskerneboringer viser, at Grønland for ca. 1.000 år siden var varmere end i dag, men at middeltemperaturen af den nordlige halvkugle under ét efter alt at dømme har været lavere end i dag gennem de seneste 1.300 år, og at en kold periode på Grønland omkring år 1500 ikke genfindes konsekvent i data fra andre kilder.

Dermed støtter han tilsyneladende klimatologen Michael Manns billede af fortidens klima, den berømte og berygtede hockeystav: En lang periode, skaftet, med svagt faldende temperatur, og de seneste godt hundrede år, bladet, med stejlt stigende temperatur.

Senere, mere pålidelige klimarekonstruktioner ( www.clim-past.net/8/765/2012/), baseret på en bred vifte af målinger, iskerner, træringe, søbundsprøver, drypsten etc., har imidlertid genetableret den middelalderlige varme periode, med temperaturer som i dag, og den senere lille istid med væsentligt lavere temperaturer. Den seneste udforskning af fortidens klima underbygger derfor ikke påstanden om, at den moderne opvarmning er enestående.

Det udelukker naturligvis ikke, at menneskeskabt CO2udledning har medvirket til et varmere klima, men bidraget fra naturlige variationer kan være meget større, end man hidtil har troet. Det støttes af temperaturmålinger gennem de seneste 15 år, der ikke viser den markante stigning, som modellerne havde forudsagt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Burkaforbud styrker kvindeundertrykkelse
Fortalere for et burkaforbud advokerer for, at det er undertrykkende at tvinge kvinder til at være iklædt burka.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

Kronik: Så opdrag for h… jeres børn

Joachim Nielsen, partner hos Idefilm og Think Big
De bliver små uforskammede og ulidelige sataner uden nogen form for rimelig ydmyghed.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.

Blog: Migrantkrise? Nu skal yderligere 500.000 migranter mod Europa

Anders Vistisen
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her