*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ingen grund til tysk klynk

Det er lettere tragikomisk, når højtstående tyske diplomater og ministre og bureaukrater nede i EU advarer Danmark mod at lave grænsekontrol.

For de skingre tyske politikere er udgangspunktet dårligt, fordi Tyskland i årtier har givet ly til Danmarks værste terrorist, SS'eren Søren Kam. Kam startede i 1943 de nazistiske dødspatruljer i Danmark, tog måske del i jødeforfølgelserne og har de seneste år været på Simon Wiesenthal Centrets top ti over verdens mest eftersøgte krigsforbrydere.

I midten af 1980'erne besøgte Kam sin familie i Aalborg. Det har andre krigsforbrydere også gjort. Hjemme i eksilet er Kam blevet beskyttet af de tyske myndigheder. Så sent som i 2007 købte den tyske justitsminister og Bayerns højesteret forklaringen om, at det i 1943 var nødværge for Kam og to andre SS'ere at dræbe en ubevæbnet familiefar med otte skud på to meters afstand. I et normalt retssystem ville det afstedkomme dom for mord. Men ikke i Tyskland.

Forskel på jura


Det er naturligvis både uacceptabelt og tankevækkende, for hvis tysk jura er så væsensforskellig fra dansk jura, hvorfor skal man så have åbne grænser overhovedet? Hvad skal man med en Schengen-aftale, hvis der ikke samtidig er mulighed for at retsforfølge forbrydere som Kam? Åbne grænser kan kun eksistere mellem retsstater baseret på princippet om lige ret for alle.

På den baggrund kan man håbe på, at tyske ministre og diplomater fremover er lidt mere bevidste om deres egen historiske baggrund. Fingerspitz-gefühl hedder det på tysk. De bør standse klynkeriet og gå konstruktivt ind i forsøget på at løse problemerne med den grænseoverskridende kriminalitet. Hvis åbne grænser skal fungere, må man ikke ignorere disse problemer.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Kulturministeren løber fra aftale
Martin Reinhardt, musiker i Copenhagen Phil Hillerød
Fremtiden for dansk kulturliv ser sort ud, når ministre ikke vil anerkende ansvar og aftale, end ikke vil anerkende, at de findes.
Debat: Besynderlig nyhedslogik
Poul Erik Olsen, Kolding
Da Geert Wilders og hans frihedsparti ved det nylige valg i Holland gik 30 pct. frem, kunne TV 2 fortælle os, at Geert Wilders tabte valget.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu

Kronik: En venstre uppercut i synet på den kreative klasse

Ole Bjerg, lektor i filosofi og økonomi, Copenhagen Business School
Vi kan til nød klare den kritik, der kommer fra højre og ovenfra, som da Anders Fogh lancerede sit opgør med ”smagsdommeri”.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Færre migranter til Europa og flere kondomer til Afrika

Mikael Jalving
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin.

Blog: Er Fyn for fin?

Finn Slumstrup
Hvorfor taber Fyn i kampen om statslige arbejdspladser?

Optimisme: Europa genfinder styrken

| Anne Applebaum er kommentator ved The Washington Post. | © The Washington Post
Lige pludselig ser det gamle Europa mere stabilt, mere lovende og ikke mindst mere harmonisk ud.

Tilbageblik på EM-sejren: Farvel, Bodo Illgner!

Niels Lillelund
Kommentar: Sidste år er længe siden, og 25 år er endnu længere, men er det virkelig så længe siden, vi blev europamestre over Tyskland - med målmanden Bodo Illgner? Vi, for vi er altid vi, når vi vinder, og det kalder på erindringen og eftertanken.
Annonce
Annonce
Interview: »Letbanen er den bedste løsning – også i fremtiden«
Teknikrådmand Kristian Würtz (S) vil arbejde for et grønt islæt på letbanens næste etape. Trods kritik af kørestrømsmaster og skred i både budget og tidsplan på den første etape, mener han stadig, at letbanen er den bedste transportløsning i fremtiden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her