*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Vil vi overhovedet have industri i Danmark?

Den ene industrivirksomhed efter den anden forsvinder ud af Danmark.

Det skyldes især, at det danske lønniveau er kommet så højt op, og at vores produktivitet er lav sammenlignet med udlandets, at det simpelt hen er blevet for dyrt for de pågældende virksomheder at producere varer herhjemme.

Beregninger fra Nordea viser f.eks., at det seneste årtis danske lønstigninger har kostet 35.000 danske job.

I de kommende år vil danske virksomheder outsource 10.000 arbejdspladser årligt til billigere lande, lyder endvidere vurderingen. Dermed forsvinder der nu dobbelt så mange arbejdspladser om året ud af landet som i årene før den økonomiske krise.

Mange af de forsvundne job er industrijob. Problemet er i den forbindelse, at med de tabte job forsvinder også mange andre jobfunktioner inden for produktudvikling, markedsføring, transport, regnskab, rengøring osv. Industrivirksomhederne er afgørende jobskabere i forhold til andre erhverv.

Det er de mange tilknyttede job til industrien, der gør, at tilstedeværelsen af industriel produktion også i selv et servicesamfund stadig er afgørende.

Kan ikke leve uden industri


Det blev bl.a. for nu en del år siden beskrevet af to amerikanske forskere, John Zysman og Stephen Cohen, i en bog med den sigende titel ”Manufacturing Matters: The Myth of the Post-Industrial Economy”.

De fastslår, at det er en myte, at et moderne samfund kan leve uden industri. Det har ikke ændret ved, at der stadig er mange danskere, der tilsyneladende stadig misvisende tror, at et afindustrialiseret servicesamfund kan skaffe job nok i Danmark.

Der er imidlertid tale om en fatal misforståelse. Et afindustrialiseret Danmark er også ensbetydende med et land uden de nødvendige beskatningsmulige indkomster, der skal til for at finansiere velfærdssamfundet.

Det er derfor på tide, at der kommer en kamp til fordel for at beholde arbejdspladserne i industrien i Danmark. Det gøres ikke ved at lægge restriktioner i vejen for arbejdspladsernes udvandring. Det gøres ved at gøre det attraktivt at beholde dem her i landet.

Kun guleroden kan bruges


I en globaliseret verden hjælper kun gulerodsmetoden, når det drejer sig om at sikre fremtidige job.

Man burde virkelig fra politisk hold lægge hovederne i blød for at standse den totale afindustrialisering af Danmark. På samme måde som man var kreativ, da man for et par årtier siden skabte Dansk Internationalt Skibsregister for at hindre den totale udflagning af skibe. Vi står nu over for en udflagning af en ganske anden skala og betydning.

Derfor bør man fra politisk hold fremlægge et egentligt bud på en industripolitik, som kan besvare de afgørende spørgsmål: Er det særlige industrielle zoner, der er behov for med henblik på at sikre industriarbejdspladserne? Er det lavere selskabsskat? Hvordan får vi færre regler, billigere energi osv. til industrien?

Det er ved at være på høje tid med kampen for industrien i Danmark. Meget må der gøres snart, hvis ikke Danmark inden længe skal stå først afindustrialiseret og derefter velfærdsafpillet tilbage.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Kulturministeren løber fra aftale
Martin Reinhardt, musiker i Copenhagen Phil Hillerød
Fremtiden for dansk kulturliv ser sort ud, når ministre ikke vil anerkende ansvar og aftale, end ikke vil anerkende, at de findes.
Debat: Ikke alle fortjener hjælp
Markus Holse, rejsende, Prag, Tjekkiet
Jeg reddede en fugl i dag. Faktisk døde den, da vi kom ind ad døren, og jeg indrømmer, at jeg græd.
Debat: Besynderlig nyhedslogik
Poul Erik Olsen, Kolding
Da Geert Wilders og hans frihedsparti ved det nylige valg i Holland gik 30 pct. frem, kunne TV 2 fortælle os, at Geert Wilders tabte valget.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Flere burde ønske danske muslimer glædelig Eid

Siddik Lausten
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme.

Blog: Færre migranter til Europa og flere kondomer til Afrika

Mikael Jalving
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin.

Optimisme: Europa genfinder styrken

| Anne Applebaum er kommentator ved The Washington Post. | © The Washington Post
Lige pludselig ser det gamle Europa mere stabilt, mere lovende og ikke mindst mere harmonisk ud.

Kommentar: Dannelse? Begynd med højskolesangbogen og danmarkskortet

Henrik Jensen
Ifølge en artikel i Jyllands-Posten den 20. juni er skolen på vej væk fra Pisa-målingerne til fordel for »en besindelse på de højere formål eller meningen med at bedrive skole og uddannelse«.
Annonce
Annonce
Få flest kanaler for 300 kroner om måneden
Du kan få seks ud af de otte mest sete kanaler i en tv-pakke til under 300 kroner om måneden. Men overvej dit behov meget grundigt, siger Forbrugerrådet Tænk. 
Se flere
TV: IC4 Skrot
I Randers er man lige nu i gang med at skrotte fem ubrugelige IC4-togsæt. I første omgang har DSB skrællet togene for alt, hvad man kan bruge. Herefter er skrotfolkene gået i gang med klippesakse af den store slags. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her