*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vil vi overhovedet have industri i Danmark?

Den ene industrivirksomhed efter den anden forsvinder ud af Danmark.

Det skyldes især, at det danske lønniveau er kommet så højt op, og at vores produktivitet er lav sammenlignet med udlandets, at det simpelt hen er blevet for dyrt for de pågældende virksomheder at producere varer herhjemme.

Beregninger fra Nordea viser f.eks., at det seneste årtis danske lønstigninger har kostet 35.000 danske job.

I de kommende år vil danske virksomheder outsource 10.000 arbejdspladser årligt til billigere lande, lyder endvidere vurderingen. Dermed forsvinder der nu dobbelt så mange arbejdspladser om året ud af landet som i årene før den økonomiske krise.

Mange af de forsvundne job er industrijob. Problemet er i den forbindelse, at med de tabte job forsvinder også mange andre jobfunktioner inden for produktudvikling, markedsføring, transport, regnskab, rengøring osv. Industrivirksomhederne er afgørende jobskabere i forhold til andre erhverv.

Det er de mange tilknyttede job til industrien, der gør, at tilstedeværelsen af industriel produktion også i selv et servicesamfund stadig er afgørende.

Kan ikke leve uden industri


Det blev bl.a. for nu en del år siden beskrevet af to amerikanske forskere, John Zysman og Stephen Cohen, i en bog med den sigende titel ”Manufacturing Matters: The Myth of the Post-Industrial Economy”.

De fastslår, at det er en myte, at et moderne samfund kan leve uden industri. Det har ikke ændret ved, at der stadig er mange danskere, der tilsyneladende stadig misvisende tror, at et afindustrialiseret servicesamfund kan skaffe job nok i Danmark.

Der er imidlertid tale om en fatal misforståelse. Et afindustrialiseret Danmark er også ensbetydende med et land uden de nødvendige beskatningsmulige indkomster, der skal til for at finansiere velfærdssamfundet.

Det er derfor på tide, at der kommer en kamp til fordel for at beholde arbejdspladserne i industrien i Danmark. Det gøres ikke ved at lægge restriktioner i vejen for arbejdspladsernes udvandring. Det gøres ved at gøre det attraktivt at beholde dem her i landet.

Kun guleroden kan bruges


I en globaliseret verden hjælper kun gulerodsmetoden, når det drejer sig om at sikre fremtidige job.

Man burde virkelig fra politisk hold lægge hovederne i blød for at standse den totale afindustrialisering af Danmark. På samme måde som man var kreativ, da man for et par årtier siden skabte Dansk Internationalt Skibsregister for at hindre den totale udflagning af skibe. Vi står nu over for en udflagning af en ganske anden skala og betydning.

Derfor bør man fra politisk hold fremlægge et egentligt bud på en industripolitik, som kan besvare de afgørende spørgsmål: Er det særlige industrielle zoner, der er behov for med henblik på at sikre industriarbejdspladserne? Er det lavere selskabsskat? Hvordan får vi færre regler, billigere energi osv. til industrien?

Det er ved at være på høje tid med kampen for industrien i Danmark. Meget må der gøres snart, hvis ikke Danmark inden længe skal stå først afindustrialiseret og derefter velfærdsafpillet tilbage.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Østrig-Ungarn er måske ikke fortid
Daniel Fabricius, dansk-ungarer, studerende ved Wirtschaftsuniversität Wien, tidl. næstformand i KU i København
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Fhv. medlem af Europa-Parlamentet (V): Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her