*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Censur over for læger

Overlæge Ole Lederballe skriver 14/1, at smertegrænsen er nået, og sygehuspersonalet går på akkord med fagligheden.

Baggrunden for de nuværende problemer har været gradvise fusioner under påberåbelse af speciallægemangel samt besparelser med krav om ambulante behandlinger.

OL berører helt givet væsentlige problemer inden for sundhedsvæsenet, uden at han præciserer, hvem der har ansvaret for problemerne. Her havde det været naturligt at komme ind på problemerne vedrørende den fagforening, som han selv er medlem af: Den Almindelige Danske Lægeforening, der ofte figurerer i pressen som den ansvarlige fortaler i mange samfundsproblemer som sunde levevaner, flygtningebørn og lignende.

Det er yderligere en forening, der i dag har sine forgreninger overalt i samfundet og står som talsmand for den samlede lægestand, men reelt er foreningen et landsomspændende monopol, som i dag er domineret af offentligt ansatte læger, og hvorfra man til stadighed hører krav om bygning af nye store offentlige paladser, centralisering og flere penge. Foreningens faglige presse er i dag samlet under Ugeskrift for Læger, men få er vidende om, at der her på foreningens og de lægelige områder udøves en udstrakt censur over for læger, der lægeligt eller på anden måde har andre erfaringer og andre tanker.

Kræftens Bekæmpelse

Et typisk eksempel er Kræftens Bekæmpelse, hvor en gruppe læger - ansat som overlæger i administrative stillinger, uden vagter, uden patientansvar og uden fast arbejdstid - optræder som store forskere og udsender deres propaganda vedrørende kræftsygdomme. En propaganda, der gennem deres stilling som samarbejdspartnere for Sundhedsstyrelsen, det sundhedsvidenskabelige fakultet, store dagblade og tv finder udbredt støtte og også bruges til at hindre fremlæggelsen af andre oplysninger vedrørende sygdomme som lungekræft, der efter Anden Verdenskrig er tiltaget voldsomt. Her i landet udvikler årligt ca. 3.500 lungekræft, hvor den industrielle partikelforurening er den grundlæggende og langt den væsentligste årsag. Dødsfald som følge af lungekræft udvikles ofte flere år efter den første udsættelse for partikelforurening, og det er utvivlsomt en væsentlig årsag til, at efterlønsmodtagere lever to år kortere end andre, men kan forekomme raske ved overgang til efterløn.

Den voldsomme propaganda, som læger i Kræftens Bekæmpelse udsender, og censuren i Ugeskrift for Læger dækker over disse forhold, bag hvilke der ligger store økonomiske interesser for forsikringsselskaber og arbejdsgivere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Kulturministeren løber fra aftale
Martin Reinhardt, musiker i Copenhagen Phil Hillerød
Fremtiden for dansk kulturliv ser sort ud, når ministre ikke vil anerkende ansvar og aftale, end ikke vil anerkende, at de findes.
Debat: Ikke alle fortjener hjælp
Markus Holse, rejsende, Prag, Tjekkiet
Jeg reddede en fugl i dag. Faktisk døde den, da vi kom ind ad døren, og jeg indrømmer, at jeg græd.
Debat: Besynderlig nyhedslogik
Poul Erik Olsen, Kolding
Da Geert Wilders og hans frihedsparti ved det nylige valg i Holland gik 30 pct. frem, kunne TV 2 fortælle os, at Geert Wilders tabte valget.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Flere burde ønske danske muslimer glædelig Eid

Siddik Lausten
Selvfølgelig skal statsministeren ønske ”glædelig Eid”. Og måske var der langt flere danskere, der skulle gøre det samme.

Blog: Færre migranter til Europa og flere kondomer til Afrika

Mikael Jalving
Menneskesyn er forklædt religiøsitet, det er åndelighed i metermål: Enten har du det rigtige menneskesyn eller også er du et dumt svin.

Optimisme: Europa genfinder styrken

| Anne Applebaum er kommentator ved The Washington Post. | © The Washington Post
Lige pludselig ser det gamle Europa mere stabilt, mere lovende og ikke mindst mere harmonisk ud.

Kommentar: Dannelse? Begynd med højskolesangbogen og danmarkskortet

Henrik Jensen
Ifølge en artikel i Jyllands-Posten den 20. juni er skolen på vej væk fra Pisa-målingerne til fordel for »en besindelse på de højere formål eller meningen med at bedrive skole og uddannelse«.
Annonce
Annonce
Få flest kanaler for 300 kroner om måneden
Du kan få seks ud af de otte mest sete kanaler i en tv-pakke til under 300 kroner om måneden. Men overvej dit behov meget grundigt, siger Forbrugerrådet Tænk. 
Se flere
TV: IC4 Skrot
I Randers er man lige nu i gang med at skrotte fem ubrugelige IC4-togsæt. I første omgang har DSB skrællet togene for alt, hvad man kan bruge. Herefter er skrotfolkene gået i gang med klippesakse af den store slags. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her