*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Bankpakke XY på vej

I Danmark er der banker, som ikke har været ramt af krisen.

I Danmark er det nu blevet muligt at købe sæd med det, der kaldes udvidede profiler. Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Banker, hvor forretningen går strygende uden behov for hjælpepakker. Banker, hvor vi sagtens kan måle os med de største. Rent faktisk er vi førende i Danmark og har filialer i hele verden. Her tænker jeg på de danske sædbanker.

Selvom de ikke har haft behov for hjælpepakker, har regeringen alligevel hastet en ny ”bankpakke” igennem før sommerferien med virkning fra oktober. Loven om kunstig befrugtning er netop blevet revideret, hvilket på flere måder ændrer den danske (sæd)bankpraksis. Denne bankpakke kan på langt sigt få alle andre bankpakker til at blegne, idet der er skabt nye opvækstvilkår for fremtidige generationer her i landet.

I Danmark er det nu blevet muligt at købe sæd med det, der kaldes udvidede profiler. Kvinden eller parret kan således i ro og mag lade sig forføre i bankens kataloger, hvor sæddonorerne præsenteres via deres baggrund, fysiske kendetegn, akademiske grader og karakteregenskaber. Til sæden er der desuden knyttet en håndskreven hilsen fra donoren med vedhæftet babyfoto.

Det betyder imidlertid ikke, at barnet kan designes. Problemet er snarere, at det netop er illusionen om designerbørn, der lægges frem foran de barnløse. På den måde vil barnet vokse op med en velafgrænset forventningsstruktur. Men det er slet ikke det, der udgør det største etiske problem.

Problemet er snarere koblingen mellem den nuværende praksis med anonym sæddonation og de udvidede donorprofiler. Lad mig understrege pointen gennem et fokus på barnets opvækstvilkår. Barnet vokser op med en lang række informationer om faderen og vil tilmed kunne høre hans stemme og se et babyfoto af ham.

Der er bare det lille men, at barnet med sikkerhed aldrig kommer til at møde faderen, fordi han er anonym. I mine øjne er der meget, der taler for opretholdelsen af anonym sæddonation, men når vi samtidig giver barnet en lang fortælling om den far, som det med sikkerhed aldrig kommer til at møde, har vi ikke blot tilsidesat hensynet til børnene, men står nærmest og træder på dem.

Sædbiblioteker

Med regeringens nye “bankpakke” understreges begrebet bank, der henviser til en virksomhed, der fremmer pengeomsætning. Men sædbanker bør vel snarere kaldes for sædbiblioteker. Sædbiblioteker, der formidler en lang række fortællinger og livshistorier – nu også i lyd og billeder. Historien bliver levendegjort, men forbliver et eventyr for barnet, hvor helten – ligesom i de rigtige eventyr er uden for rækkevidde.

I dag indeholder sædbibliotekerne både anonyme og ikkeanonyme forfatterskaber. Arbejdet med etik angår vores menneskesyn og ikke mindst synet på det liv, vi sætter i verden. Men i dag efterlader den nye lovgivning et tunnelsyn med fokus på de barnløse. Et besøg hos optikeren kunne være påkrævet for at kunne skabe blik for de mange hensyn og særligt hensynet til dem, der ikke bliver spurgt.

Jeg vil derfor gerne appellere til, at den næste ”bankpakke”, bliver en værdighedsgave til fremtidens børn i stedet for en kæmpe narresut, som tusindvis af børn må vokse op med.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Debatten om fiskekvoter mangler nuancer
Fridi Magnusen, formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation
Kystfiskeri fra små kuttere og fangst af industrifisk i Nordatlanten har intet med hinanden at gøre.
Debat: Vi er nødt til at udvikle hele Danmark
Kristian Weise, direktør i Tænketanken Cevea | Jakob Fastrup, formand i Landsforeningen Danmark på Vippen
Debat: Fingrene i kagedåsen
Joen W. Joensen, Ærøskøbin
Mon Dieu! Den reneste af de rene – Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev, De Radikales svar på Jomfru Maria – er snuppet med de velplejede negle nede i kagedåsen.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Det radikale blodbad er startet

Jens Kindberg
Nu starter nedsmeltningen hos Det Radikale Venstre

Blog: Det er helt sort

Signe Munk
Jo, Løkke, Pape og Samuelsen. Nedskæringer for 1 mia. på vores uddannelser kan mærkes. Det er helt sort.

Blog: Derfor elsker jeg cykling og hader fodbold

Mikael Jalving
Cykling er konservativt. Den dyrker gentagelsen, vanen, øvelsen, kontinuiteten og respekten for det givne. Cykling er ikke kun en kirke, cykling er også en kongerække.

Karin Riis-Jørgensen: Stor risiko for at Danmark ender på EU's b- eller c-hold

Karin Riis-Jørgensen, tidligere MEP (V), Senior Rådgiver hos Kreab, København K
EU-Kommissionens formand arbejder med en byge af forslag, der skal styrke eurosamarbejdet, hvor Danmark ikke er med. Dermed svækkes Danmarks position i EU.
Annonce
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her