*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Antropologernes tavshed

I 2050 vil den samlede menneskehed være mere end tredoblet i forhold til 1950.

Antropologerne lukker øjnene for ulandenes enorme befolkningsvækst og de samfundsmæssige konsekvenser heraf.

I 2050 vil den samlede menneskehed være mere end tredoblet i forhold til 1950, og denne vækst stopper ikke i 2050.

Tilvæksten vil næsten udelukkende ske i ulandene, hvor befolkningerne til den tid vil være vokset til det seksdobbelte af ilandenes befolkninger.

Gunnar Heinsohn lukker ikke øjnene. Han er professor ved Bremens universitet, hvor han studerer de dybere årsager til folkemord. Han udtrykker sine tanker og erfaringer i bogen ”Soehne und Weltmacht”, der nu er udkommet i 8. oplag. Den er hverken oversat til engelsk eller dansk.

Den væsentligste, men ikke den eneste, årsag til folkemord er efter hans mening den situation, hvor befolkningsvækst sker så hurtigt, at samfundet ikke kan nå at indrette sig efter den nye aldersfordeling. Ca. 20 år efter høje fødselstal i et samfund vil der være en ungdomspukkel med risiko for stor arbejdsløshed og manglende fremtidsudsigter for ungdommen. Det skaber frustrerede og vrede unge mænd, der bliver lette ofre for demagoger, som opfordrer til voldelig kamp for et eller andet. Så kan alt ske.

Heinsohn gør udtrykkeligt opmærksom på, at denne mekanisme ikke var ansvarlig for selve udbruddet af Anden Verdenskrig i 1939. Men den var virksom ved nationalsocialismens pludselige opblomstring i Tyskland i begyndelsen af 1930'erne.

Fredrik Barth er nok den mest fremtrædende antropolog i Skandinavien. Han har været professor i Oslo og leder af instituttet for socialantropologi i Bergen. I sin alderdom arbejder han som professor i socialantropologi i Boston. Han har i en årrække studeret pashtunerne i Pakistan og Afghanistan, og i sin ungdom lærte han sig deres sprog. Hans bog om Afghanistan og Taleban er netop blevet oversat til dansk. Den har fået meget rosende anmeldelser i de store danske aviser. Pashtunerne lever i storfamilier, slægter, klaner og stammer. Statsmagten har altid været næsten fraværende, og den tradition vil de gerne fastholde.

Befolkningseksplosion

Der er bare den hage ved det, at pashtunernes ønsker om en svag stat umuligt kan gå i opfyldelse. Barth nævner ikke med et ord, at Afghanistan befinder sig midt i en befolkningseksplosion. Befolkningstallet har ingen mulighed for at vende tilbage til de 8 millioner, der var tallet i 1950. Der er i dag omkring 30 millioner afghanere, og prognoserne for 2050 peger på et tal mellem 50 og 110 millioner. Så mange mennesker vil ikke kunne leve inden for landets grænser uden en stram statslig styring. Deres land må udvikle sig til noget i retning af en kæmpemæssig flygtningelejr afhængig af hjælp udefra.

Man bliver tvunget til at føre befolkningspolitik i Afghanistan før eller siden, enten de kristne i USA kan lide det eller ej. Det behøver ikke at blive så svært. På den anden side af grænsen til Iran er det lykkedes præstestyret at bringe befolkningsvæksten til ophør. Man kan således ikke få vielsesattest, før man har attest på et kursus i moderne metoder til prævention. Den gennemsnitlige iranske kvindes fødselstal faldt fra 6,2 til 1,8 i løbet af bare 15 år.

Det ville være godt, om der fandtes et forskningsinstitut, der turde lave en analyse af pashtunernes fremtidsmuligheder under hensyntagen til deres befolkningsvækst. Det burde interessere alle og ikke mindst det danske folketing og de soldater, som ofrer liv og lemmer for pashtunernes fremtid.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Europa efter Europa

Mikael Jalving
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed.

Blog: Et pudseløjerligt valg

Morten Uhrskov Jensen
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands.

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Debat: Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes betroede mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her