*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Helheden vil være falsk

I JP 24/10 skriver Bent Blüdnikow om den såkaldte støtteerklæring til PFLP fra 1974.

Han fastholder, ligesom han gjorde i udsendelsen om ”de røde lejesvende”, at der er tale om et autentisk dokument, men i artiklens slutning hedder det: »På den anden side må man give underskriverne ret i, at formuleringen ”ubetinget støtte til PFLP” kan være påført af Palæstina-komiteen uden deres viden. Derfor er sagen ikke til at opklare i dag, men der er ikke tale om et falsum«. Men hvis ”underskriverne” ikke har vidst, at de ”skrev under”, hvordan må man så betegne sådan et dokument?

Som et falsum naturligvis.

Det er elementær kildekritisk viden for første års historiestuderende. Selvfølgelig kan dele af dokumentet være ægte, men helheden - sådan som det blev distribueret af Kolding Højskole i 1974 - vil være falsk.

Det er dog altid noget, at Blüdnikow nu tager dette forbehold over for dokumentet. Det gjorde han og Arne Notkin ikke i 1994, da de offentliggjorde deres artikel ”Terrorismens danske heppekor” i Weekendavisen. Og de omtalte mig bekendt heller aldrig professor Svend Holm-Nielsens grundige kildekritiske tilbagevisning i Palæstina Orientering nr. 1, april 1995.

Det gør Blüdnikow heller ikke denne gang.

Debat er relevant

Debat om venstrefløjens forholden sig i fortiden er relevant, men helt afgørende er, at den føres på et ærligt grundlag og uden brug af citatfusk mv. Og den kampagneagtige form, de to herrer fra begyndelsen anlagde i deres kritik af venstrefløjen - og som også blev anvendt i serien om ”de røde lejesvende” - er heller ikke befordrende for en dyberegående debat.

Folk står af, når de uden grund bliver anklaget for at have støttet eksempelvis terrorisme. Det bliver tydeligt, at der snarere er tale om at føre politik med fortiden, det man i dag kalder for ”historiepolitik”, og som har spillet og stadig spiller en stor rolle for de borgerlige partier som en del af den såkaldte værdikamp. Hvis man kan inkriminere venstrefløjens fortid, hvor man slår DKP, Blekingegadebanden, VS osv. sammen i én stor pærevælling, kan man også skade venstrefløjen i nutiden. Venstrefløjen er ikke nær så dygtig til at påvise højrefløjens støtte til eller tavshed omkring Vietnam-krigen, kuppet i Chile 1973 mv.

Her må man nok sige, at der blev anvendt vold i stor stil.

Jeg har selv været fortaler for en diskussion om fortiden på venstrefløjen. Og jeg finder Jyllands-Postens artikler om Ole Sohn for berettigede og i øvrigt sobre. Det var Blüdnikows og Notkins journalistik derimod langt fra.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Burkaforbud styrker kvindeundertrykkelse
Fortalere for et burkaforbud advokerer for, at det er undertrykkende at tvinge kvinder til at være iklædt burka.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: David Trads er ikke en farlig mand

Lars Boje Mathiesen
Nogle gange gør folk sig selv ligegyldige. Det er sket for David Trads. Han ved det bare ikke selv endnu.

Blog: Europa på vej mod ny Reformation

Mikael Jalving
Hvert folk er nødt til at finde en vej ud af det teologisk-politiske morads, det har skabt for sig selv ved at guddommeliggøre menneskerettighederne.

Blog: Migrantkrise? Nu skal yderligere 500.000 migranter mod Europa

Anders Vistisen
Trods massive migrant- og flygtningestrømme til Europa de senere år ønsker et flertal i EU-Kommissionen og EU-Parlamentet lovlig adgang til Europa for adskillige hundredtusinder af migranter.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her