*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvad kan vi lære af fortidens klima?

Ved en beklagelig redigeringsfejl manglede der nogle ord i et indlæg af Jens Ulrik Andersen 8/2.

Vi bringer derfor indlægget igen i sin fulde længde:

Forudsigelserne om global opvarmning bygger på analyser af fortidens klima ved hjælp af klimamodeller. Iskerneforskeren Sune O. Rasmussen henviste i et indlæg i JP 24/1 til, at den tætte kobling gennem de seneste 800.000 år mellem opvarmning i mellemistiderne og et forøget indhold af CO2 i atmosfæren demonstrerer den vigtige rolle af CO2 i klimaforandringer.

Han medgiver nu i sit seneste indlæg i JP 5/2, at stigningen i atmosfærens indhold af CO2 ikke var den primære årsag til opvarmningen. Dens betydning kan kun bestemmes med stor usikkerhed fra simulering med klimamodeller.

De fleste vurderinger af klimaets følsomhed over for CO2 har været baseret på modellering af temperaturstigningen gennem de seneste godt hundrede år. I rapporterne fra FN’s klimapanel IPCC er hovedargumentet for en dominerende rolle af CO2 således, at klimamodellerne ikke kan reproducere opvarmningen uden dette bidrag.

Modellerne er imidlertid dårlige til at beskrive naturlige klimavariationer. Det har derfor været et centralt emne i klimadebatten, om opvarmningen gennem det seneste århundrede var usædvanligt hurtig og stor.

SOR skriver i sit senestee indlæg, at iskerneboringer viser, at Grønland for ca. 1.000 år siden var varmere end i dag, men at middeltemperaturen af den nordlige halvkugle under ét efter alt at dømme har været lavere end i dag gennem de seneste 1.300 år, og at en kold periode på Grønland omkring år 1500 ikke genfindes konsekvent i data fra andre kilder.

Dermed støtter han tilsyneladende klimatologen Michael Manns billede af fortidens klima, den berømte og berygtede hockeystav: En lang periode, skaftet, med svagt faldende temperatur, og de seneste godt hundrede år, bladet, med stejlt stigende temperatur.

Senere, mere pålidelige klimarekonstruktioner ( www.clim-past.net/8/765/2012/), baseret på en bred vifte af målinger, iskerner, træringe, søbundsprøver, drypsten etc., har imidlertid genetableret den middelalderlige varme periode, med temperaturer som i dag, og den senere lille istid med væsentligt lavere temperaturer. Den seneste udforskning af fortidens klima underbygger derfor ikke påstanden om, at den moderne opvarmning er enestående.

Det udelukker naturligvis ikke, at menneskeskabt CO2udledning har medvirket til et varmere klima, men bidraget fra naturlige variationer kan være meget større, end man hidtil har troet. Det støttes af temperaturmålinger gennem de seneste 15 år, der ikke viser den markante stigning, som modellerne havde forudsagt.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Psykolog: Lykken bor i den trygge ulykke
Frank Lyngholm, cand.psych.aut./markedsføringsøkonom, leder af Institut for Analytisk Ledelse
Debat: Larmende tavshed efter terror
Peter Mikkelsen, Vojens
Så har der igen været et forfærdeligt terrorangreb i Europa.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Se mere tysk tv!

Finn Slumstrup
Vi kan lære af debatkulturen i vort sydlige naboland.

Blog: Ishøj lader de ledige i stikken

Maria Bille Høeg
Når kommunerne sidder på hænderne, går det ud over de ledige.

International debat: Store udfordringer venter Macron

Poul Skytte Christoffersen
Højt på den franske europapolitiske dagsorden står et reformeret og effektivt eurosamarbejde, men først skal præsident Macron vinde flertal i nationalforsamlingen ved valget i juni og vise, at han selv kan gennemføre reformer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her