*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ingen grund til tysk klynk

Det er lettere tragikomisk, når højtstående tyske diplomater og ministre og bureaukrater nede i EU advarer Danmark mod at lave grænsekontrol.

For de skingre tyske politikere er udgangspunktet dårligt, fordi Tyskland i årtier har givet ly til Danmarks værste terrorist, SS'eren Søren Kam. Kam startede i 1943 de nazistiske dødspatruljer i Danmark, tog måske del i jødeforfølgelserne og har de seneste år været på Simon Wiesenthal Centrets top ti over verdens mest eftersøgte krigsforbrydere.

I midten af 1980'erne besøgte Kam sin familie i Aalborg. Det har andre krigsforbrydere også gjort. Hjemme i eksilet er Kam blevet beskyttet af de tyske myndigheder. Så sent som i 2007 købte den tyske justitsminister og Bayerns højesteret forklaringen om, at det i 1943 var nødværge for Kam og to andre SS'ere at dræbe en ubevæbnet familiefar med otte skud på to meters afstand. I et normalt retssystem ville det afstedkomme dom for mord. Men ikke i Tyskland.

Forskel på jura


Det er naturligvis både uacceptabelt og tankevækkende, for hvis tysk jura er så væsensforskellig fra dansk jura, hvorfor skal man så have åbne grænser overhovedet? Hvad skal man med en Schengen-aftale, hvis der ikke samtidig er mulighed for at retsforfølge forbrydere som Kam? Åbne grænser kan kun eksistere mellem retsstater baseret på princippet om lige ret for alle.

På den baggrund kan man håbe på, at tyske ministre og diplomater fremover er lidt mere bevidste om deres egen historiske baggrund. Fingerspitz-gefühl hedder det på tysk. De bør standse klynkeriet og gå konstruktivt ind i forsøget på at løse problemerne med den grænseoverskridende kriminalitet. Hvis åbne grænser skal fungere, må man ikke ignorere disse problemer.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Østrig-Ungarn er måske ikke fortid
Daniel Fabricius, dansk-ungarer, studerende ved Wirtschaftsuniversität Wien, tidl. næstformand i KU i København
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Fhv. medlem af Europa-Parlamentet (V): Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her