*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Fordommene findes i psykiatrien

Ingen bryder sig om at blive behandlet dårligt eller overhørt, når de er syge og søger hjælp i det danske sundhedssystem.

Men for psykisk syge sker det desværre. Stigmatisering foregår nemlig også i psykiatriens egne rækker.

Mennesker, der vælger at arbejde med psykisk syge, gør det ud fra et tydeligt motiv - nemlig ønsket om at hjælpe og helbrede. Det er min erfaring efter at have arbejdet på psykiatriske afdelinger i 25 år. Men dette professionelle psykiatriske behandlingssystem med alle sine gode intentioner er ikke evigt godt. Nej, det system, jeg repræsenterer, har svagheder, der ligefrem bidrager til stigmatisering.

Vi svigter patienterne, når vi er fortravlede og mangler menneskeligt og fagligt overskud. Når vi begynder at opfatte patienten som et ”problem” frem for ”et menneske med et problem”. Når vi overser depressionen hos den ældre, ensomme patient, eller når psykologiske følger af fysiske traumer negligeres, blot fordi patienten kan stå på benene igen. Vi stigmatiserer, når vi afviser at behandle misbrugerens psykiske sygdom, selv om den er med til at vedligeholde misbruget.

Problematisk struktur

En stor del af problemet ligger også i sundhedssystemets struktur, der stigmatiserer, når en kvinde over 38 år ikke kan få tilskud til psykologbehandling for sin angstsygdom, mens en kvinde under 38 år godt kan. Tænk, hvis det samme kriterium gjaldt behandling for brystkræft. Eller når en patient skal vente seks måneder på at komme i behandling hos en praktiserende psykiater.

Men den måske mest betydende diskriminering af psykisk syge afspejles i de politisk fastsatte budgetter til sundhedsvæsenet. Hvad er forklaringen på, at psykiatrien kun skulle have en bevillingsstigning på 15 pct. fra 2000 til 2011, når de fysiske sygdomme fik et løft på 45 pct. i samme periode?

Vi er mange, der har en fælles og brændende interesse i at løfte psykiatrien: patienter, pårørende og medarbejdere i sundhedsvæsen og socialsektor. Lad os tale med en fælles, klar og anerkendende røst om det livsvigtige, men betrængte område, som psykiatrien er. Vi kan gøre det bedre, og de gode viljer er der. I rigt mål.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Der er så meget, mænd ikke forstår

Signe Munk
"Tillykke til jer. Eller hvad siger man? Det er jo bare fordi, I er også kvinder, og det er jo kvindelandsholdet", sagde han. Og jeg tænkte fandeme nej. Tillykke til OS og Danmark.

Blog: Politikerne tager røven på os

Lars Boje Mathiesen
Selvom især de borgerlige partier gerne profilerer sig i medierne på en stram kurs over for kriminelle udlændinge, så sker der absolut ingenting.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her