*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Rygeforbud uden virkning

Der er ingen sundhedsgevinst ved rygeforbud. Det er dokumenteret overalt - også i Danmark.

Den nye regering vil stramme rygeloven, skriver JP 22/10: »Vi kan se, at rygeloven har haft en positiv effekt, og derfor giver det god mening at se på endnu en stramning«, siger sundhedsordfører Camilla Hersom (R).

Men Hersom tager fejl. Rygeforbud har ingen anden ”positiv effekt” end at folk, der ikke kan lide tobaksrøg, er fri for røgen, bl.a. på serveringssteder. Men dette vil jo alligevel ske automatisk, hvis restauranter og andre virksomheder bestemte deres egne rygeregler selv.

Der er heller ingen sundhedsgevinst ved rygeforbud. Det er dokumenteret overalt - også i Danmark.

I USA viste en definitiv undersøgelse fra National Bureau of Economic Research i 2010, at der hverken er sket fald i antallet af hospitalsindlæggelser eller dødsfald efter hele otte års rygeforbud.

Der bliver heller ikke færre rygere efter et forbud, selv om nogle tror det. Tværtimod viser tallene fra de fleste lande, at faldene i antal rygere bremser op eller stiger, efter at rygeforbud indføres.

Til gengæld har rygeforbud en helt overset negativ effekt på økonomien. Det skyldes, at forbuddet lægger låg på en vigtig økonomisk vækstdriver: efterspørgslen. Og et forbud mod en stor efterspørgsel kan få dræbende økonomiske konsekvenser.

I England, Irland og Spanien har rygelovene været ødelæggende for serveringsbranchen og dens leverandører. Mange tusinde mennesker er sendt i arbejdsløshed, helt uafhængigt af gældskrisen.

9.000 lukkede pubber


Især pubberne uden for storbyerne i England er ramt: I alt 9.000 engelske og irske pubber står i dag forladte efter konkurser, og mange bryggerier er lukkede.

Resultat: øget gæld, ødelagte skæbner og arbejdsløshed.

I Danmark ses fænomenet i det såkaldte udkantsdanmark: Cafeen lukker i den lille bys hovedgade. Herefter vil færre beboere besøge den ende af hovedgaden, og langsomt begynder den negative økonomiske spiral, som rammer gadens resterende butikker en efter en. Til sidst ligger byen øde hen: udkantsdanmark anno 2011.

Rygerne bliver hjemme


Mere rygeforbud vil fremskynde denne proces.

Årsagen? Rygeforbud har den konsekvens, at det får rygerne til at søge væk fra det røgfrie offentlige rum.

En stor gennemdokumenteret undersøgelse fra London School of Economics viser, at rygeforbud ikke mindsker rygningen - i stedet får forbuddet rygerne til øge deres tid i hjemmet med gennemsnitligt 90 min. dagligt i forhold til før forbuddet.

Igen: uafhængigt af økonomisk krise.

Rygeforbud kickstarter med andre ord en forbrugs-negativ ”hjemmekultur” blandt rygerne og deres familier. Er det svært at forestille sig effekten på detailhandelen, når en stor del af befolkningen trækker sig ud af offentligt rum?

De fleste danskere siger, at de er glade for rygeloven ud fra en forestilling om, at loven er ”god for sundheden”.

Mange forstår simpelt hen ikke, at loven er en usynlig økonomisk vækstdræber. Men det koster, når folk forlader det offentlige rum. Hjemmekultur er gift for detailhandelen. Mange forbrugsvarer og ydelser bliver helt unødvendige, når folk begynder at dyrke hjemmekultur.

Hvor længe vil regeringen fortsætte sundhedskrigen mod de i forvejen hårdt plagede rygere på bekostning af de egentlige problemer i samfundet: økonomien og arbejdspladserne? Hvor vigtig er den sundhedspolitiske signalpolitik, hvis den fører til konkurser og ungdomsarbejdsløshed?

Er det mon snart på tide at gå den modsatte vej - og slække på anti-rygepolitikken? Det har man lige gjort i Holland, hvor 2.300 cafeer blev undtaget fra rygeloven samtidig med, at regeringen standsede anti-rygekampagnerne og frigjorde arbejdstilsynet til løsning af fornuftigere opgaver end kontrollen af, om folk røg på cafeerne.

Det ville klæde den nye regering at følge hollændernes eksempel, og tage sig af de egentlige problemer: Økonomien.

Skal vi virkelig lade en moralsk sundhedskampapagne øge vores økonomiske problemer, mens den medicinal-sponsorerede anti-rygelobby og ”hjælpsomme” politikere prøver at presse de sidste danske rygere over på Nicorette?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Østrig-Ungarn er måske ikke fortid
Daniel Fabricius, dansk-ungarer, studerende ved Wirtschaftsuniversität Wien, tidl. næstformand i KU i København
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Fhv. medlem af Europa-Parlamentet (V): Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her