*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Fejlagtig optælling af prostituerede

Omkring årsskiftet til 2009 gik det op for Socialministeriet, at der var noget helt galt med de tal, som KFUK’s Sociale Arbejde indberettede fra værestedet Reden i København.

Mange af de besøgende var talt med flere gange, og de blev i øvrigt også talt med lang tid efter, at de var holdt op med at komme i Reden.

På den måde voksede og voksede det officielle tal – det blev tredoblet fra 2003 til 2008. Men det var altså udelukkende på grund af forkert bogføring.

Forholdet havde ikke blot betydning for de i perioden støt voksende bevillinger til KFUK’s Sociale Arbejde. Det havde også betydning for debatten om prostitution, fordi Socialministeriet satte lighedstegn mellem antallet af besøgende i Reden og antallet af sexarbejdere på gaden i København.

På den måde fik offentligheden det – helt fejlagtige – indtryk, at der var tale om en eksplosion i omfanget af gadeprostitution.

Kommunikation gik tabt

Socialministeriet fandt åbenbart selv fejlene pinlige eller ubekvemme, for da daværende minister Karen Ellemann senere i 2009 blev spurgt til disse tal, bestod svaret af en længere sludder for en sladder om ”unøjagtigheder”. I praksis var der kun rettet en enkelt af fejlene for det seneste år og det endda kun delvist, og for tidligere år gentog man blot gamle fejl.

I bunden af svaret hed det, at »ministeriet har ikke oplysninger om tallene ud over de ovenfor anførte.« Men det var usandt. En aktindsigt, jeg har fået, viser, at ministeriet havde helt tjek på, hvordan og hvorfor de tal, man gav til Folketinget, var forkerte.

Forholdet blev belyst i forbindelse med nogle opfølgende spørgsmål. Men hvorfor, ministeriet i første omgang valgte at stikke en plade over for Folketinget, fremgår ikke. Den specifikke kommunikation omkring svaret til Folketinget i efteråret 2009 er ved et kedeligt uheld gået tabt.

Sognepræst i ond tro

KFUK’s Sociale Arbejde står naturligvis ikke til ansvar for de ugerninger, som ministeriet laver på egen hånd. Men når formanden, sognepræst Birgitte Graakjær Hjort, i JP 5/9 hævder, at en kriminalisering af sexkøb virker, viser det, at hun er i ond tro.

Hjort henviser til en svensk rapport fra 2010, som ganske rigtigt konkluderede, at mens antallet af sexarbejdere på gaden i Sverige var faldet, var det steget drastisk i både Danmark og Norge.

Men sognepræsten kan ikke undgå at vide, at denne konklusion var baseret på de usande tal, der kom fra hendes egen organisation. Realiteten var, at udviklingen i Danmark var ganske tilsvarende den, man havde set i Sverige. Nogen effekt af den svenske kriminalisering var i den henseende ikke at spore.

Birgitte Graakjær Hjort mener, at en kriminalisering »sender et klart signal om, hvad der er socialt acceptabelt i et samfund.« Det er nok muligt. Men et ikke mindre klart signal bliver sendt, når hun selv – og ministeriet – kan misinformere Folketinget og befolkningen så meget, uden at det får konsekvenser af nogen art.

Eller for at sige det mere direkte: Hvis det var saglige hensyn, der rådede, ville hverken Birgitte Graakjær Hjort eller nogen af de andre ansvarlige i KFUK’s Sociale Arbejde nogensinde blive betroet en offentlig bevilling igen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Psykolog: Lykken bor i den trygge ulykke
Frank Lyngholm, cand.psych.aut./markedsføringsøkonom, leder af Institut for Analytisk Ledelse
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tre gode grunde til at fjerne 2%-kravet, Kristian Jensen!

Signe Munk
Det var ikke nok at smide udtrådte løbesko på Finansministeriets trappe. Men ministeren må forstå, at der er grænser for, hvor meget man kan øge tempoet på sygehusene.

Blog: Træhesten i Manchester

Mikael Jalving
Jeg tæller ikke længere angrebene og orker ikke at læse mere.

Blog: Der er intet ophøjet over at tage terror med ro

Erik Winther Paisley
Ida Auken slukker sit fjernsyn, når hun hører om terrorangrebet i Manchester.

International debat: Store udfordringer venter Macron

Poul Skytte Christoffersen
Højt på den franske europapolitiske dagsorden står et reformeret og effektivt eurosamarbejde, men først skal præsident Macron vinde flertal i nationalforsamlingen ved valget i juni og vise, at han selv kan gennemføre reformer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her