*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Fejlagtig optælling af prostituerede

Omkring årsskiftet til 2009 gik det op for Socialministeriet, at der var noget helt galt med de tal, som KFUK’s Sociale Arbejde indberettede fra værestedet Reden i København.

Mange af de besøgende var talt med flere gange, og de blev i øvrigt også talt med lang tid efter, at de var holdt op med at komme i Reden.

På den måde voksede og voksede det officielle tal – det blev tredoblet fra 2003 til 2008. Men det var altså udelukkende på grund af forkert bogføring.

Forholdet havde ikke blot betydning for de i perioden støt voksende bevillinger til KFUK’s Sociale Arbejde. Det havde også betydning for debatten om prostitution, fordi Socialministeriet satte lighedstegn mellem antallet af besøgende i Reden og antallet af sexarbejdere på gaden i København.

På den måde fik offentligheden det – helt fejlagtige – indtryk, at der var tale om en eksplosion i omfanget af gadeprostitution.

Kommunikation gik tabt

Socialministeriet fandt åbenbart selv fejlene pinlige eller ubekvemme, for da daværende minister Karen Ellemann senere i 2009 blev spurgt til disse tal, bestod svaret af en længere sludder for en sladder om ”unøjagtigheder”. I praksis var der kun rettet en enkelt af fejlene for det seneste år og det endda kun delvist, og for tidligere år gentog man blot gamle fejl.

I bunden af svaret hed det, at »ministeriet har ikke oplysninger om tallene ud over de ovenfor anførte.« Men det var usandt. En aktindsigt, jeg har fået, viser, at ministeriet havde helt tjek på, hvordan og hvorfor de tal, man gav til Folketinget, var forkerte.

Forholdet blev belyst i forbindelse med nogle opfølgende spørgsmål. Men hvorfor, ministeriet i første omgang valgte at stikke en plade over for Folketinget, fremgår ikke. Den specifikke kommunikation omkring svaret til Folketinget i efteråret 2009 er ved et kedeligt uheld gået tabt.

Sognepræst i ond tro

KFUK’s Sociale Arbejde står naturligvis ikke til ansvar for de ugerninger, som ministeriet laver på egen hånd. Men når formanden, sognepræst Birgitte Graakjær Hjort, i JP 5/9 hævder, at en kriminalisering af sexkøb virker, viser det, at hun er i ond tro.

Hjort henviser til en svensk rapport fra 2010, som ganske rigtigt konkluderede, at mens antallet af sexarbejdere på gaden i Sverige var faldet, var det steget drastisk i både Danmark og Norge.

Men sognepræsten kan ikke undgå at vide, at denne konklusion var baseret på de usande tal, der kom fra hendes egen organisation. Realiteten var, at udviklingen i Danmark var ganske tilsvarende den, man havde set i Sverige. Nogen effekt af den svenske kriminalisering var i den henseende ikke at spore.

Birgitte Graakjær Hjort mener, at en kriminalisering »sender et klart signal om, hvad der er socialt acceptabelt i et samfund.« Det er nok muligt. Men et ikke mindre klart signal bliver sendt, når hun selv – og ministeriet – kan misinformere Folketinget og befolkningen så meget, uden at det får konsekvenser af nogen art.

Eller for at sige det mere direkte: Hvis det var saglige hensyn, der rådede, ville hverken Birgitte Graakjær Hjort eller nogen af de andre ansvarlige i KFUK’s Sociale Arbejde nogensinde blive betroet en offentlig bevilling igen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: For mange hænder
Iver Sørensen, Hadsund
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Manden der reddede verden

Holger K Nielsen
For nylig kom det frem at Stanislav Petrov er død. Eller rettere: han døde i maj måned men først nu er dødsfaldet kommet frem til en større offentlighed

Blog: Legalisering af hash fjerner ikke bandeproblemet

Jens-Kristian Lütken
Det er hamrende naivt at tro, at hårdkogte kriminelle vil stoppe deres kriminelle aktiviteter, hvis indtægtsgrundlaget for hashsalget forsvinder på grund af en legalisering.

Karin Riis-Jørgensen: Stor risiko for at Danmark ender på EU's b- eller c-hold

Karin Riis-Jørgensen, tidligere MEP (V), Senior Rådgiver hos Kreab, København K
EU-Kommissionens formand arbejder med en byge af forslag, der skal styrke eurosamarbejdet, hvor Danmark ikke er med. Dermed svækkes Danmarks position i EU.
Annonce
Annonce
I fjor blev usikker milliongevinst reserveret til senere – I år er millionerne straks lagt ind i budgettet klar til brug
Den forventede gevinst på 82 mio. kr. ved valg af model for budgettet bliver straks brugt til nye tiltag i Aarhus, selv om indtægten først kan endeligt opgøres om fire år. Nye Borgerlige kritiserer borgmesteren, som afviser at være uansvarlig. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her