*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Censur over for læger

Overlæge Ole Lederballe skriver 14/1, at smertegrænsen er nået, og sygehuspersonalet går på akkord med fagligheden.

Baggrunden for de nuværende problemer har været gradvise fusioner under påberåbelse af speciallægemangel samt besparelser med krav om ambulante behandlinger.

OL berører helt givet væsentlige problemer inden for sundhedsvæsenet, uden at han præciserer, hvem der har ansvaret for problemerne. Her havde det været naturligt at komme ind på problemerne vedrørende den fagforening, som han selv er medlem af: Den Almindelige Danske Lægeforening, der ofte figurerer i pressen som den ansvarlige fortaler i mange samfundsproblemer som sunde levevaner, flygtningebørn og lignende.

Det er yderligere en forening, der i dag har sine forgreninger overalt i samfundet og står som talsmand for den samlede lægestand, men reelt er foreningen et landsomspændende monopol, som i dag er domineret af offentligt ansatte læger, og hvorfra man til stadighed hører krav om bygning af nye store offentlige paladser, centralisering og flere penge. Foreningens faglige presse er i dag samlet under Ugeskrift for Læger, men få er vidende om, at der her på foreningens og de lægelige områder udøves en udstrakt censur over for læger, der lægeligt eller på anden måde har andre erfaringer og andre tanker.

Kræftens Bekæmpelse

Et typisk eksempel er Kræftens Bekæmpelse, hvor en gruppe læger - ansat som overlæger i administrative stillinger, uden vagter, uden patientansvar og uden fast arbejdstid - optræder som store forskere og udsender deres propaganda vedrørende kræftsygdomme. En propaganda, der gennem deres stilling som samarbejdspartnere for Sundhedsstyrelsen, det sundhedsvidenskabelige fakultet, store dagblade og tv finder udbredt støtte og også bruges til at hindre fremlæggelsen af andre oplysninger vedrørende sygdomme som lungekræft, der efter Anden Verdenskrig er tiltaget voldsomt. Her i landet udvikler årligt ca. 3.500 lungekræft, hvor den industrielle partikelforurening er den grundlæggende og langt den væsentligste årsag. Dødsfald som følge af lungekræft udvikles ofte flere år efter den første udsættelse for partikelforurening, og det er utvivlsomt en væsentlig årsag til, at efterlønsmodtagere lever to år kortere end andre, men kan forekomme raske ved overgang til efterløn.

Den voldsomme propaganda, som læger i Kræftens Bekæmpelse udsender, og censuren i Ugeskrift for Læger dækker over disse forhold, bag hvilke der ligger store økonomiske interesser for forsikringsselskaber og arbejdsgivere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce

Blog: EU fylder 60 år – og det er værd at fejre

Jens-Kristian Lütken
Folkevandringer og globaliseringens skyggesider bliver EU's udfordringer de kommende år.

Blog: Jeg frygter sommeren. Min krop er slet ikke klar

Siddik Lausten
Jeg frygter at skulle stå ved havnebadet i København foran unge veltrænede mænd og konkurrere om kvindernes blikke.

Debat: Foregangslande over hele verden siger nej til plasticfrås

Sophie Rytter, redaktør | Thomas Ravn-Pedersen, direktør Verdens Bedste Nyheder
Hvad har Californien, Rwanda og Marokko til fælles? De har droppet plasticposerne.

Kommentar: Send folketinget hjem

To gange om tre uger om året må være nok
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her