*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Forbud mod købesex

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) har lige kørt en ugelang kampagne mod menneskehandel - ”Ud med bagmændene”.

Den har han kritikløst overtaget fra den tidligere regering. Den dyre kampagne skulle få især unge mænd til at afholde sig fra at købe sex af kvinder, der er ofre for menneskehandel. Men den virker ikke. For sexkøbere er ligeglade med prostituerede.

I Danmark er der ca. 3.200 prostituerede; over halvdelen er fra udlandet, og nogle er mulige ofre for menneskehandel. Det skulle have fået mænd til at holde op med at købe sex for længe siden. Men de bliver ufortrødent ved. Al erfaring viser, at mænd, der køber sex, gør det uanset hvem, der sælger. Sådan har det altid været. Og særligt de udenlandske, ”eksotiske” kvinder er i høj kurs, for de er billigere og bryder oftere grænser for penge, fordi de er i en meget udsat situation.

Sexkøberne skelner ikke

Hvis man skal bekæmpe handel med kvinder effektivt, hjælper fine hensigtserklæringer, løftede pegefingre og glittet papir ikke. Man skal turde lovgive mod mænds ret til at købe sex. For sexkøberne skelner ikke, de shopper sexsultne rundt i markedet og køber det, der er til salg. Hvis du finder den påstand for rigid, skal du blot tænke på de mænd, der i ugevis voldtog en 19-årig sexslave i et skur i Vanløse. Hvorfor? Jo, fordi de kunne. Fordi de var liderlige og ligeglade med kvinden. For dem var hun en bare en vare, de kunne udnytte til seksuel tilfredsstillelse. De betalte jo for det.

Holdningsændring

Hvis vi vil standse kvindehandel, er der kun én vej: at forbyde folk at købe sex. En sexkøbslov bremser menneskehandelen, ændrer mænds holdninger til at misbruge kvinder og bringer værdigheden mellem mænd og kvinder tilbage i Danmark. At støtte en sådan lov bør derfor være et af de fremmeste mål for en ligestillingsminister.

Tør ministeren ikke sætte ind med lovgivning mod mænds vold mod kvinder i prostitution, bliver han en holdningsløs galionsfigur, der ved sit manglende mod til at gøre op med årtusinders nedværdigende behandling af prostituerede indirekte støtter prostitutionsforkæmpere, menneskehandlere og alfonser.

Og de har kun én dagsorden: at tjene mange penge. Derfor vil de fortsætte med at forsøge at overbevise ministeren og befolkningen om, at mænds ret til at misbruge kvinder i prostitution er et udtryk for frihed. Og at et kontrolleret prostitutionsmarked med ”rettigheder” til prostituerede er ensbetydende med social samfundsomsorg. Men et ansvarligt samfund skal hverken kontrollere eller regulere udnyttelse - det skal forbyde det.

Kun handlede kvinder?

Kunne vi ikke nøjes med at forbyde folk at købe sex af handlede kvinder? Nej. Selv specialuddannet politi har vanskeligt ved at fastslå, hvornår en kvinde er handlet til prostitution. At kræve dette af sexkøberne er derfor retssikkerhedsmæssigt forkert og fuldkommen virkningsløst. Og mange danske prostituerede ødelægges også i prostitution. Dem har samfundet også et ansvar for.

Friheden og frigørelsen i prostitution er en illusion. Og en bagmand udstyrer ikke en handlet kvinde med et lille slavemærke, men med en salgsillusionstale: »Jeg har rejst den lange vej til Danmark, fordi jeg er så liderlig og har hørt så meget godt om veludrustede danske elskere som dig, der kan opfylde mine hede ungpigedrømme om at dyrke ubeskyttet sex for penge i et dansk haveskur.«

Det er det, der sælger, og det er det, der gør sexkøbere glade og bagmænd rige. Det vil et forbud mod køb af sex tværtimod ikke gøre, og det illustrerer groft sagt, hvorfor det vil være helt rigtigt at indføre det.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Europa efter Europa

Mikael Jalving
Merkels problem er også vores problem. Migranterne kan ikke fortsætte med at komme herop, uden at vores samfund forvandles til uigenkendelighed.

Blog: Et pudseløjerligt valg

Morten Uhrskov Jensen
Der er plads til en ret stor religiøs sekt hertillands.

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Debat: Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes betroede mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her