*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Rygeforbud - og trætte piloter

Videnskabelige forsøg har vist, at rygere kan arbejde koncentreret i flere timer end ikke-rygere.

Trætte piloter i passagerfly falder ofte i søvn i cockpittet med risiko for flykatastrofer, skriver JP 17/4.

Trafikstyrelsen har registreret en firedobling i antal indberettede pilotfejl pga. træthed. I 2008 var der otte danske fejlhændelser mod kun to for 10 år siden. I år er antallet allerede oppe på fire.

Nye EU-arbejdstidsregler, som tvinger piloterne til 60 ugentlige flyvetimer, angives som årsagen. Der kan imidlertid også være andre årsager:

Rygeloven, der siden 2007 har forbudt rygende piloter at ryge under flyvning, har en uheldig sideeffekt: Den nedsætter ryger-pilotens koncentration og udholdenhed markant - med risiko for fatale fejl.

Rygere er mere vågne


Dette er bevist i videnskabelige forsøg: Rygere er i stand til at holde sig vågne og arbejde koncentreret i mange flere timer end ikke-rygere - forudsat, at de kan ryge imens.

Rygere klarer sig til gengæld dårligere end ikke-rygere i forsøgene, når de ikke må ryge.

Allerede i 1960'erne lavede man sekstimers test i bilsimulatorer med rygere, ikke-rygere og ”afholdende” rygere. Forsøgene viste, at ”afholdende” rygere klarede sig dårligst, mens rygerne til gengæld klarede sig bedst af alle efter tre timer, hvor de ikke-rygende testpersoners koncentration brød ned.

I 1976 var der forslag fremme i USA om at forbyde piloter at ryge på fly af sikkerhedsmæssige årsager. Forslaget blev bremset, da den ledende forsker bag simulatorforsøgene, dr. Norman Heimstra, erklærede, at forskningen utvetydigt viste, at en kæderygende pilot ville være den bedste til at håndtere kritiske situationer i luften.

Mange senere forsøg har bekræftet dette. Man ved nu, at nikotinen er årsagen. Nikotin er meget velegnet til arbejdsbrug, hvilket i 2010 blev dokumenteret i en stor analyse af 48 højkvalitets nikotinforsøg, foretaget af USA-regeringens National Institute on Drug Abuse. Analysen er tilgængelig på webadressen www.klauskblog.dk.

Forskerne konkluderer, at nikotin øger hjernens præstationer markant på områderne hurtighed, fokus, opmærksomhed, arbejdshukommelse og motorik.

Et boost til hjernen


Det positive ”boost” af hjernen sker ikke kun ved rygning, men også ved brug af røgfri tobak, nikotinplastre og -tyggegummi - dog ikke i så høj grad som ved rygning, der er klart den mest effektfulde leveringsmetode af nikotinen.

Naturligvis kan ingen forlange, at piloter skal tage nikotin eller ryge for at opnå flysikkerhed, men der er stærke indikationer på, at stigningen i pilotfejl kan hænge sammen med rygeforbuddet.

Vi opfordrer til, at forholdet undersøges nærmere.

Man opnår uden tvivl større flysikkerhed ved at lade rygende piloter ryge, hvilket må være vigtigere end den moralske tilfredsstillelse ved at vide, at cockpittet er røgfrit.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Kulturministeren løber fra aftale
Martin Reinhardt, musiker i Copenhagen Phil Hillerød
Fremtiden for dansk kulturliv ser sort ud, når ministre ikke vil anerkende ansvar og aftale, end ikke vil anerkende, at de findes.
Debat: Ikke alle fortjener hjælp
Markus Holse, rejsende, Prag, Tjekkiet
Jeg reddede en fugl i dag. Faktisk døde den, da vi kom ind ad døren, og jeg indrømmer, at jeg græd.
Debat: Besynderlig nyhedslogik
Poul Erik Olsen, Kolding
Da Geert Wilders og hans frihedsparti ved det nylige valg i Holland gik 30 pct. frem, kunne TV 2 fortælle os, at Geert Wilders tabte valget.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Flere burde ønske danske muslimer glædelig Eid

Siddik Lausten
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme.

Blog: Færre migranter til Europa og flere kondomer til Afrika

Mikael Jalving
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin.

Optimisme: Europa genfinder styrken

| Anne Applebaum er kommentator ved The Washington Post. | © The Washington Post
Lige pludselig ser det gamle Europa mere stabilt, mere lovende og ikke mindst mere harmonisk ud.

Kommentar: Dannelse? Begynd med højskolesangbogen og danmarkskortet

Henrik Jensen
Ifølge en artikel i Jyllands-Posten den 20. juni er skolen på vej væk fra Pisa-målingerne til fordel for »en besindelse på de højere formål eller meningen med at bedrive skole og uddannelse«.
Annonce
Annonce
Få flest kanaler for 300 kroner om måneden
Du kan få seks ud af de otte mest sete kanaler i en tv-pakke til under 300 kroner om måneden. Men overvej dit behov meget grundigt, siger Forbrugerrådet Tænk. 
Se flere
TV: IC4 Skrot
I Randers er man lige nu i gang med at skrotte fem ubrugelige IC4-togsæt. I første omgang har DSB skrællet togene for alt, hvad man kan bruge. Herefter er skrotfolkene gået i gang med klippesakse af den store slags. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her