*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Censur over for læger

Overlæge Ole Lederballe skriver 14/1, at smertegrænsen er nået, og sygehuspersonalet går på akkord med fagligheden.

Baggrunden for de nuværende problemer har været gradvise fusioner under påberåbelse af speciallægemangel samt besparelser med krav om ambulante behandlinger.

OL berører helt givet væsentlige problemer inden for sundhedsvæsenet, uden at han præciserer, hvem der har ansvaret for problemerne. Her havde det været naturligt at komme ind på problemerne vedrørende den fagforening, som han selv er medlem af: Den Almindelige Danske Lægeforening, der ofte figurerer i pressen som den ansvarlige fortaler i mange samfundsproblemer som sunde levevaner, flygtningebørn og lignende.

Det er yderligere en forening, der i dag har sine forgreninger overalt i samfundet og står som talsmand for den samlede lægestand, men reelt er foreningen et landsomspændende monopol, som i dag er domineret af offentligt ansatte læger, og hvorfra man til stadighed hører krav om bygning af nye store offentlige paladser, centralisering og flere penge. Foreningens faglige presse er i dag samlet under Ugeskrift for Læger, men få er vidende om, at der her på foreningens og de lægelige områder udøves en udstrakt censur over for læger, der lægeligt eller på anden måde har andre erfaringer og andre tanker.

Kræftens Bekæmpelse

Et typisk eksempel er Kræftens Bekæmpelse, hvor en gruppe læger - ansat som overlæger i administrative stillinger, uden vagter, uden patientansvar og uden fast arbejdstid - optræder som store forskere og udsender deres propaganda vedrørende kræftsygdomme. En propaganda, der gennem deres stilling som samarbejdspartnere for Sundhedsstyrelsen, det sundhedsvidenskabelige fakultet, store dagblade og tv finder udbredt støtte og også bruges til at hindre fremlæggelsen af andre oplysninger vedrørende sygdomme som lungekræft, der efter Anden Verdenskrig er tiltaget voldsomt. Her i landet udvikler årligt ca. 3.500 lungekræft, hvor den industrielle partikelforurening er den grundlæggende og langt den væsentligste årsag. Dødsfald som følge af lungekræft udvikles ofte flere år efter den første udsættelse for partikelforurening, og det er utvivlsomt en væsentlig årsag til, at efterlønsmodtagere lever to år kortere end andre, men kan forekomme raske ved overgang til efterløn.

Den voldsomme propaganda, som læger i Kræftens Bekæmpelse udsender, og censuren i Ugeskrift for Læger dækker over disse forhold, bag hvilke der ligger store økonomiske interesser for forsikringsselskaber og arbejdsgivere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Østrig-Ungarn er måske ikke fortid
Daniel Fabricius, dansk-ungarer, studerende ved Wirtschaftsuniversität Wien, tidl. næstformand i KU i København
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Tillykke til Danmark med nederlaget

Anders Vistisen
Danske skatteydere kan glæde sig over, at det europæiske lægemiddelagentur ikke endte i Danmark.

Blog: Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Rune Lund
Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Blog: Detektor er venstreorienteret propaganda

Rune Toftegaard Selsing
På en god dag er DR's Detektor bare mildt ubegavet og venstreorienteret. På en dårlig er det sammenligneligt med propganda fra den gamle østblok.

Fhv. medlem af Europa-Parlamentet (V): Hvor længe holder Theresa May?

Karin Riis-Jørgensen, København K
Den britiske premierminister er meget svækket – af valgnederlaget, sexskandalerne og senest den kontroversielle udnævnelse af hendes mand til forsvarsminister.
Annonce
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her