*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Forbud mod købesex

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) har lige kørt en ugelang kampagne mod menneskehandel - ”Ud med bagmændene”.

Den har han kritikløst overtaget fra den tidligere regering. Den dyre kampagne skulle få især unge mænd til at afholde sig fra at købe sex af kvinder, der er ofre for menneskehandel. Men den virker ikke. For sexkøbere er ligeglade med prostituerede.

I Danmark er der ca. 3.200 prostituerede; over halvdelen er fra udlandet, og nogle er mulige ofre for menneskehandel. Det skulle have fået mænd til at holde op med at købe sex for længe siden. Men de bliver ufortrødent ved. Al erfaring viser, at mænd, der køber sex, gør det uanset hvem, der sælger. Sådan har det altid været. Og særligt de udenlandske, ”eksotiske” kvinder er i høj kurs, for de er billigere og bryder oftere grænser for penge, fordi de er i en meget udsat situation.

Sexkøberne skelner ikke

Hvis man skal bekæmpe handel med kvinder effektivt, hjælper fine hensigtserklæringer, løftede pegefingre og glittet papir ikke. Man skal turde lovgive mod mænds ret til at købe sex. For sexkøberne skelner ikke, de shopper sexsultne rundt i markedet og køber det, der er til salg. Hvis du finder den påstand for rigid, skal du blot tænke på de mænd, der i ugevis voldtog en 19-årig sexslave i et skur i Vanløse. Hvorfor? Jo, fordi de kunne. Fordi de var liderlige og ligeglade med kvinden. For dem var hun en bare en vare, de kunne udnytte til seksuel tilfredsstillelse. De betalte jo for det.

Holdningsændring

Hvis vi vil standse kvindehandel, er der kun én vej: at forbyde folk at købe sex. En sexkøbslov bremser menneskehandelen, ændrer mænds holdninger til at misbruge kvinder og bringer værdigheden mellem mænd og kvinder tilbage i Danmark. At støtte en sådan lov bør derfor være et af de fremmeste mål for en ligestillingsminister.

Tør ministeren ikke sætte ind med lovgivning mod mænds vold mod kvinder i prostitution, bliver han en holdningsløs galionsfigur, der ved sit manglende mod til at gøre op med årtusinders nedværdigende behandling af prostituerede indirekte støtter prostitutionsforkæmpere, menneskehandlere og alfonser.

Og de har kun én dagsorden: at tjene mange penge. Derfor vil de fortsætte med at forsøge at overbevise ministeren og befolkningen om, at mænds ret til at misbruge kvinder i prostitution er et udtryk for frihed. Og at et kontrolleret prostitutionsmarked med ”rettigheder” til prostituerede er ensbetydende med social samfundsomsorg. Men et ansvarligt samfund skal hverken kontrollere eller regulere udnyttelse - det skal forbyde det.

Kun handlede kvinder?

Kunne vi ikke nøjes med at forbyde folk at købe sex af handlede kvinder? Nej. Selv specialuddannet politi har vanskeligt ved at fastslå, hvornår en kvinde er handlet til prostitution. At kræve dette af sexkøberne er derfor retssikkerhedsmæssigt forkert og fuldkommen virkningsløst. Og mange danske prostituerede ødelægges også i prostitution. Dem har samfundet også et ansvar for.

Friheden og frigørelsen i prostitution er en illusion. Og en bagmand udstyrer ikke en handlet kvinde med et lille slavemærke, men med en salgsillusionstale: »Jeg har rejst den lange vej til Danmark, fordi jeg er så liderlig og har hørt så meget godt om veludrustede danske elskere som dig, der kan opfylde mine hede ungpigedrømme om at dyrke ubeskyttet sex for penge i et dansk haveskur.«

Det er det, der sælger, og det er det, der gør sexkøbere glade og bagmænd rige. Det vil et forbud mod køb af sex tværtimod ikke gøre, og det illustrerer groft sagt, hvorfor det vil være helt rigtigt at indføre det.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Kulturministeren løber fra aftale
Martin Reinhardt, musiker i Copenhagen Phil Hillerød
Fremtiden for dansk kulturliv ser sort ud, når ministre ikke vil anerkende ansvar og aftale, end ikke vil anerkende, at de findes.
Debat: Besynderlig nyhedslogik
Poul Erik Olsen, Kolding
Da Geert Wilders og hans frihedsparti ved det nylige valg i Holland gik 30 pct. frem, kunne TV 2 fortælle os, at Geert Wilders tabte valget.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

Kronik: En venstre uppercut i synet på den kreative klasse

Ole Bjerg, lektor i filosofi og økonomi, Copenhagen Business School
Vi kan til nød klare den kritik, der kommer fra højre og ovenfra, som da Anders Fogh lancerede sit opgør med ”smagsdommeri”.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Færre migranter til Europa og flere kondomer til Afrika

Mikael Jalving
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin.

Blog: Er Fyn for fin?

Finn Slumstrup
Hvorfor taber Fyn i kampen om statslige arbejdspladser?

Optimisme: Europa genfinder styrken

| Anne Applebaum er kommentator ved The Washington Post. | © The Washington Post
Lige pludselig ser det gamle Europa mere stabilt, mere lovende og ikke mindst mere harmonisk ud.

Tilbageblik på EM-sejren: Farvel, Bodo Illgner!

Niels Lillelund
Kommentar: Sidste år er længe siden, og 25 år er endnu længere, men er det virkelig så længe siden, vi blev europamestre over Tyskland - med målmanden Bodo Illgner? Vi, for vi er altid vi, når vi vinder, og det kalder på erindringen og eftertanken.
Annonce
Annonce
Interview: »Letbanen er den bedste løsning – også i fremtiden«
Teknikrådmand Kristian Würtz (S) vil arbejde for et grønt islæt på letbanens næste etape. Trods kritik af kørestrømsmaster og skred i både budget og tidsplan på den første etape, mener han stadig, at letbanen er den bedste transportløsning i fremtiden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her